DUDUL ALB SAU NEGRU
Frunzele dudului alb reprezinta hrana de baza pentru viermii de matase. Oamenii utilizeaza dudele pentru fabricarea tuicii. Lemnul de dud a fost utilizat pentru confectionarea butoaielor pentru tuica, in care aceasta primea o culoare galbena. Cu ajutorul dudului se coloreaza in galben lana cu frunze si piatra acra. Se lua din frunze si se facea un ceai eficient pentru tratarea afectiunilor localizate la nivelul ficatului. Din acest ceai, se administreaza cate o ceasca intern si extern pentru spalatul gingiei. In plus, dudul alb se recomanda in tratarea durerile reumatice, diabet, contra galbinari tot ceai din frunze. Frunzele se mai marunteau si se puneau in vin negru, care se filtra apoi si se consuma, dintr-o cana de ceara de albine contra galbinarii.
Dudele negre, se terciuiau si se storceau de suc, care se fierbea cu o cantitate marita de zahar, obtinandu-se un sirop eficient pentru prepararea gargarelor in amigdalitele simple.
Compozitie chimica: acid aspartic, folic, folinic, compusi volatili, aldehide, cetone, beta-caroten. Frunzele au in compozitie - tanin, beta-caroten, acid folic, un aminoacid (arginina), adenina, carbonat de calciu, glucozide ale argininei, clorofila, etc. In fructe se gasesc: tanin, antocianozide si vitamina C. Dudele contin un surplus de materii peptice, grase si saruri. Administrate pe stomacul gol sunt considerate adevarate laxative.
Actiune farmaceutica: frunzele - astringente, antidiabetice. Intern antidiareic, alcalinizat, adjuvant in tratamentul diabetului. Fructele - diuretic, laxativ usor, racoritor, depurativ. Coaja de la radacina este esentiala, in cazul in care se va face un ceai pentru tratarea retentiilor hidrice sau ascitei.
Dudele sunt eficiente pentru tratarea urmatoarelor afectiuni: afectiunile gatului, afectiuni pulmonare, afte, anghine, ascita, constipatie, diabet, diaree (frunzele), distrofia miocardului, enterite cronice, gastrite, stomatite, tenii (scoarta), ulcerele gastrice si duodenale. |