
Este important sa aveti convingerea ca uleiurile esentiale folosite in aromaterapie sunt pure si autentice din punct de vedere botanic. Aceste doua caracteristici pot fi determinate atunci cand furnizorul specifica nu doar numele popular al plantei, ci si pe cel stiintific. Spre exemplu, numele popular musetel se poate referi la una dintre cele trei specii existente, din care se poate extrage un ulei esential: musetelul roman sau romanita (Anthemis nobilis), musetelul german (Matricaria recutita) sau musetelul marocan (Ormenis mixta). Desi in acest caz toate cele trei plante apartin aceleiasi familii botanice – Compozite (numita si Asteracee) fiecare specie are proprietati specifice si nu trebuie confundata cu celelalte.
Este la fel de important sa stiti care parte a plantei a fost folosita. De exemplu, exista doua tipuri de ulei esential extras din ienupar, Juniperus communis. Cel distilat din fructe este mult mai fin decat cel obtinut din frunze si mladite, si pe acesta ar trebui sa-l utilizati in aromaterapie.
Pe langa numele stiintific al plantei si partea din care s-a extras uleiul esential, este util sa cunoasteti, deopotriva, sursa si tara de origine a uleiului, ca si metoda de extractie aplicata. Astfel, puteti avea deplina incredere ca uleiul esential pe care il veti folosi este pur si autentic.