SOIA
•••
REDUCE COLESTEROLUL
Proteinele din soia sunt singurele proteine vegetale complete. Ele contin toti aminoacizii esentiali, precum si fier, calciu, magneziu, vitamina E, riboflavina, vitamina B1, vitamina B2 si alte grasimi benefice.
CE CONTIN?
Daca tofu tare a fost preparat folosindu-se calciu, atunci acesta ar trebui sa nu depaseasca 200 mg la o portie de jumatate de cana, iar tofu moale — 140 mg de calciu.
RECOMANDARI
* Bei lapte de soia? S-ar putea sa nu fie atat de sanatos pe cat crezi. Varietatile aromate sunt adesea indulcite cu siropuri din orez sau orz.
* Soia contine izoflavone, compusi antioxidanti care pot contribui la prevenirea unor forme de cancer, a osteoporozei si a bolilor cardiovascuare. Cercetarlie indica faptul ca 25 g de proteine din soia contin cantitati benefice de izoflavone.
CE ESTE INDICAT?
• Edamame. Boabele de soia fierte si condimentate constituie o gustare delicioasa, prin intermediul careia se pot incorpora usor proteinele din soia in regimul tau alimentar.
* Carnea vegetala. Daca n-ai mai gustat pana acum un burger vegetal sau chiftelute din soia, vei constata cu surprindere ca sunt delicioase.
Un simplu burger vegetal ar putea preveni cancerul, osteoporoza si bolile cardiovasculare!
CE NU ESTE INDICAT?
* Uleiul si sosurile din soia nu ofera proteine si nici nu au beneficiile nutritive ale celorlalte preparate din soia.
* Faina din soia. Este mai bogata in proteine si mai saraca in carbohidrati decat faina de grau. Faina din soia este lipsita de gluten, o proteina necesara organismului, existenta in painea dospita.