
ZAHARUL, MIEREA SI GEMURILE
*
NU SUNT SANATOASE
Daca ai sti ca un aliment nu are absolut nici o valoare nutritiva, iti poate distruge dintii si pe deasupra mai poate sa te imbolnaveasca si de diabet, l-ai mai consuma?
RECOMANDARE
In ciuda denumirilor pompoase, unturile din fructe nu contin grasimi. In functie de modul de preparare, pot fi sarace si in zahar.
CE CONTIN?
Desi unele glucide — mierea, siropul de artar, zaharul brun, melasa si gemurile — au substante hranitoare in cantitati foarte mici, zaharul nu este altceva decat carbohidrati pur, sau aproape pur.
CE ESTE INDICAT?
* Cu o singura exceptie, nici unul dintre produsele acestei categorii nu este indicat. Mai bine adaugi una sau doua linguri de zahar la cerealele de dimineata si renunti sa mai consumi zahar a pranz sau cina. Zaharul si indulcitorii intra oricum in componenta multor alimente (adesea sub forma siropului de porumb bogat in fructoza), deci nu exagera.
* Melasele groase si inchise la culoare. O lingura contine 47 de calorii, 12 g de carbohidrati si 172 mg de calciu, precum si alte minerale. Sunt foarte aromate, dar din pacate nu le poti pune in cafea.
CE NU ESTE INDICAT?
* Gemurile din fructe care, chiar daca nu contin zahar in exces, sunt facute cu must, bogat in fructoza. De asemenea, au foarte putine substante hranitoare. Trei linguri de gem contin doua linguri si jumatate de zahar.
* Mierea. Unii sustin ca este buna la toate si ca ar contine substante antioxidante, dar pentru a beneficia de aceste avantaje, ar trebui sa o consumi in cantitati foarte mari. Ea poate contine spori care te imbolnavesc de botulism. Nu ar trebui inclusa in alimentatia copiilor sub un an, deoarece organismul lor nu produce acizi digestivi in cantitati suficiente pentru a impiedica actiunea acestor spori.