
VARIETATI
D'ARSONVALIZAREA
Este o forma de curent de inalta frecventa, cu lungime de unda mai mare si frecventa mai mica. Aparatele sunt mici, portative, folosite cel mai frecvent in cosmetica. Interesant este ca eclatorii sunt aici de sticla si au diferite forme: cilindrici in perie, rotunzi, dupa regiunea pe care se aplica. Descarcarea lor, in contact cu tegumentul, produce efluviatii violente, bolnavul avand senzatia de caldura sau intepaturi. Bineinteles ca acest efect nu este prea mare, dat fiind ca oscilatiile sunt amortizate (tesuturile au pauza pentru racire). Actiune si indicatii: efect termic, vasodilatator, congestiv, nutritiv (trofic) si analgezic. Indicatii: algii, mialgii, nevralgii, fibrozite etc.; pentru actiunea trofica, se floseste in cosmetica.
DIATERMIA
Aici inalta frecventa dobandeste alte caractere, printr-o lungime de unda mai mica si o frecventa mai mare. Aparatele sunt mai mari, fixe, prevazute cu 2 – 4 eclatori, legati in serie (unde medi) sau 10-20 eclatori (unde scurte). Electrozii (placi de plumb de 0,5 mm grosime) se aplica direct pe tegument (la undele medii) sau sunt izolati in cauciuc si pasla fiind folositi in cazul undelor scurte. Actiune fi indicatii: vezi Razele ultrascurte.
RAZELE ULTRASCURTE (US)
Sunt curenti de inalta frecventa, cu mici lungimi de unda si extrem de mare frecventa. Aceasta s-a putut obtine prin inlocuirea eclatorilor cu trioda (lampa cu 3 electrozi) (placa = anod; filament = catod) si grila la mijloc. Pe langa acest circuit oscilant sau generator, care produce unde intretinute, mai exista si circuitul dat de bolnav (cu rezistenta sa) denumit si circuitul rezonator, pentru ca trebuie sa fie in acord, in rezonanta cu circuitul generator (acceasi frecventa). Numai astfel tratamentul va fi eficient. Acest lucru se realizeaza foarte usor, manevrand butonul de acord (sau folosind becul de control, care se aprinde cand este apropiat de aparat). Dupa intensitatea folosita, dozam U.S. in: reci, oligoterme, medii, caldura placuta si calde. Electrozii aparatului sunt de sticla sau de plumb, cauciucati si panzati. Indicatii: avand in vedere efcctele curentilor de inalta frecventa, US au multiple indicatii: afectiuni reumatismale (artrite cronice, artroze); afectiuni traumatice si sechele ale lor; afectiuni neuro-musculare (nevralgii cronice, nevrite, mialgii, fibrozite etc.); afectiuni O.R.L. (sinuzite, rinite cronice); afectiuni ginecologice (metronexite cronice); afectiuni pulmonare cronice (bronsite cronice, astm bronsic). Actiunea de vasodilatatie profunda favorizeaza, prin stimularea fagocitozei, resorbtia proceselor inflamatorii cronice.
MICROUNDELE (radarul)
Intelegem prin microunde folosirea terapeutica a curentilor de inalta frecventa cu lungimea de unda foarte mica (sub 1 m) de unde si numele de unde centimetrice. Se mai numesc si unde radar, cu o frecventa foarte mare (300 MHz - 300 GHz). Prin aceste caractere, undele radar se afla situate intre ultrascurte si infrarosii. In practica medicala aparatele radar produc unde cu o lungime de 12,5 cm (ca si in radiolocatie). Partea cea mai importanta a aparatului este magnetronul - un tub cu electroni cu catod, anod si vid. Manuirea aparatului este extrem de simpla, mai simpla chiar decat la ultrascurte. Nu este nevoie ca aparatul sa fie acordat. Emitatorul (comparabil cu electrodul) se fixeaza la 5 -10 cm distanta de tegument. Durata sedintei este de 15 - 30 de unde. Dozarea este ca si la undele ultrascurte: reci, oligoterme, medii si calde. Proprietati: a) fizice: sunt optice si termice; datorita frecventei foarte mari, propagarea microundelor se face prin iradiere, ca si razele luminoase. Ca si acestea, au proprietati de: refractie, difractie, polarizare. Efectul termic este dat de penetratia si absorbtia undelor. Penetratia, in functie de tesut, poate fi de 3 si 7 cm; b) fiziologice: aceste proprietati sunt explicate prin actiunea termica a microundelor asupra tesuturilor. Ele determina o buna vasodilatatie cu rol antiinflamator si trofic. Indicatiile si contraindicatiile sunt aceleasi ca la undele ultrascurte.
FOTOTERAPIA
Intelegem prin fototerapie folosirea energiei radiante luminoase in scop terapeutic. Dupa sursa folosita, poate fi: naturala, sau helioterapeutica (de la soare) si artificiala (cand se folosesc diferite aparate cu enegie electrica) (lampi cu ultraviolete sau Solux cu infrarosii). Notiuni generale: lumina, cu o viteza de propagare de 300 000 kg/sec. se transmite sub doua forme, si anume: a) ondulatorie sau electromagnetica, care are la baza radiatia electromagnetica (unde electromagnetice) si b) corpusculara, fotonica sau cuantica. Aceasta teorie explica transmiterea luminii in mod discontinu, prin particule de energie numite fotoni. Teoriile de mai sus pot explica proprietatile fundamentale ale luminii ca: reflectia, refractia, interferenta, polarizarea, difractia. De fapt, prima nu poate explica fotoelectricitatea, a doua interferenta si difractia, dar amandoua pot explica toate fenomenele luminoase; deci: nu unda sau corpuscul, ci unda si corpuscul. Spectru acestor unde electromanetice cunoscute se intinde de la radiatii cu lungimi de unde de kilometri pana la lungimi de unda de 0,000 01 m, iar frecventa lor incepe de la 0 pana la ordinul 10 (adica 10 urmat de 22 zerouri, ca la radiatiile cosmice). Lumina vizibila are o zona foarte limitata, gasindu-se intre radiatiile ultraviolete (urinate de razele X si apoi de razele cosmice). In concluzie, fototerapia, de care ne interesam aici, cuprinde aceste trei forme: radiatiile luminoase, ultravioletele si infrarosii.
RAZELE INFRAROSII
Sursa naturala este lumina solara, folosindu-se helioterapia, care este o terapie mixta (ultraviolete, infrarosii si radiatii luminoase). Ca surse artificiale sunt utilizate o serie de aparate (lampi electrice, radiatoare cu rezistente etc.). Spectral infrarosului este alcatuit din trei grape de radiatii: infrarosii A cu ? = 0,78 - 1,5 microni; infrarosii B cu ? = 1,3-3 microni; infrarosii c cu ? = 3 - 50 microni. Radiatiile din grupul A sunt cele mai penetrante. Aparatele care produc inflarosii sunt: - lampile Solux, folosesc curent in terapeutica; ele au niste lame de sticla, numite filtre, alcatuite din saruri de mangan, cobalt sau iod; rolul lor este de a selecta diferite radiatii infrarosii;
- baile de lumina, partiale sau generale; sunt alcatuite din pereti de lemn acoperiti cu oglinzi care sa reflecte lumina, prevazuti cu o serie de becuri care propaga caldura. Procedura cu inflarosii dureaza 15 - 20 de minute.
Lampa Vitalux produce infrarosii si ultraviolete. Actiune: razele infrarosii se mai numesc si calorice. Ele produc eritemul caloric, care da o pigmentare a pielii marmorata, neuniforma, si care dispare mai repede fata de eritemul actinic produs de ultraviolete; sunt puternic vasodilatatoare (derm, hipoderm), stimuland circulatia locala si fagocitoza; datorita acestor efecte ele au un rol trofic si antiinflamator. Indicatii: boli reumatismale (artrite, cronice, artroze); afectiuni traumatice (entorse, redori etc.); boli neuro-musculare (nevrite, nevralgii, mialgii); afectiuni cutanate (plagi atone, ulcere varicoase); alte afectiuni cronice (metroanexite, gastritc etc., intoxicatii cronice, diabet zaharat, obezitate, hipotiroidism etc.