
Primul concept de baza al culturii chineze a longevitatii - Acupunctura
Acupunctura
Acupunctura, sau Zhen Jiu in dialectul mandarin, este o parte importanta a medicineii chineze. Aceasta include teoria si principle Lin Juo, abilitatile echipamentul corespunzator. Formarea, aplicarea si dezvoltarea ei sunt specifice Chinei si constituie o mostenire medicala ce combina cultura impresionanta si stiinta traditionala.
Acupunctura se imparte in doua sectiuni, Zhen si Jiu. Zhen inseamna introducerea unui ac subtire in anumite puncte de acupunctura de-a lungul meridianelor, urmata de o tehnica de rasucire pentru a trata afectiunea. Jiu inseamna moxibustie - arderea plantei moxa, uscata si zdrobita, pentru stimularea punctelor de acupunctura si, implicit, pentru tratarea bolilor.
Acupunctura este o metoda antica de tratare a diferitelor afetctiuni, foarte populara si in zilele noastre. Este o metoda de tratament ce foloseste stimularea externa pentru a trata bolile din interior, prin intermediul meridianelor. Afectiunea este mai intai diagnosticata prin metode traditionale de observare, ascultare, chestionare, masurare a pulsului, urmand identificarea corecta a meridianului si organului afectate. Odata stabiliti acesti factori, se poate initia tratamentul pentru deblocarea meridianului, reglarea energiei Qi, armonizarea Yin si Yang, atingerea echilibrului intre organele interne, indeplipirea obiectivului de tratare a bolii.
Terapia prin acupunctura a fost mentionata pentnu prima data cu 2.000 de ani in urma, in Canonul Interior al Imparatului Galben. In ultima perioada tot mai multe tari au infiintat clinici specializate in acupunctura, institute de cercetare, colegii. Ca urmare a numeroaselor conferinte international pe tema acupuncturii, in 1987 a fost infiintata Uniunea Mondiala a Acupuncturii. OMS a anuntat ca pot fi tratate, prin acupunctura, peste 300 de afectiuni. Terapia prin acupunctura este deosebit de apreciata pe plan international.
Domenii de aplicare a acupuncturii
Alinarea durerii
Acupunctura alina eficient durerea: migrenele, durerea cauzata de sindromul cervical, durerile scapulare, torticolisul, intinderile si entorsele acute, durerile cronice de picroare sau lombare, artrita, dismenoreea, etc.
Reglarea funetiilor organelor interne
Acupunctura poate regla functionarea orga¬nelor si a sistemului nervos. Este utilizata, de obicei, in cazul atacurilor de cord si parezelor usoare ale fetei.
Acupunctura stimuleaza eficient imunitatea, de exemplu in cazul tratarii gripei.
Al doilea concept de baza al culturii chineze a longevitatii - Tui na
Tui na este o tehnica de masaj originara din China antica si bazata pe principiite Jing Luo de tratare a bolilor si mentinere a sanatatii. Aceasta tehnica poate debloca meridianele, relaxa articulatiile, regla fluxul de energie Qi in principalele organe interne, stimula imunitatea. Fiind usor de aplicat si eficace, aceasta tehnica a fost folosita de mii de ani pentru tratarea bolilor si mentinerea sanatatii. A devenit, de fapt, o forma unica de arta terapeutica.
Originile masajului terapeutic Tui na dateaza din antichitate. Se poate spune chiar ca Tui na exista de cand omenirea. Munca a creat omul si, implicit, Tui na. Cel mai vechi text medical, Canonul Interior al Imparatului Galben, finalizat in perioada Statelor Warring, descrie in amanunt masajul, metoda terapeutica aplicata pe scara larga inca de atunci. Tehnicile Tui na ating apogeul Dinastiei Tsui si Tang. Atat imparatul, cat si oamenii obisnuiti tratau masajul cu maxima seriozitate. Existau chiar "medici specialisti in masaj" si maseuri in spitalul regal. In cadrul cartii sale, Originile bolii. Chao Yuanfang (secolul 6-7 d.Hr.) vorbeste despre masaj la sfarsitul fiecarui cpitol. Tui na este o terapie manuala, o metoda naturala agreata si de omul modern. Fiind o metoda simpla, eficace si lipsita de efecte secundare, a fost dezvoltata si imbunatatita constant in China, mai ales in ultimii 40 de ani, de cand adeptii medicinei occidentale au fost atrasi de medicina chineza. Recent, anumite institutii au reluat intens cercetarile despre Tui na, iar descoperirile lor au trimis terapia intr-o noua era.
Efecte terapeutice ale masajului:
1. Deblocheaza meridianele. Din perspectiva medicinei moderne, masajul stimuleaza terminatiile nervoase, circulatia limfatica si sangvina pentru a coordona functiile organelor interne, accelerand astfel metabolismul.
2. Regleaza fluxul de energie Qi si fluxul sangvin, stimuleaza bland meridianele pentru a sustine fluxul de sange si energie Qi, ameliorand astfel starea de bine a corpului.
3. Stimuleaza imunitatea. Efectele pozitive ale terapiei Tui na asupra energiei Qi, circulatiei sangvine si echilibrului dintre Yin si Yang ajuta la relaxarea muschilor, mentinerea mobilitatii articulatiilor, revigorarea corpului si cresterea imunitatii.
I. In anul 610 d.Hr. Chao Yuan Fang (secolul 6-7 d.Hr.) a scris, la ordinul imparatului, cartea Originile bolii. Este primul text medical chinez despre etiologie, boli si sindroame si contine 50 de capitole.
Este o carte atotcuprinzatoare ce abordeaza medicina interna, chirurgia, obstetrica si ginecologia, pediatria si maladiile celor 5 organe faciale, gura si dintii, oasele, etc. Prezinta in mod profesionist infectiile, parazitii, procedeurile chirurgicale si a avut un impact major asupra medicinei chineze.
Dezvoltarea culturii traditionale a longevitatii in fizioterapie
Acupunctura si Tui na sunt 2 elemente cheie ale culturii chineze a longevitatii. Lunga lor istorie le-a adus faima internationala. Sunt un miracol al medicinei chineze si joaca un rol important in prosperitatea poporului chinez, fiind inca folosite pe scara larga in intreaga lume pentru a-i salva pe muribunzi si a-i ajuta pe bolnavi.
Nevoile familiei in noul mileniu se confrunta cu doua schimbari revolutionare: informatizarea vietii cotidiene si sanatatea caminului. Prima avanseaza cu viteza maxima, iar a doua o urmeaza indeaproape. Noul mileniu aduce schimbari uriase in perceptia asupra sanatatii. Chinezii nu-si mai asculta orbeste medicii, ci ii trateaza ca parteneri pentru sanatate. De fapt, majoritatea oamenilor prefera sa fie stapanii propriei sanatati. De aici si cresterea exponentiala a numarului celor care se trateaza acasa.
1. Simbioza fizioterapiei modernemas cu medicina chineza
Extraordinara dezvoltare a fizioterapiei permite ca terapia prin unde electromagnetice de inalta energie (HEWT), terapia prin pulsuri electrostatice (ESPT), terapia de echilibrare prin energie bioelectrica naturala (NBEBT) si terapia prin rezonanta spiralelor de inalta frecventa (HFSRT) sa conlucreze cu Medicina Traditonala Chineza pentru a dezvolta noi aparate de masaj de recuperare si a pune bazele dezvoltarii viitoare.
(1) Terapia prin unde electromagnetice de inalta energie (HEWT) - aceste unde inofensive intra in rezonanta cu campul bio-electro¬magnetic al corpului si genereaza caldura in celule, relaxand astfel muschii si reducand spasmele, dilatand vasele sangvine, diminuand durerea si inflamatiile, scazand vascozitatea sangelui, revitalizand celulele si ajutand la vindecarea ranilor. HEWT penetreaza adanc in muschi, tesuturile adipoase, organele interne si maduva osoasa, deci poate fi mai eficienta decat terapia conventionala in tratarea inflamatiei maduvei osoase, artritei, diabetului si a altor boli.
Efectele terapeutice ale masajului ce combina HEWT cu acupuncara
Exista o zicala chinezeasca: Toate cele 10 degete sunt conectate la creier. Studii moderne de anatomie au dezvaluit ca nervii mainii sunt conectati direct la creier. Cand un organ intern se imbolnaveste, sistemul nervos autonom transmite mesajul creierului, care transmite modificarile la maini prin nervii spinali. Medicina moderna a dovedit ca boala produce stimuli care afecteaza creierul prin sistemul nervos periferic, reflectandu-se apoi la nivelul mainii prin nervii specifici. Pielea de pe maini contine multe terminatii nervoase, iar starea noastra de sanatate trecuta, prezenta si viitoare, precum si factorii genetici se reflecta totdeauna la nivelul mainilor, de unde si principiul: Diagnosticarea corpului este mai buna decat diagnosticarea faciala, diagnosticarea osoasa este mai buna ca diagnosticarea corpului, dar cea mai buna este diagnosticarea la nivelul mainii.
In curand va fi disponibil un nou aparat ce imbina HEWT cu acupunctura, parte a unei culturi a longevitii veche de 5.000 de ani, ce poate aplica acupunctura electromagnetica la nivelul mainilor si urechilor pentru a debloca meridianele si a stimula circulatia, metabolismul si imunitatea. Poate fi folosit pe termen lung pentru tratarea bolilor si stimularea circulatiei si metabolismului, pentru a imbunatati elasticitatea tenului si a-i conferi acestuia un aspect sanatos si, in acelasi timp, pentru a stimula fluxul de energie Qi in intregul corp. Lipsita de efecte secundare, terapia este foarte eficace in tratarea si prevenirea bolilor, fiind adecvata pentru toate tipurile de afectiuni tratabile prin acupunctura. Se aplica si ofera aceleasi senzatii ca si acupunctura, dar este mult mai usor de folosit si mai eficace decat aceasta.
(2) Terapia prin pulsuri electrostatice (ESPT) - Consta in aplicarea curentului bioelectric direct pe zonele corpului sau, indirect, prin intermediul punctelor de acupunctura, pentru a debloca meridianele, a stimula circulatia sangelui, a dizolva cheagurile, a reduce durerea si inflamatia, a intari oasele si tendoanele, a echilibra campul bio-electrostatic, a stimula imunitatea si autovindecarea a activa celulele nervoase si a stimula transmiterea impulsurilor nervoase.
Efectele aparatelor care combina ESPT si principiile Jing Luo
Combinattia dintre tratamentul clasic prin acupunctura si tehnica moderna a condus la aparitia tehnologiei ESPT, inglobata in noile aparate hi-tech de ingrijire a sanatatii.Prin aplicarea unor impulsuri electrice controlate asupra unor puncte de acupunctura se pot debloca meridianele, se pot regla functionarea organelor interne si circulatia sangelui, poate fi ameliorata microcirculatia in zonele afectate de boala si se poate detoxifia organismul, astfel incat celulele imunitare sa poata actiona. Aceasta tehnica permite si aplicarea locala a masajului, stimuleaza microcirculatia si echilibreaza Yin si Yang, pentru efecte optime de ingrijire a sanatatii.
(3) Terapia de echilibrare prin energie bioelectrica naturala (NBEBT)
Bioelectricitatea este un fenomen comun generat in urma proceselor fiziologice normale. Daca apare o disfunctie in organism, distributie normala a bioelectricitatii este perturbata. In mod normal, bioelectricitatea corpului este distribuita in mod egal si echilibrat in tot organismul. 0 disfunctie a organismului, fie ca este generate de factori interni sau externi, poate cauza perturbari la nivel local si, ulterior, la nivel sistemic. NBEBT, rezultata din combinarea principiilor chineze Jing Luo, a filozofiei Yin Yang 3 a teoriei bioelectricitatii, inseamna aplicarea unor impulsuri de inalt voltaj pentru a stimula corpul si a atinge echilibrul bioelectric, echilibrand Yin si Yang. Impulsurile etectrice stimuleaza, de asemenea, circulate sangelui la nivel muscular si activeaza celulele nervoase pentru a relaxa muschii si a reduce presiunea sangelui.
Efectele masajului care combina NBEBT cu principiile Jing Luo
Aceasta tehnica absolut noua combina principiul de baza al Medicinei Traditionale Chineze cu tehnologia moderna, dand nastere unei noi descoperiri terapeutice. Societatea moderna se confrunta cu o serie de noi maladii precum SIDA, SARS, gripa aviara, cu probleme cardiace si geriatrice, precum si cu cresterea numarului de afectiuni ce nu pot fi diagnosticate. In plus, costul tratamentului este in continua crestere, fara a mai vorbi despre efectele secundare nedorite ale tratamentelor medicinei moderne. 0 noua abordare a tuturor acestor probleme este necesara. Multe tari se intorc spre terapiile naturiste. Ca leagan al culturii antice a longevitatii, China trebuie sa impartaseasca aceasta veche si, totusi, mereu actuala mostenire in domeniul ingrijirii sanatatii. O noua terapie naturista imbina principiile antice Jing Luo cu tehnologia moderna si pune accentul atat pe zonele afectate, cat si pe punctele de acupunctura, pentru a fortifia corpul si a trata bolile.
(4) Terapia prin rezonanta spiralelor de inalta frecventa (HFSRT)
Aplica masaj prin rezonanta de inalta frecventa pentru a imbunatati circulatia sangelui in capilare, deblocheaza meridianele, stimuleaza metabolismul, sporeste cantitatea de
oxigen din sange pentru revitalizarea celulelor, echilibreaza secretiiel hormonale si, in acelasi timp, combate oboseala si durerile.
Efectele masajului care combina HFSRT si principiilet Jing Luo:
Reflexologia a relevat ca organele interne au corespandenta in anumite zone de reflexie din talpa. HFSRT combina reflexologia, principiile Jing Luo, ergonomia si acupunctura cu o tehnologie moderna unica, permitand masarea in directia acelor de ceasornic a tuturor zonelor de reflexie din talpa pentru a debloca meridianele, a imbunatati functiile organelor interne si a stimula circulatia sangelui, toate acestea aducand beneficii importante starii generate de bine.
2 Avantajele acestor aparate de masaj hi-tech
Dezvoltarea extraordinara a industriei electronice a dus la scaderea costurilor de produce a aparatelor de ma¬saj medicinal, astfel incat majoritatea familiilor si le pot permite, ceea ce este un punct forte pentru terapiile ce pot fi urmate acasa. Aceste aparate sunt mai practice si mai eficace decat acupunctura traditionala si Tui na in ceea ce priveste deblocarea meridianelor. Sunt usor de utilizat, foarte rezistente, portabile si potrivite oricarei persoane, indiferent de varsta. Tehnologia a adus un suflu nou stiintelor medicale stravechi. Existenta lor a creat o era revolutionara in domeniul promovarii importantei mosteniri a acupuncturii si tehnicii Tui na.