
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta inrudita cu grasimile si care are un rol important in buna functionare a organismului. El se gaseste in sange intr-o concentratie normala de 200 mg/dl. Sursele de colesterol pentru organism sunt: alimentele grase (grasimi animale, galbenusul de ou, viscerele) sau fabricarea lui de catre ficat.
Cresterea colesterolului peste valorile normale se numeste hipercolesterolemie. Ea apare fie datorita unei alimentatii bogate in colesterol, fie prin fabricarea lui in exces, probabil datorita unei zestre ereditare anormale.
Ce sunt trigliceridele?
Trigliceridele sunt substante grase care reprezinta o importanta sursa de energie pentru organism. Ele se gasesc in sange in concentratie normala de 200 mg/dl. Sursele de trigliceride sunt alimentele grase (in special de origine animala) sau fabricarea lor in ficat. Se gasesc depozitate sub forma de surse de energie in grasimea care se depune in diferitele regiuni ale corpului nostru.
Cresterea trigliceridelor peste valorile normale se numeste hipertrigliceridemie. Ea apare fie datorita unei alimentatii excesive in grasimi sau dulciuri (acestea, in anumite conditii se transforma in grasimi), fie prin fabricarea lor intr-o cantitate crescuta in ficat, datorita mai ales unei zestre ereditare anormale.
Ce este colesterolul rau si cel bun ?
Termenul de colesterol cuprinde, de fapt, doua forme ale acestei substance. Ambele circula in sange. O forma este colesterolul rau. In cea mai mare parte el este colesterolul LDL (sau colLDL). Valorile normale ale colLDL sunt de 130 mg/dl. O mica parte de colesterol rau circula legal de trigliceride (deci nu este colLDL). Termenul de rau se refera la faptul ca acest colesterol se depune in peretele arterelor producand ateroscleroza. O alta forma este colesterolul bun sau colesterolul HDL (colHDL). Valorile lui normale sunt de 35-40 mg/dl. Se numeste bun pentru ca el reprezinta colesterolul scos din artere si alte tesuturi pentru a fi eliminat din corp.
In conditii normale, in sange se gasesc de aprox. 4 ori mai mull colesterol rau decat cel bun. Daca acest raport creste se favorizeaza producerea aterosclerozei. Cresterea raporlului este fie prin cresterea colLDL (rau), fie prin scaderea colHDl (bun). In acest caz producerea aterosclerozei este diminuata.
Semnificatia determinarilor de colesterol din sange
Colesterolul total = colesterolul rau + colesterolul bun, dar in general, se considera ca el reflecta colesterolul rau.
CoILDL = intotdeauna este colesterol rau.
ColHDL = intotdeauna este colesterol bun.
Raportul colesterol total/colHDL, reprezinta de cate ori este mai mult colesterolul rau decat cel bun.Daca raportul este mai mare de 5 exista pericolul producerii aterosclerozei.
Ce este dislipidemia?
Este boala caracterizata prin una sau mai multe din urmatoarele anomalii:
• cresterea colesterolului total sau a colesterolului rau( colLDL)
• scaderea colesterolului bun (colHDL);
• cresterea raportului colesterol total/colHDL, peste 5;
• cresterea trigliceridelor.
Care este pericolul dislipidemiilor
Cresterea colesterolului rau (col total sau col LDL) sau scaderea colesterolului bun (col HDL) favorizeaza producerea aterosclerozei,adica: cardiopatie ischemica, infartul miocardic, hemoragie cerebrala, arteriopatie a membrelor inferioare!!
Cresterea trigliceridelor pana la 500 mg/dl, mai ales impreuna cu colesterolul rau favorizeaza si ea producerea aterosclerozei.
Cresterea trigliceridelor peste 500-1000 mg/dl favorizeaza producerea unei boli grave numita pancreatita acuta.
Sfaturi dietetice
Alimentele recomandate: paine, pranzuri complete din cereale, paste fainoase, orez, lapte smantanit, branzeturi foarte slabe, iaurt foarte slab, albus de ou, supe preparate din vegetale, peste slab, carne de pui, vitel, iepure, curcan, orice fel de vegelale proaspete sau congelate, salata de fructe, serbet, jeleuri, ceai, cafea filtru sau ness, apa, bauturi nealcoolice (fara calorii);
Alimente permise cu moderatie: branzeturi cu grasimi putine , iaurt hipolipidic, doua oua intregi pe saptamana, conserve de peste in uleiuri polinesaturate, carne macra de vita, sunca, ficat de 2 ori pe luna, uleiuri de floarca soarelui, porumb, ulei de masline, margarina slaba, cartofi prajiti in uleiuri admise, biscuiti preparati cu margarina nesaturata sau uleiuri, alune, arahide, alcool;
Alimente care trebuie evitate: cornuri, lapte integral, lapte condensat, smantana, crema cu lapte, lapte praf, branza grasa, iaurt gras, cascaval, supe grase din orice fel de carne, supe sau ciorbe cu smantana, peste gras, orice fel de carne grasa in mod vizibil, carne de rata si gasca, salamuri, carnati obisnuiti, pateuri, grasimea sau pielea pasarilor de curte, slanina, unl, untura, margarina grea, grasimi hidrogenate, cartofi prajiti in grasimi saturate, cartofi prajiti in cuptor, vegetale sau orez preparate cu untura, vegetale conservate in sare, inghetata, gogosi, sosuri sau creme bazate pe smantana sau unt, placinte din comert, ciocolata, caramele, nuca de coros, alune sarate, cafea turceasca, salate asezonate cu maioneza si smantana.
Alte sfaturi pentru cei care au dislipidemie
* Pastrati-va greutatea corporala normala (IMC=22-25kg/m2).
* Eliminati consumul de alcool.
* Abandonati fumatul si evitati locurile unde se fumeaza.
* Miscare zilnica: gimnastica de dimineata si mers pe jos o ora (in 1-3 reprize de 20-60 de minute). Ori care alt sport este binevenit, dar dupa varsta de 40 de ani consultanti medicul. Consumati lichide (ceai de plante neindulcit sau apa minerala, dar nu alcool) dupa efort fizic.
* Controlati coleslerolul la rudeniile gr. I: parinti, frati, surori, copii.
* Adresati-va medicului imediat daca apar dureri de piept, oboseala accentuata la eforturi obisnuite, greutate in respiratie, dureri (crampe) in picioare, ameteli accentuate, tulburari de memorie si de vorbire, scaderea fortei musculare.
Care este beneficiul tratarii dislipidemiilor
* Prin tratarea dislipidemiilor se reduce riscul aparitiei aterosclerozei, deci a bolilor cardiace, principala cauza de mortalitate in Romania.
* Pastrand calibrul si elasticitatea vaselor sanguine se permite o buna circulatie a sangelui in tot organismul.
Scade aparitia:
• anginei pectorale (dureri de inima);
• infartului de miocard (infart la nivelul inimii);
• accidentului vascular cerebral (hemoragie sau ischemie cerebrala).
• Organele vitale functioneaza in conditii bune timp mai indelungat si aslfel se prelungeste calitatea si durata vietii pacientilor a caror dislipidemie este tratata.
Prin scaderea trigliceridelor scade riscul de pancreatita.