
Acestea sunt grupate in ceea ce s-a numit imbatranirea cerebrala. Ele cuprind tulburari nevrotice, psihoze functionale, stari confuzionale si psihoze organice. Morbilitatea psihiatrica a batranului, ocupa locul doi in ansablul morbiditatii sale generale dupa cea cardiovasculara. Create in panta acuta dupa 50 de ani, pentru ca dupa 70 de ani sa predomine bolile organice cerebrale, si accidentele vasculare cerebrale. Tulburarile psihice ale varstnicului cuprind o gama larga, de la modificari psihice usoare, marginale, pana la entitati tipice varstelor inaintate, de tipul psihozelor de involutie si dementelor tardive. Unele au debut anterior, altele debuteaza la varste inaintate.
Toate sunt cuprinse in conceptul de imbatranire cerebrala. La baza aparitiei acestor tulburari stau unii factori precipitanti: - modificari in statutul familiei, care creeaza situatii psihotraumatizante: plecarea copiilor din casa parinteasca, restrangerea conditiilor de locuit, parasirea locuintei proprii. relatii nearmonioase intre generatii, stari conflictuale, decesul unuia dintre parteneri, diminuarea veniturilor etc. - momentul cel mai traumatizant psihic este retragerea din activitatea profesionala -pensionarea. Aceasta este mai greu de suportat de catre barbati, este un adevarat soc al pensionarii, numita de unii boala a retragerii sau moarte sociala. Prin pierderea prestigiului social castigat dupa o viata de munca, incepe constientizarea imbatranirii si mai ales teama de moarte (C. Bogdan).
In patologia neurologica a imbatranirii participa atat imbatranirea fiziologica cu acumularea progresiva de alterari si restrucrurari, uzura si reparatie, cat si modificarile de vascularizatie din procesul de atero-scleroza. Cele mai importante semne neurologice sunt: mersul cu baza de sustinere marita, discrete pasticitate, rigiditate, limitarea miscarilor, tendinta la abolirea reflexelor, hipotrofia musculara, mijeari spontane involuntare, tremuraturi, modificari de pozitie, de memorie, limbaj, mimica si bineinteles modificarile organelor de simt si ale afectivitapi. In patologia varstnicului domina dementele, bolile extrapiramidale si bolile caidiovasculare. Batranul consulta medicul in special pentru caderi repetate, tulburari de mers, pierderi de cunostinta si vertije. Cele mai reprezentative tulburari la batrani sunt: tulburarile de somn, depresiile tardive, sinuciderile, starile confuzionale acute, dementele, arterioscleroza cerebrala difuza, accidentele ischemice vasculare tranzitorii si parapareza (paraplegia) senila.