Orezul
••
SARAC IN GRASIMI SI COLESTEROL. O SURSA IMPORTANTA, DE VITAMINE DIN COMPLEXUL B
Orezul este, dupa grau, cea mai cultivata cereala din lume.
CE CONTINE?
Orezul are un nivel ridicat de tiamina, acid nicotinic si vitamina B6, precum si magneziu, cupru si zinc. Alege orezul brun si vei beneficia si de un aport bogat in fibra.
RECOMANDARE
Orezul salbatic este de fapt samanta unei plante ierboase acvatice. Are mai putine calorii si carbohidrati decat orezul alb, dar mai multe proteine si fibra.
CE ESTE INDICAT?
* Orezul brun. Mai bogat in substante hranitoare decat cel alb, orezul brun nu este decorticat il poti prepara in numai 45 de minute. Daca te grabesti cu cina, poti folosi orezul instant.
* Bulionul si sucul de legume. Deoarece orezul simplu are un gust fad, adauga bulion sau suc de legume, evitand astfel untul si sarea.
CE NU ESTE INDICAT?
Orezul aromat sau amestecurile de orez cu paste fainoase. O singura cana poate contine aproape 1200 mg de sodiu, adica aprox. jumatate din ratia zilnica recomandata.
* Clatirea orezului cu apa. Majoritatea substantelor hranitoare se afla pe boabe, iar daca orezul este spalat cu apa, acestea dispar. Exista si tipuri de orez care ar trebui clatite totusi inainte de consum. Verifica ce scrie pe etichetele ambalajelor.