
Ischemia arteriala cronica
Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangeita obliteranta si, mult mai rar, in unele arterite infectioase. Simptomele principale sunt: Simptomele subiective, care apar lent si progresiv, de obicei in urmatoarea ordine: oboseala la mers, carcei si parestezii in gamba sau glezna; claudicatie intermitenta: crampa dureroasa cu sediul de obicei in gamba; apare la efortul de mers, de urcare a unei scari si se calmeaza prin repaus. Se datoreste reducerii debitului arterial, prin obliterarea incompleta a arterelor.
Debitul este suficient pentru asigurarea nutritiei tesuturilor in repaus, dar insuficient pentru nevoile musculare in oxigen, considerabil crescute in timpul efortului de mers. Ischemia cronica se accentueaza considerabil la efort; durere spontana de repaus, care apare mai tarziu, precedand de obicei instalarea gangrenei. Apare cand obliterarea arteriala este aproape totala si cand cantitatea de sange care vine la tesuturi este atat de mica, incat nu pot fi satisfacute nevoile de oxigen nici in repaus. Durerea este difuza, atroce, cu exacerbari nocturne, refractaia la tratament. Se intensifica la caldura si scade uneori in pozitia decliva. Examenul obiectiv pune in evidenta paloarea si racirea tegumentelor, uneori roseata insotita de caldura, alteori cianoza, ridicarea membrului pelvian produce rapid o paloare livida, iar in stadiile avansate, chiar durere.
Coborarea piciorului bolnav sub nivelul patului readuce coloratia normala cu o intarziere de peste 5 secunde, iar reumplerea venelor se face cu mai mare intarziere. Pulsul arterelor obliterate (pedioasa, tibiala posterioara, poplitee) lipsete. Pentru evitarea erorii cauzate de un spasm arterial, se recomanda, inaintea examinarii pulsului, administrarea de Nitroglicerina sau imersia extremitatilor in apa la 40°, timp de 10 minute. Intr-un stadiu mai avansat apar tulburari trofice.
Tegumentele sunt atrofice, pielea lucioasa, parul rar si subtire, unghiile groase si deformate, muschii gambieri atrofiati. Se constata intarzierea cicatrizarii plagilor si tendinta la infectii cutanate. Cele mai severe tulburari trofice sunt ulceratiile - de obicei mici, localizate interdigital, aparand dupa microtraumatisme - si gangrena. Ultima apare distal, la varful degetelor sau la calcai. In stadiul de gangrena uscata, tesuturile sunt necroze, nedureroase, negre-violacee, acoperite cu o crusta. Corect tratata, gangrena se poate elimina spontan. Prin suprainfectie se poate transforma, uneori, in gangrena umeda, cu edem si limfangita. Pentru precizarea diagnosticului sunt necesare uneori oscilometria, care arata un indice oscilometric coborat, si arteriografia, care arata sediul ocluziei.
Diagnosticul stadial al ischemiei este important pentru prognostic si tratament.
Expertii O.M.S. au propus urmatoarea clasificare: stadiul I - dureri atipice, furnicaturi, parestezii si pulsatii normale; stadiul II - claudicatie intermitenta, pulsatii diminuate; stadiul III - dureri continue care diminua in pozitia atarnata; stadiul IV - dureri continue exacerbate la atarnare. Pulsatii abolite, in ultimele doua stadii. Ulceratiile si gangrena pot aparea in orice stadiu, fiind provocate de infectii, traumatisme.