Varza si, in general, cruciferele. Glucosinolatele, adevarate pesticide naturale, apara varza de agentii nocivi (bacterii, ciuperci). La oameni, ele activeaza enzima ce previne cancerul.
Strugurii. Medicamentul anticancer din struguri, suc si vin este resveratrolul, care trateaza infectiile di calcifierea arterelor.
Rosiile. Licopenul este medicamentul natural pe care-l contin rosiile, un antioxidant care impiedica aparitia cancerului de pancreas, intestin, prostata, plamani. Efectul este mai puternic daca rosiile sunt fierte.
- Cerealele. Seleniul, microelementul care mentine la turatie maxima o enzima ce impiedica dezvoltarea tumorilor, se gaseste in graul si grisul nerafinat.
- Citricele. Vitamina C previne cancerul. Cei care combina la micul dejun felia de sunca cu un grepfrut pot preveni formarea nitrosaminelor cancerigene. In pielita alba a citricelor se gasesc bioflavonoide, care sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.
Fiecare om se poate apara si singur de cancer. Iata ce recomandă specialiştii:
Alcool cu măsură: barbatii: maximum 2 pahare/zi; femeile: maximum 1 pahar/zi. Ideal: vinul rosu, care contine resveratrol.
Carne putina: nu mai mult de 80 g/zi. Mai multa carne de pui sau de peste decat de miel sau de vita. Carnea nu trebuie prajita prea tare si se consuma partile slabe. Ideal este somonul, care contine acizi grasi Omega-3 si vitamina D.
Fara grasimi animale! Inlocuiti-le cu cele vegetale, mai ales cu ulei de masline. Acesta contine acizi graai nesaturati si vitamina E, care ne protejeaza de cancer.
Sare, cu economie: maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu mirodenii si verdeţuri.
Multe cereale şi leguminoase: expertii recomanda 600-800 g/zi, impartite in mai multe portii. Optati pentru produsele integrale. Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza (tofu), iaurt.
Multe legume şi fructe: zilnic, intre 400 şi 800 g, impartite in mai multe portii. Substante bioactive se gasesc mai ales in crucifere (varza, conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi. Citricele contin vitamina C, la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul, caisele, morcovii.
Ceaiul verde: bautura idealăa.
Zahar, aproape deloc: pentru ca ingrasa, iar supragreutatea sporeste riscul imbolnavirii de cancer. Inlocuiti-l cu miere!