
UNTUL
•
BOGAT IN COLESTEROL ACIZI GRASI SATURATI. O BUNA SURSA DE VITAMINA A
Untul a fost ostracizat de nutritionisti din cauza colesterolului sau ridicat si a continutului bogat in acizi grasi saturati, dar aroma sa este unica si nu se poate compara cu cea a margarinei si a altor surogate.
RECOMANDARE
Laptele solidificat din unt se aprinde foarte usor, de aceea se spune ca untul are un punct de fumegare foarte scazut. Daca reteta cere ca alimentele sa fie calite in unt, foloseste un amestec de unt cu ulei vegetal pentru a mai intarzia fumegarea si a reduce posibilitatea de a se aprinde.
CE CONTINE?
De regula, untul contine 80-82% grasimi si 18-20% lapte solidificat. Desi avem impresia ca untul este constituit din grasimi saturate, numai aprox. 66% din continutul lui sunt acizi grasi saturati.In rest, 30% acizii grasi mononesaturati si 4% polinesaturati..
CE ESTE INDICAT?
* Untul nesarat poate fi uneori mai proaspat decat cel sarat. Sarea actioneaza ca un conservant, asadar este posibil ca untul sarat sa se afle de mai multa vreme pe rafturile supermarketurilor.
* Untul batut este aerat, fiind mai sarac in calorii si alte substante hranitoare decat cel solid. Totusi, nu trebuie folosit la gatit, decat daca reteta o cere in mod special.
Sparanghelul stropit cu unt topit este delicios, dar bogat grasimi — fii foarte atent la toate sosurile pe baza de unt.
CE NU ESTE INDICAT?
* Cantitatile mari. Daca mananci la micul dejun paine prajita cu unt, la pranz, legume prajite in unt si la cina, cartofi copti in unt, cu siguranta exagerezi.
* Sosurile cu unt. Pastreaza-le pentru ocazii deosebite. Foloseste sosurile preparate cu ulei vegetal sau cu bulion.
Cantitate
1 lingura
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Fara sare |
102 |
31 |
2 |
11.5 |
7.2 |
tr |
tr |
0 |
0 |
0 |
Sarat |
102 |
31 |
117 |
11.5 |
7.2 |
tr |
tr |
0 |
0 |
0 |
Batut |
67 |
21 |
78 |
7.6 |
4.8 |
tr |
tr |
0 |
0 |
0 |