De sute de ani medicina traditionala foloseste florile de trifoi rosu in curele de detoxifiere, fiind un aliat de incredere mai ales pentru ficat.
Atentia specialistilor din medicina homeopata s-a indreptat mai ales spre calitatile trifoiului rosu de aliat hormonal al femeilor, fiind o sursa importanta de izoflavone. Odata introduse in organism, o parte din ele, sunt transformate in substante ce imita actiunea hormonului sexual feminin, fara a efecte negative asa cum se intampla in cazul formelor sintetice (in cazul tratamentelor de substitutie hormonala la care apeleaza femeile la menopauza).
Stiati ca florile de trifoi rosu au in compozitia lor fitoestrogenilor care au rolul de a proteja integritatea oaselor, preantampinand demineralizarea oaselor odata cu inaintarea in varsta?
Contin un numar mare de substante nutritive, dintre care cele mai importante sunt calciul, cromul, vitamina C, fosforul, potasiul, vitaminele B1 (tiamina) si B3 (niacina) si magneziul. Trifoiul rosu este considerat si un excelent tonic general pentru organism.
Trifoiul rosu, bun si pentru inima
Trifoiul rosu protejeaza sistemul cardiovascular, reducand, in special la barbati, nivelul colesterolului rau (HDL) si ajutand la cresterea nivelul colesterolului bun (LDL). Astfel, colesteroul in exces nu se mai depune pe peretii vaselor sanguine, prevenind aparitia placilor de aterom si, in timp, a bolilor cardiovasculare.
Trifoiul rosu are efect anticancer
Trifoiul rosu actioneaza ca adjuvant in prevenirea, dar si la tratarea tuturor formelor de cancer, in special al cancerului endometrial (care apare la femei) si al cancerului de prostate (care se dezvolta la barbati). Institutul National al Cancerului din SUA a atestat proprietatile anticancerigene ale trifoiului rosu, datorita prezentei izoflavonelor in compozitia chimica a plantei. Substantele din trifoiul rosu opresc dezvoltarea tumorilor maligne, inhiband dezvoltarea vaselor sanguine care le alimenteaza. Unele studii arata faptul ca trifoiul rosu stimuleaza sistemul imunitar in lupta pe care o da cu cancerul.
Stiati ca trifoiul rosu reduce nivelul antigenului prostatic specific (PSA) cu 33% dupa o cura de un an?
Trifoiul rosu, benefic pentru ficat
Astazi tot mai multi cercetatori incerca sa determine rolul florii de trifoi rosu in stimularea activitatii ficatului si in mentinerea unei compozitii sanguine normale. O cura de minim o luna de trifoi rosu asigura producerea bilei de catre ficat si, de asemenea, stimuleaza functia de neutralizare a toxinelor si de eliminare a acestora din organism.
Numerosii antioxidanti prezenti in compozitia acestei plante ajuta la eliminarea elementelor nocive care patrund in sange, purificand sangele facilitand astfel activitatea ficatului. Si consistenta sangelui este modificata dupa administrarea remediilor preparate din trifoi rosu, datorita cumarinei prezente in aceasta planta. Astfel incat o cura cu trifoi rosu este recomandata persoanelor cu predispozitie spre formarea trombozelor si a cheagurilor de sange, datorita proprietati anticoagulante.
De asemenea, trifoiul rosu este si un bun diuretic, eliminand excesul de apa din organism. Acesta proprietate este benefica in special persoanelor care prezinta retentie de apa. Iata cateva motive excelente care au dus la introducerea plantei in formula ceaiului detoxifiant si a hepatoprotectorului LiverHelp! Datorita prezentei trifoiului rosu in compozitia Liverhelpului, o cura cu acest produs ajuta nu doar la detoxifierea ficatului, ci si la eliminarea retentiilor de apa.
Stiati ca fiind un foarte bun diuretic, trifoiul rosu este eficient in cazurile de guta, eliminand o data cu apa din organism si excesul de acid uric?
Trifoiul rosu, analgezic, antiinflamator si antiinfectios
Aceasta planta are cantitati considerabile de acid salicilic, substanta activa din aspirina. Iata de ce, ii sunt atribuite trifoiului rosu calitati analgezice, de reducere a durerilor, si antiinflamatoare ,proprietate care este benefica si in afectiunile hepatice. De asemenea, florile trifoiului rosu au proprietati antivirale si antibacteriene, fiind eficiente mai ales in tratarea infectiilor de tipul salmonelei, dar si a virozelor de sezon sau a infectiilor respiratorii cum este bronsita.
Persoanele cu psoriazis sau eczeme dupa o cura cu trifoi rosu prezinta o atenuare a simptomelor?
Rasina prezenta in trifoiul rosu are proprietati antimicrobiene si expectorante, fiind eficienta in tratarea congestiei respiratorii si tusei seci?