
Trombangeita obliteranta
Trombangeita obliteranta - este o boala inflamatorie care apare aproape in exclusivitate la barbati tineri, intre 20 si 40 de ani, mari fumatori, interesand concomitent arterele si venele din orice regiune, dar in special ale membrelor, mai ales pelviene.
Etiologia bolii este necunoscuta, dar exista unele argumente care sustin interventia unor factori infectiosi (rickettsii) si alergici. Localizarea la nivelul vaselor se datoreste factorilor adjuvanti (plumbul, umiditatea, frigul, traumatismele si, in primul rand, tutunul, al carui rol este de neconstestat), care actioneaza prin vasoconstrictie.
Procesul anatomopatologic intereseaza arterele mijlocii si mici ale membrelor, mai ales pelviene, marile artere (femurala, brahiala) fiind prinse mai tarziu. Leziunea arteriala consta in proliferarea endoteliala a intimei, cu formare de trombi, obliterarea vasului si prinderea frecventa a venei, uneori a intregului pachet vasculonervos.
Clinic, boala se caracterizeaza prin sindromul de ischemie periferica, insotit sau chiar precedat de o tromboflebita superficiala a vendor mijlocii sau mici ale piciorului sau ale gambei, care dureaza cateva zile si se repeta la intervale. Evolutia decurge in puseuri succesive, cu perioade de remisiune de lunga durata.
Diagnosticul se impune in prezenta unei claudicatii intermitente sau in caz de dureri permanente insotite de o tromboflebita superficiala migratoare, care apare la un barbat tanar (sub 40 de abi), fara cardiopatie ischemica mare fumator, si care evolueaza in puseuri. Exista si fonne benigne, dar in general boala evolueaza spre ulceratii si necroze. Se descriu si forme mixte, care apar dupa 40 de ani, caracterizate prin asocierea unei trombangeite si a unei ateroscleroze obliterante. Ateroscleroza obliteranta a membrelor pelviene este cea mai frecventa cauza a sindromului de ischemie periferica cronica. Etiopatogenia si anatomia patologica sunt comune aterosclerozei. Apare dupa 40 de ani, se asociaza frecvent cu diabetul zaharat (important factor agravant) sau cu alte localizari aterosclerotice (coronariene, aortice, cerebrale etc.). Frecvent bolnavul este hipercolesterolemic si, uneori, hipertensiv. Intereseaza arterele mari ale membrelor pelviene (femurale). Evolutia este progresiva spre obliterarea arteriala completa, cu aparitia unor necroze sau gangrene distale. Se doesebeste de trombangeita prin varsta bolnavilor, prezenta altor localizari aterosclerotice, absenta tromboflebitei. Evolutia este varaibila. Unele arterite sunt mult timp bine tolerate, altele au o evolutie grava. Mersul devine rapid imposibil, durerile sunt insuportabile si apar complicatii, dintre care cea mai grava este gangrena, care duce de obicei la amputatie. Prognosticul depinde de intinderea leziunilor arteriale, de circulatia colaterala sau de alte localizari arteriale, de aparitia precoce a gangrenei.
Tratamentul consta in: Masuri de ordin general: interzicerea completa si definitiva a fumatului. evitarea frigului si a umiditatii, protejand picioarele cu incaltaminte confortabila, ciorapi de lana totdeauna curati se vor evita baile prea calde. Igiena riguroasa locala prin bai zilnice, uscarca spatiilor interdigitale, pudrarea lor cu talc, taierea unghiilor in linie dreapta pentru a evita incarnarea, evitarea oricarui tratament local. Este contraindicata purtarea jartierelor. Se vor evita si combate infectiile locale bacteriene sau micotice, cu antibiotice sau fungicide (Micostatin). In perioadele evolutive, repaus la pat. In general se recomanda mersul lent, cu opriri frecvente, dozat, sub limita de aparitie a claudicatiei, pentru a stimula vasodilatatia si circulatia colaterala. Fizioterapia urmareste, de asemenea, dezvoltarea circulatiei colaterale. Se recomanda termofor pe abdomen, pentru dilatarea reflexa a vaselor membrelor pelviene. Este contraindicata aplicarea caldurii pe membrul bolnav, dcoarece cresterea metabolismului si a cerintelor in O2 ale regiunii ischemiate pot grabi aparitia gangrenei. In fazele initiate ale bolii detine un rol important gimnastica vasculara Burger, constand intr-un ciclu de miscari succesive: se ridica membrele pelviene la un unghi de 45° timp de 3 minute, dupa care se lasa atarnate la marginea patului 3-5 minute si se revine la pozitia orizontala alte 5 minute. Se repeta aceste miscari de 4 - 5 ori intr-o sedinta si se reiau sedintele de mai multe ori pe zi. Se mai recomanda cura balneara la Vatra Dornei, Buzias, Borsec, Tusnad. Tratamentul medical implica: combaterea agitatiei si a nelinistii cu: bromuri, barbiturice, Meprobamat; calmarea durerilor cu Aminofenazona, Acid acetilsalicilic, Algocalmin, uncori bauturi alcoolice concentrate (cu masura!) si mai ales injectii intraarteriale cu Novocaina 1%. medicamente vasodilatatoare: Acid nicotinic, Papaverina, Hydergine, Tolazolin, Complamin, Padutin. Rezultatele sunt reduse. Bune rezultate dau, uneori, Histamina in perfuzii i.v., pompajul arterial (aspirarea si reintroducerea rapida de sangc arterial) si infiltratiile lombare cu Novocaina, piretoterapia cu vaccin T.A.B. Tratamentul chirurgical consta in simpatectomie lombara, extirparea trombozei, punti arteriale si inlocuiri arteriale cu grefe sintetice sau venoase. In caz de gangrena intinsa -amputatie a piciorului.
Tratamentul ulceratiilor si al gangrenei consta in antibiotice, comprese caldute imbibate in solutie de permanganat de potasiu 0,20% sau acid boric. Sintetizand, tratamentul vizeaza profilactic ateroscleroza. Dieta va fi hipocalorica la obezi, se va trata diabetul zaharat si se va suprima defmitiv fumatul. Se recomanda plimbatri sub limita de claudicatie intermitenta (sub limita aparitiei durerilor), igiena riguroasa a picioarelor cu incaltaminte si ciorapi potriviti. Tratamentul va fi hipocolesteromiant, anticoagulant sau trombolitic dupa caz. Se recomanda vasodilatatoare (Tolazolin, Priscol, Papaverina, Kalikreina (Padutin), Pentoxifilina (Trental), Nicotinat de Xantinol (Complamin, Sadamin) Novocaina sau Xilina intraarterial, sau infiltratii ale simpaticului lombar si perfuzii heparinice. Dupa caz tratament chirurgical: simpatectomie lombara, trombarteriectomie, pontaje, grefe, amputatii.