
Somnul este o functie fiziologica mult modificata fata de adulti. Batranul are o nevoie de somn in medie 6 ore zilnic.
Totusi batranul se plange adesea de insomnie, mai ales femeile. Aceasta explica cresterea consumului de hipnotice. In general somnul nocturn nu este continuu, este fragmentat, cuprinde perioade de treziri, posibilitatea readormirii este greoaie, ziua starea de veghe este intrerupta de perioade de somnolenta. Exista bineinteles si factori care tulbura somnul.
Dintre acestia: adenomul de prostata (cu urini frecvente), refluxul gastroesofagian, reumatisme dureroase, bronsite rebele, insomnia iatrogena (medicamentoasa), etc.
Pentru corectia somnului sunt preferabile masurile nemedicamentoase: culcarea la aceeasi ora, plimbari scurte in aer liber, masa de seara care va preceda culcarea cu cel putin 2 ore, evitarea alimentelor greu digerabile, bauturile iri-tante sau excitante (alcool, cafea, ceai etc), fumatul, vizionarea spectacolelor stressante, discutiile controversate. Intotdeauna sunt utile: igiena camerei, baie zilnica, un pahar cu lapte laculcare, un ceai de tei, un mar etc.
Tratamentul medicamentos, se va institui numai dupa epuizarea celorlalte metode. Clorhidratul poate produce confuzii si halucinatii. Flurazepamul si Nitrazepamul la fel. Barbituricele si tranchilizantele sunt preferabile. Administrarea medicamentelor trebuie sa fie discontinua.