Beta Carotene
Beta Carotene, sau provitamina A ajunge in organism doar prin aport alimentar si este transformata de ficat in Vitamina A, in functie de necesitati. Vitamina A contribuie la profilaxia si ameliorarea tulburarilor de vedere, creste rezistenta organismului fata de infectiile cailor respiratorii si este un factor important in mentinerea sanatatii pielii, a parului, danturii si gingiilor. De asemenea, participa si la biosinteza imuno-globulinelor (anticorpilor), stimuleaza activitatea sistemului imunitar, previne si amelioreaza depigmentarile cauzate de bolile ficatului, sau de procesul de imbatranire. Beta carotenul protejeaza tesuturile mucoide ale organismului (nazala, bucala, faringiana, laringiana, traheala si pulmonara), fiind un adjuvant eficient in tratamentul infectiilor respiratorii, enfizemului pulmonar si hiper-tiroidismului. Accelereaza dezvoltarea fizica si creste rezistenta sistemului osos.
Beta Carotenul joaca un rol important in profilaxia cancerului. Efectul profilactic al beta carotenului in bolile maligne se bazeaza pe transformarea metabolitilor cancerigeni formati in organism, sau a substantelor cancerigene ajunse in organism din mediul exterior, in substante mai putin nocive si mai solubile, deci mai usor de eliminat. Beta Carotenul reduce riscul aparitiei infarctului miocardic si a decesului prin stop cardiac. Rezultatele unor cercetari efectuate in Statele Unite ale Americii pe o perioada de 10 ani, au demonstrat ca bolile cardiace si cancerul de prostata au o incidenta de doua ori mai mica in cazul barbatilor care au consumat sistematic Beta Caroten, in comparatie cu subiectii din lotul martor care nu au consumat aceasta substanta.
Provitamina A, sau beta carotenul reduce riscul aparitiei cancerului prin faptul ca este implicata in procesul de diferentiere celulara, ceea ce justifica utilizarea sa in profilaxia bolilor maligne. Aditional, metionam faptul ca Zincul regleaza circuitul vitaminei A in celule.
Beta-carotenul se regaseste in toate plantele verzi, dar sursele cele mai valoroase sunt:
- morcovii, spanacul si varza creata - dintre zarzavaturi;
- pepenii galbeni si caisele - dintre fructe.
S-a observat ca la japonezii si norvegienii care consuma prin traditie alimente cu un continut bogat in beta-caroten, incidenta imbolnavirilor de cancer pulmonar, de colon, de prostata, de col uterin si de san este mult mai scazuta.
In cele mai multe cazuri, alimentele consumate contin si substante poluante, nefiind ideale ca sursa de vitamine. In morcovi, de exemplu, se gasesc adesea cantitati mai mari de cadmiu si nitrati decat de beta-caroten, exceptie facand doar plantele cultivate dupa metode ecologice. Din motivele mentionate mai sus, este util un aport de beta-caroten pur, doar din suplimente alimentare. Nu exista pericolul de supradozare, deoarece organismul uman transforma beta-carotenul in vitamina A in functie de cantitatile de care are nevoie in momentul respectiv. Atat in absorbtia, cat si in transformarea beta-carotenului participa in mare masura acizii grasi nesaturati; de aceea se recomanda consumul acestora in timpul meselor.