
Dupa multi ani de cercetari, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca venintul de sarpe este eficient in tratarea infarctului si a atacului cerebral. Aceste boli ar fi vindecate cu ajutorul veninului viperei ciupitoare din Malaezia. Vipera ciupitoare reprezinta un sarpe, care poate avea pana la un metru lungime. Veninul acestui sarpe, ajuta la distrugerea tesuturilor si a celulelor sangvine. Veninul este eficient impotriva cheagurilor de sange, din cauza proprietatilor anticoagulante pe care le are. Foarte mult timp, veninul a stat la baza cercetarilor facute de laboratoarele Neurobiological Technologies din Emeryville (California). Ei au introdus pe piata, un nou medicament care se numeste Viprinex, format din veninul produs in ferma lor de minim 500 de vipere.
Tromoboza se dezvolta in momentul in care arterele capului, gatului si a inimii sunt oprite de un cheag de sange. Acest lucru poate conduce la moartea creierului (din cauza lipsei de oxigen) ori la eliminare unor parti din tesutul cardiac. Cand pacientul sufera un atac cerebral, nealimentarea unor zone cu oxigen, poate provoca o pierdere iremediabila a unor functii neurologice: mobilitatea sau vorbirea.
Cea mai puternica proteina cu rol in coagularea sangelui este Fibrinogenul, care are sarcina de a mari vascozitatea acestuia, impiedicand alimentarea unor zone din creier. Tratamentul are rolul de a diminua nivelul fibrinogenului.
Viprinex este eficient pentru dizvolvarea cheagurilor de sange, provocand o reluare a curgerii sangelui catre creier. Tratamentele administrate pana in prezent de catre clienti, au ca materie prima alfachemotripsina, streptokinaza, streptodornaza. Ele sunt bune doar in momentul in care sunt administrate intr-un interval mai mic de 3 ore de la dezvoltarea trombozei.
Atacul cerebral are o incidenta destul de crescuta in Statele Unite. La fiecare 45 de secunde, un bolnav sufera un atac cerebral si la fiecare 3 minute moare un om din aceasta cauza. Foarte putini bolnavi se vindeca cu tratamentele actuale si prea putini ajung sa intre in posesia lor. Nici in Romania, situatia nu e prea grozava, aproximativ 165.000 persoane mor anual din cauza atacului cerebral, adica 9% din totalul deceselor, ne indica o statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Majoritatea cazurilor de atac cerebral, au principala cauza intreruperea irigarii cu sange a creierului ca urmare a obturarii vaselor cu depozite de grasime. Foarte putine cauze se dezvolta din cauza unor hemoragii cerebrale.