Alaturi de tratamentul medicamentos (insulina si substantele orale hipoglicemiante) regimul, reprezinta conditia esentiala mentinerii vietii diabeticului cat mai aproape de normal. Cateva principii: bolnavul sa cunoasca bine regimul, continutul in glucide pentru fiecare aliment in parte si sa-l respecte scrupulos. bolnavul trebuie instruit pentru a intelege ca alimentele se impart din punct de vedere al continutul glucidic in: alimente care nu contin glucide (hidrat de carbon) sau care contin cantitati reduse, putand fi consumate fara restrictie; alimente bogate in glucide si care sunt interzise; alimente cu glucide (hidrati de carbon) in cantitatc moderata, care trebuie consumate in dozele stabilite de medic si numai cu cantarul. cantitatea de glucide va fi cat mai apropiata de cea a individului normal, tinandu-se seama de varsta, sex, si munca depusa. ratia calorica va corespunde necesarului caloric al organismului (in raport cu varsta, sexul, starile fiziologice si munca prestata). se vor exclude din dicta glucidele concentrate ( zahar, produse zaharoase, fainoase, etc). nu trebuie sa lipseasca din dieta proteinele animale cu mare valoare biologica (lapte, carne, branzeturi, oua, peste) si lipidele, in special cele vegetale nesaturate (uleiuri vegetale). painea va fi impartita pe felii si mese, cat mai exact; mesele se vor repartiza la ore cat mai precise; (dimineata, ora 11, pranz, ora 17 si seara). Ultima masa sub forma unei mici gustari va fi luata la orele 22. din alimentatie nu trebuie sa lipseasca fibrele, deoarece s-a observat ca celulozicele din legume, fructe si cereale si chiar din leguminoasele uscate, contribuie la scaderea glicemiei si previn cacerul de colon.
Instructiuni speciale:
Echivalente: 100 g paine = 250 g cartofi = 500 g fructe; 100 g fructe = 50 g cartofi = 20 g paine = 250 g. lapte = 120 g morcovi sau telina sau sfecla, fierte.
Foaie de echivalenta
Continutul in zahar a 20 g paine, este egal cu zaharul continut in cantitatile indicate, din alimentele de mai jos. Deci in loc de 20 g de paine, se poate lua cantitatea indicata din alimentul corespunzator asa cum se vede pe lista urmatoare: 20 g paine = 15 g faina de grau; 20 g paine =15 g faina de poramb; 20 g paine = 86 g mamaliga; 20 g paine = 18 g macaroane; 20 g paine = 65 g macaroane fierte; 20 g paine = 250 g lapte; 20 g paine = 350 g lapte acru sau iaurt; 20 g paine = 60 g cartofi; 20 g paine = 20 g mazare, fasole, linte uscata boabe; 20 g paine = 70 g mazare, fasole linte fierte; 20 g paine = 120 g mazare verde; 30 g paine = 220 g fasole verde; 20 g paine = 140 g mere, pere; 10 g paine = 170 g portocale; 20 g paine = 190 g pepene; 20 g paine = 195 g fragi (de pamant); 20 g paine = 225 g afine; 20 g paine = 135 g ciresi, visine; 20 g paine = 130 g prune; 20 g paine = 80 g nuci.