Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


hiperlipidemiile (hiperlipoproteinemiile)

 

HIPERLIPIDEMIILE (Hiperlipoproteinemiile)
Definitie. Hiperlipoproteinemiile sunt boli caracterizate prin cresterea concentratiei plasmatice a colesterolului sau trigliceridelor. Ele realizeaza tablouri clinice de hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, sau asocierea lor.
Pentru intelegerea acestor boli este necesara clarificarea notiunii de lipoproteine. Lipoproteinele sunt molecule mari de lipide cuplate cu proteine (apoproteina). Reprezinta forma circulanta a lipidelor. Se cunosc patru forme majore de lipoproteine: chilomicroni, lipoproteine cu densitate joasa (L.D.L), lipoproteine cu densitate foarte joasa (V.L.D.L) si lipoproteine cu densitate inalta. Hiperlipoproteinemiile reprezinta o anomalie biochimica, caracterizata prin cresterea plasmatica a uneia sau a doua clase majore de lipoproteine. In geneza lor joaca rol factorii genetici sau castigati. Frecventa lor in tarile avansate economic este de 14,9% din populatie. Exista o legatura stransa intre aceste boli si diferitele boli degenerative, in special ateroscleroza. Combaterea lor prin diete este posibila. Dupa O.M.S., se deosebesc mai multe tipuri de hiperlipoproteinemii: tipul I, chilomicronemia bazala, tipul IIa, hiper L.D.L. (in continuare vom folosi abreviatiunile) tipul IIb, hiper L.D.L. + hiper V.L.D.L. tipul III, cu cresterea L.D.L. tipul IV, hiper V.L.D.L. tipul V, chilomicronemia bazala + hiper V.L.D.L.
Aceste tipuri nu reprezinta o boala ci numai notarea modificarilor lipoproteinelor. Importanta lor a crescut in ultimii ani, datorita cresterii frecventei, rolului aterogen demonstrat si asocierii cu obezitatei, diabetul zaharat, pancreatita acuta, hiperuricemiile, guta, litiaza biliara si artropatiile. In geneza lipoproteinelor joaca rol unele enzime dintre care cea mai importanta este lipoproteinlipaza. Aceasta esterifica monogliceridele cu acizi grasi cu lant lung, formand trigliceridele si esterifica colesterolul. Forme clinice. Hiperlipoproteinemia familiala tip I. Este o boala foarte rara (o anomalie genetica). S-au izolat trei forme clinice: cu deficit de lipoproteinlipaza, cu deficit de apoproteina si forma combinata. Clinic tabloul se contureaza din primii ani ai copilariei, cu dureri abdominale, crize de pancreatita acuta cu amilazemie normala, xantoamc eruptive, hepatos-plenomegalie, dispnee si dementa. Biochimic trigliceridele ating valori foarte mari, iar lipoproteinlipaza si apoproteina valori scazute. Trigliceridele pot sa scada apreciabil prin dieta cu lipide de numai 20 g/zi. Hipercolesterolemia familiala. Este o forma a hiperlipoproteinemiei familiale tip IIa, cu cresterea L.D.L. plasmatica, transmisa genetic si care duce la aparitia precoce si severa a aterosclerozei. Clinic apar depuneri de colesterol sub forma de xantoame tendinoase (tendonul ahilian si membrul superior), xantoame tuberoase la cot, xantoame sub periostale la genunchi, xantelasma si arc cornean. Ateroscleroza si complicatiile sale (moartea subita, infarctul miocardic si cardiopatia ischemica), apar intre 5 si 20 de ani. Uneori pot aparea sufluri de stenoza aortica si alteori insuficienta cardiaca, poliartrita si tenosinovita. Biochimic, colesterolemia este enorma, aproape de sase ori mai mare ca la normal. (> 650 mg%). Hiperlipoproteinemia familiala tip III. Este o boala rara transmisa genetic. Apare la adulti, in special la femei in menopauza, cu xantoame primare (palme galbene), si xantoame tubo eruptive. Obezitatea si ateroscleroza sunt aproape intotdeauna prezente. Biochimic, se constata hipercolesterolemie si hipertrigliceridemie, care variaza in functie de dieta hiperglucidica si hiperlipidica. Certitudinea diagnosticului o da deficitul de apoproteina E2 si de cresterea apoproteinei E.
Hipertrigliceridemia endogena familiala (tip IV - V). Este frecventa si apare in jurul varstei de 30 de ani. Clinic apar xantoame eruptive pe fese si antebrate. Cand valorile trigliceridelor sunt foarte ridicate, apar crize de pancreatita acuta. Obezitatea apare cand hiperlipoproteinemia este de tip V. Bolnavii consuma excesiv alimente, in special glucide. Mai tarziu apare ateroscleroza cu complicatiile sale, diabetul zaharat si litiaza biliara. In tipul V, cauzele pot fi hipotiroidia, diabetul decompensat, terapia cu anticonceptionale, alcoolul si corticoterapia. Biochimic, trigliceridele sunt mult crescute. Analiza lipoproteinelor precizeaza tipul.
Hiperlipoproteinemia familiala, tip V. Apare fie ca o varianta a formei precedente, fie ca o forma independenta. De obicei apare la varsta de 30 - 40 de ani, cu prezenta sindromului chilomicronemic, asociat cu o neuropatie senzitiva si cu obezitate. Lipoproteinlipaza este prezenta in toate cazurile de tip V. Unele tipuri de Hiperlipoproteinemie, sunt secundare diabetului zaharat (tipul I, III si V). Acestea apar in diabetul insulino dependent decompensat, cu sau fara cetoacidoza si sunt reversibile dupa echilibrarca diabetului. In celelalte cazuri este numai o asociere intre diabet si hiperlipoproteinemie. Nu exista hiperlipoproteinemii secundare obezitatii. Totusi la aproape 40% dintre bolnavii cu diabet si aproape 30% dintre cei cu obezitate, se intalneste si o forma de hiperlipoproteinemie. Legaturile cu ateroscleroza si rolul lor ca factor de risc vascular este sigur. Unele studii arata chiar proprietatea predictiva, deci de a presupune aparitia unor localizari aterosclerotice (cerebrala, cardiaca, pcriferica), in unele hiperlipoproteinemii. Nu exista o certitudine totusi, deoarece hiperlipopioteinemia este frecvent asociata si cu alti factori de risc vascular, iar in geneza aterosclerozei joaca rol si alti factori (agregarea plachetelor cu trombogeneza, hipertensiunea arteriala etc). Tratamentul hiperlipoproteinemiilor, foloseste masuri dietetice, cultura fizica medicala, medicatia hipolipidemianta si uneori terapia chirurgicala. Prezentam in continuare regimul elaborat de clinica de boli metabolice si de nutritie (I. Mincu), pentru tipurile I si V. Regimul de tipul I de dislipemie (Hiperlipemia sensibila la lipide si Hiperchilomicronemii) Scopul prescrierii: - Scaderea lipidelor sanghine. Prevenirea aparitiei complicatiilor.
Caracteristicile dietei: NORMO sau HIPOCALOR1C (in obezitate);  NORMOPROTIDIC ; NORMOGLUCIDIC1) ; HIPOLIPIDIC2) ; BOGAT IN VITAMINA A. Lapte si derivate:  - Lapte degresat, iaurt degresat, branza de vaci slaba. Carne si peste:  - Carne slaba de vaca, vitel, iepure, caprioara, peste slab: salau, lin lipen, lostrita, biban, s.a. (se pregatesc fierte in apa, inabusite, la gratar, rasol). INTERZISE:  - Carnurile grase, de orice fel, mezelurile, viscerele, afumaturile, conservele, pestele gras. Oua:  - Se permite albusul preparat sub diverse forme: fiert, spume, sufleuri, bezele, zdrente la supa. Se poate permite 1-2 gal-benusuri pe saptamana, inlocuind carnea in cantitate echivalenta d.p.v. al continutului in lipide. Paine:  - Se prefera cea intermediara sau integrara (200-250 g/zi) rece, veche de o zi, paine de secara, covrigi cu sare. Fainoase:  PERMISE:   - Grisul, fulgi de ovaz, orezul, faina pentru legarea sosurilor. INTERZISE:  - Porumbul, meiul, pastele fainoase, preparate cu ou. Legume: PERMISE:  - Cartofii (fierti, piureuri) morcovii, spanacul, loboda, laptucile, castravetii, rosiile, ardeii, fasolea verde, mazarea verde, vinetele, conopida, varza acra, (se vor prepara ca salate, piureuri, fierte a la grec). INTERZISE:  - Fasolea uscata, mazarea uscata, lintea, varza de Bruxelles, telina, ridichiile, ciupercile, guliile (care produc meteorism). Fructe: PERMISE: - Toate (exceptand pe cele interzise) ca sucuri proaspete, salate, coapte, piureuri, compoturi. INTERZISE: - Smochinele, curmalele, nucile, alunele, arahidele. Dulciuri:
PERMISE: - Budinci (fara smantana), tarte cu fructe, bezele, spume de albus, mereng, orez cu lapte degresat, gelatine cu branza de vaci slaba, sau cu fructe, spuma de gris, creme de amidon
fara ou. INTERZISE: - Toate preparatele cu ou, cremele, inghetatele, feuilletage-uri, prajiturile cu nuci, migdale, alune. (Nuga, Marzipan), ciocolata, dulciurile, prajiturile preparate cu grasime. Grasimi: - Max. 1-2 lingurite ca: uleiuri vegetale in completarea ratiei de lipide permisa (la salate crude).


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Combate diabetul cu semintele de dovleac
Combate diabetul cu semintele de dovleac Combate diabetul cu semintele de dovleac Diabetul este o boala cu raspandire in masa, determinata genetic sau dobandita, caracterizata prin deficit relativ sau absolut de insulina, care are drept consecinta tulburarea capacitatii organismului de transforma carbohidratii in energie.  Bolnav
 
• Sucul de noni, prietenul diabeticilor
Sucul de noni, prietenul diabeticilor Sucul de noni, prietenul diabeticilor Reputatia sucului de noni incepe sa devina tot mai cunoscunda in toata lumea ca un ajutor de nadejde in lupta impotriva bolilor de cancer, artritei, obezitatii, problemelor digestive, dar, recent, s-a descoperit ca este un leac eficient si in diabet. Despre
 
• Rolul efortului fizic in diabetul zaharat
Rolul efortului fizic in diabetul zaharat Efortul fizic este o componenta importanta a tratamentului diabetului, alaturi de regim si medicatie. Efortul fizic actioneaza crescand in principal utilizarea periferica a glucozei, scade necesarul de insulina, scade trigliceridele si colesterolul circulant, creste capacitatea de efort, sca
 
• Rolul efortului fizic in diabetul zaharat
Roul efortului fizic in diabetul zaharat Efortul fizic este o componenta importanta a tratamentului diabetului, alaturi de regim si medicatie. Efortul fizic actioneaza crescand in principal utilizarea periferica a glucozei, scade necesarul de insulina, scade trigliceridele si colesterolul circulant, creste capacitatea de efort, s
 
• Tratamentrul cu antidiabetice orale
Tratamentrul cu antidiabetice Se foloseste in diabetul zaharat tip II (insulino independent). Sunt folosite fie sulfamide hipoglicemiante, fie biguanide. 1. Sulfamide hipoglicemiante.  Contraindicatii: Diabetul zaharat tip I, Cetoacidoza, sarcina la o diabetica, diabeticul operat pre si post operator pana in faza de
 
Vezi toate stirile din categoria Diabet

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara