Puiul
**
BUNA SURSA DE PROTEINE, POATE FI SARAC IN ACIZI GRASI SATURATI
Gustoasa carne de pui este comparabila cu cea de vaca in privinta calitatii si a cantitatii proteinelor sale, continand insa mult mai putina grasime decat aceasta. Puiul mai este bogat si in vitamine din complexul B, ca si in minerale, cum ar fi zincul si fosforul.
RECOMANDARE
Inainte de a frige puiul intreg sau pieptul nedezosat, inlatura cu grija pielita de pe carne si presara condimente — busuioc proaspat, tocat marunt, frunze intregi de salvie sau cimbru — direct pe carne. Astfel, aroma condimentelor va patrunde in carne, si nu in pielita.
CE CONTINE?
Carnea alba de pui este mai saraca in calorii, grasimi, acizi grasi saturati si colesterol decat carnea rosie. De asemenea, este mai bogata in proteine si are un continut substantial de acid nicotinic. Puiul cu carne rosie contine mai multa riboflavina, fier, seleniu si zinc.
CE ESTE INDICAT?
Gatitul ca la carte. Carnea de pui se preteaza la orice metoda de preparare, asadar frige-o, prajeste-o, pune-o la gratar, fierbe-o sau caleste-o, sau foloseste-o la supe, salate ori la alte mancaruri.
Pieptul de pui fara pielita la care, 20% din calorii provin din grasimi.
CE NU ESTE INDICAT?
• Pielita. Cand gatesti puiul, pastreaza pielita daca doresti sa fie retinuta cat mai multa zeama din carne, dar neaparat inlatur-o inainte de a servi puiul la masa.
Aripile de pui. Avand foarte putina carne si foarte multa piele, in cazul lor 62% din calorii provin din grasimi.
Cantitate
85 g
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Piept fara pielita, fript |
142 |
73 |
64 |
3 |
0.9 |
27 |
0 |
|
0 |
0 |
Piept cu pielita, fript |
193 |
82 |
70 |
7.6 |
2.1 |
29 |
0 |
|
0 |
0 |
Pulpa fara pielita, fripta |
109 |
49 |
46 |
5.6 |
1.6 |
13 |
0 |
|
0 |
0 |
Pulpa cu pielita, fripta |
153 |
58 |
52 |
9.6 |
2.7 |
16 |
0 |
|
0 |
0 |
Ciocanel fara pielita, fripta |
115 |
47 |
47 |
5.8 |
1.6 |
14 |
0 |
|
0 |
0 |
Gaini salbatice, rasa Cornish |
116 |
91 |
68 |
3.3 |
0.8 |
20 |
0 |
|
0 |
0 |