NUCILE
***
SUNT SANATOASE PENTRU INIMA. REPREZINTA 0 SURSA CONCENTRATA DE MULTE SUBSTANTE HRANITOARE
Studiile actuale au aratat ca cei care se hranesc cu nuci de cinci ori pe saptamana pot reduce la jumatate riscul unui atac de cord.
CE CONTIN?
Aprox. un sfert de cana de nuci contine in jur de 175 de calorii si pana la 21 g de grasimi. Migdalele sunt bogate in vitamina E, calciu si proteine, nucile, in acizi grasi omega-3, atat de sanatosi pentru inima si artere, iar alunele casu, in fier si vitamina B I 2. Majoritatea nucilor mai au si un continut bogat in fibra.
Recomandari
Nucile coapte sau prajite in ulei au cantitati similare de calorii si grasimi, dar nucile coapte includ adesea condimente bogate in sodiu, precum indulcitori si conservanti. Mai bine cumpara nuci crude coace-le intr-o cratita la foc mic, scurgandu-le de ulei.
Din punct de vedere botanic, alunele sunt legume, dar pentru ca ele se consuma la fel ca nucile, si nu ca, de exemplu, boabele de fasole uscata, sunt incluse in aceasta categorie.
CE ESTE INDICAT?
* Varietatea. Vitaminele si mineralele variaza considerabil de la o specie la alta. Hranindu-te cu diverse soiuri de nuci, vei creste volumul de vitamine si minerale asimilate de organism.
* Portiile mici. Din cauza continutului lor bogat in grasimi, nucile pot rancezi repede. Decat sa cumperi o cantitate mare si sa o consumi abia dupa cateva luni, mai bine cumpara mai putine. Pastreaza nucile in congelator pana la sase luni, dar consuma-le la temperatura camerei.
CE NU ESTE INDICAT?
• Cam un sfert de cana pe zi este suficienta pentru a beneficia de substantele lor hranitoare.
• Nucile prelucrate. Fie ca este vorba de alunele caju sarate sau de untul de arahide indulcit prin metode industriale, cu cat sunt mai prelucrate, cu atat sunt mai nesanatoase.