
Uleiurile esentiale sunt combinate pentru calitatile lor terapeutice si pentru a crea parfumuri. Insa aceste doua obiective nu se exclud reciproc; ce rost ar avea sa preparati o combinatie de uleiuri esentiale pentru tratarea unei dureri de cap, si sa descoperiti dupa aceea ca nu va place mirosul ei? In general, oamenii se simt atrasi de acele uleiuri esentiale care le sunt benefice, iar preferintele personale tind sa se modifice in timp.
Cum puteti sti care uleiuri esentiale se preteaza la a fi combinate si care nu? Veti gasi in paginile care urmeaza cateva indrumari de baza in acest sens, dar un cuvant greu de spus il vor avea, deopotriva, gusturile si preferintele personale. Nu exista reguli stricte din acest punct de vedere, ci doar unele principii generale. Multe femei agreeaza parfumurile dulci, iar barbatii aromele lemnoase sau pe cele picante. Fiecare ulei esential are caracterul sau aparte. Pe masura ce va veti familiariza cu diferitele uleiuri esentiale, veti incepe sa intelegeti si sa stiti, intuitiv, care dintre ele se combina bine cu altele. Experimentarea si experienta personala sunt de neinlocuit in aceasta arta a combinarii.
Note de baza, intermediare si de varf
Combinarea uleiurilor esentiale pentru a prepara parfumuri este o arta straveche, care a imprumutat din muzica ideea de gama. Asa cum notele muzicale dintr-o gama variaza de la cele joase la cele inalte, in mod similar o buna combinatie de uleiuri esentiale va avea note de baza, de varf si intermediare. Astfel, o combinatie reusita este armonioasa, echilibrata si plina
Gama notelor
Notele de varf sunt cele mai volatile si, de aceea, sunt primele pe care le mirosim intr-o combinatie. In general sunt usoare si proaspete.
Notele intermediare se fac simtite dupa cele de varf; ele constituie esenta parfumului, unele chir mentinandu-se prezente o vreme.
Notele de baza sunt grele si bogate, persistand timp indelungat. In parfumerie, ele sunt numite fixatori, deoarece fixeaza un parfum.
Uleiurilor esentiale individuale sunt compuse din note variate. Acestea se evapora in ritmuri diferite, in functie de volatilitatea lor. Cand sunt combinate mai multe uleiuri esentiale, se creeaza o aroma complexa, care sufera modificari subtile pe masura ce fiecare particula aromata isi elibereaza parfumul in ritmul sau propriu.