Obligeana
Obligeana denumiri populare: buciumas, calamar, calin, calm, calmena, crin de apa, poporotnee, papura rosie, speribana, speteaza, stirileana, tartarachi, trestie mirositoare.
Rizomul de obligeana se folosea in tratarea bolilor stomacale , a tusei , raguselilor etc. Avea un miros aromatic si era un bun stimulent.
Obligeana compozitie: ulei volatil, azarona, aldehida azaalica, eugenol, hidrocarburi, alcooli triterpenici, principii amare, acorina, acorelina, sescviterpene: acid acaric, criptoacorina, calmeol, calacona. Amidon, dextrina, colina, taninuri, zaharuri, rezine, vitamine, saruri minerale, ulei volatil, vitamina C.
Rizomul de obligeana are proprietati:
- analgezice, aromatizant, antispastice, analgetic, aromatice,
- calmante, carminative, diuretic, revulsive, sedative, tonice,
- mareste pofta de mancare, inlatura spasmele,
- stomahic, antiseptic gastro-intestinal, astringent,
- stimuleaza secretiile gastro-intestinale, inlatura constipatia,
- ajuta la tratarea cancerului, insecticid.
Afectiuni tratate cu obligeana : afectiunile endocrine, ale sistemului nervos, afectiunile stomacului, afectiuni urinare, alopecie, angina, anorexie, atonie gastrica sau biliara, balonari, boli de dinti (în special cresterea dintilor la copii mici), cancer cu diferite localizari, circulatie periferica deficitara, colici abdominale, constipatie, dementa, depresii, digestie dificila, dispepsii diverse, dismenoree, dureri diverse, enterocolita, epilepsie, flatulenta, gastrite hiperacide, gripa, hemoroizi, insuficienta secretiei salivare, intoxicatii alimentare, isterie, memorie deficitara, nefrite, polipi, psihoze, raceli, rani, reumatism, sinuzita, stari de agitatie, tulburari neuro-vegetative cu anxietate , tuse, ulcer gastric si duodenal.
Mod de preparare:
-Pulbere de rizom , consumata atunci pe loc pentru a nu isi pierde ddin proprietati .Se poate lua de 3-4 ori pe zi cate o jumatate de lingurita de pulbere in majoritatea afectiunilor interne.
-Macerat la rece din pulbere de rizom. Se lasa o lingurita de rizom macinat în 250 ml apa, timp de 8 ore apoi se strecoara. Se poate consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi in afectiunile interne.
-Se vor pune 3 lingurite de praf de obligeana în 250 ml apa (o cana). Se va lasa apoi timp de 8 ore la macerat. Se va strecura. Separat se va pune 2 lingurite de praf la 500 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute, dupa care se vor strecura. Dupa strecurare se va amesteca cu prima (macerat) si se vor consuma în afectiunile mai grave sau în cele de dereglari ale glandelor, unde trebuie o cantitate mai mare de ceai.
-tinctura din 50 ml de radacina macinata cu 250 ml alcool alimentar de 70 grade . Se va lasa timp de 15 zile la temperatura camerei agitand des. Se strecoara dupa 15 zile. Se vor lua 20 de picaturi de 3 ori pe zi inainte de mese in toate afectiunile interne.
-Extern se va alege oricare din procedeele de mai sus dar se va folosi cantitate dubla de planta.
-La copii mici pentru a se intari gingiile si pentru a ajuta la cresterea danturii li se da sa roada radacina de obligeana. Este însa cazul sa amintim ca daca se da o cantitate mai mare se produce o supraexcitare.
-Vin tonic se va face din 100 g rizom de obligeana care se va pune într-un litru de vin de buna calitate. Se va tine 8 zile agitând de câteva ori pe zi, dupa care se va strecura. Se va adauga în complectare vin pâna la 1000 ml si 100-200 g de zahar. Se va putea lua câte o cantitate de o lingura sau chiar un paharel (50ml), înainte de mesele principale.
Este foarte bine ca dupa o luna de tratament cu aceasta planta sa se faca o pauza de 3-5 zile timp în care se poate folosi orice alta planta medicinala.
Intra în componenta ceaiului tonic-aperitiv si a Ulcerotratului.
|