Macris
Macris denumiri populare: corlegeni, cratica de gradina, dragavei, glojdani, iarba macris, macrici, macris bun, macris de munte, macris, mocris, schiaz, stevie.
Istoric Macris:
Macris este o planta care era utilizata in tratarea bolilor de rinichi.Decotul frunzelor de macris era folosit ca racoritor impotriva febrei.
Macris contine: acid oxalic, tartric, crisofonic, vitamina C, antraglicozizi, glicozizi flavonici, acizi organici, grasimi în cantitate redusa, clorofila, saruri minerale diverse. Vitaminele: A, B, C, PP.
Proprietatile macrisului : aperitiv, laxativ, alcalinizant, diuretic, depurativ, antiscorbutic.
Atentie !!! Planta este interziza persoanelor care sufera de afectiuni pulmonare ca astm, artritism, guta, reumatism, colici nefrotice, calculi cu urati in special.
Macris trateaza : abcese, acnee, afectiuni digestive, afectiuni ale nervilor periferici, afrodiziac, boli de ficat, cancer, diaree, furuncule, gastrita, hepatita, imunitate scazuta, intoxicatii ale organismului, paralizie, pareze, pecingine, tumori, ulcer.
Mod de preparare si folosire Macris :
- frunzele de macris pot consuma fi ca atare sau in preparate culinare.
- Radacina maruntita se pune 2 lingurite la 250 ml apa. Se fierbe 10 minute dupa care se strecura. Se pot consuma 2 de cani pe zi.
-Radacina pulbere amestecata cu alte plante se va lua un varf de cutit sau chiar o lingurita de praf de 3 ori pe zi. Se va tine in gura timp de 10 minute dupa care se va inghiti cu putina apa. Este unul din tratamentele cele mai eficiente.
-Cataplasme de frunze fierte se pun pe abcese, furuncule, tumori albe (artrite tuberculoase cronice, cu umflarea tesuturilor).
|