Citrat de Calciu
Citrat de Calciu contine 21% calciu ionic. Desi contine o cantitate mai mica de calciu ionic decat carbonatul de calciu, citratul de calciu este mai usor de digerat si nu provoaca constipatie la fel de frecvent ca alte tipuri de suplimente de calciu. Calciul reprezinta un mineral esential pentru mentinerea echilibrului electrolitic al organismului si pentru buna functionare a numeroase mecanisme reglatoare ale functiilor vitale.
Produsele lactate au in compozitie un surplus de calciul. Ele aduc intre 60 si 80% din calciul total consumat. Laptele furnizeaza 120 miligrame pe 100g, branzeturile proaspete intre 70 si 170 miligrame pe suta de grame, iar cele uscate intre 150 si 1200mg/100g. Aportul zilnic de calciu recomandat este de: 600-1200 miligrame pana la adolescenta, apoi de 900 miligrame la adult (cel putin 1200 miligrame pentru femeia aflata la menopauza, 1200-1500 miligrame in timpul sarcinii si alaptarii). Este necesar sa se consume cel putin un produs lactat la fiecare masa.
Deficitul de calciu nu este obisnuit la adulti in mod curent, el aparand mai frecvent ca urmare a hipoparatiroidismului, adica a unei insuficienta a glandelor aratiroide care au rolul de a mentine nivelul calciului in organism, prin trecerea calciului din oase in sange. Predispuse la instalarea unui deficit de calciu sunt mai ales urmatoarele categorii de persoane: copii aflati in crestere, femeile gravide, dupa luna a sasea si femeile care alapteaza. Carenta de calciu apare si in cazul persoanelor care, se supun unor diete drastice in scopul unei pierderi rapide de kilograme, reducand aportul zilnic de calciu prin eliminarea din dieta cotidiana a lactatelor si branzeturilor, sursele cele mai importante de calciu. De asemeni abuzul de laxative si diuretice, duce la pierderi masive de electroliti ce antrenand crize acute de hipocalcemie.
Exista multe situatii in care alte patologii pot mima o criza acuta de calciu. De exemplu, o criza de hipoglicemie, deshidratarea acuta sau o criza cardiaca sunt de multe ori confundate cu tabloul clinic al lipsei de calciu.
Principalele surse de calciu sunt: iaurtul sau laptele, sucul de portocale imbogatit cu calciu (fortificat) si in multe vegetale.