
Epiderma este zona careia se concentreaza ingrijirile cosmetice, desi starea ei de sanatate este strans legata de cele doua straturi inferioare si de restul organismului. Aspectul pielii depinde de viteza cu care celulele moarte de la suprafata sunt inlocuite cu altele noi, din derma. Cu cat acest proces decurge mai rapid, cu atat tenul va avea un aspect mai neted, mai luminos si mai sanatos.
Cand la suprafata pielii se acumuleaza celulele moarte, tenul pare tern, lipsit de viata si de luminozitate. Aici si acum intervine una dintre functiile curatarii atente a pielii: pe langa murdaria de la suprafata si din pori, sunt indepartate si celulele moarte ale epidermei. Astfel, o exfoliere blanda poate imbunatati aspectul unui ten palid si sters. Pe masura ce inaintam in varsta, procesul natural de reinnoire celulara devine mai lent, iar elasticitatea tinereasca a pielii scade. Produsele aromaterapeutice de intinerire stimuleaza rapida regenerare a celulelor din derma, ceea ce face ca tenul dumneavoastra sa ramana elastic si luminos chiar si la varste mai inaintate.
Tenul normal
Asa-numitul ten normal este rar intalnit dincolo de varsta pubertatii si, prin urmare, nu este deloc normal, decat la copii. Este un tip de ten bine hidratat, cu un tonus muscular ridicat, un metabolism echilibrat si o buna circulatie sanguina. Tenul normal are o luminozitate atragatoare, naturala, si un aspect suplu si neted, suprafata pielii este nepatata si are o textura fina, neridata, fara asa-numita laba de gasca la coada ochilor si fara pori dilatati.
Ingrijirea tenului normal este la fel de importanta ca a oricarui alt tip de ten, desi in acest caz obiectivul principal este mentinerea starii sale de sanatate, nu compensarea anumitor deficiente. Pielea normala – si nu numai ea, de fapt – trebuie curatata cu rigurozitate, dimineata la prima ora si seara inainte de culcare. Aplicarea unei lotiuni tonice si a unei creme hidratante completeaza ingrijirea zilnica a tenului.
Exfolierea ocazionala – poate o data la doua saptamani – cu un produs de gomaj este, de asemenea, recomandata, la fel ca utilizarea saptamanala a unei masti sau a impachetarii.
Tenul normal si aromaterapia
Daca aveti tenul normal, puteti folosi pentru ingrijirea pielii aproape orice ulei esential, cu exceptia celor care risca sa provoace iritatii, cum ar fi cele extrase din mirodenii. Iata in continuare cateva uleiuri esentiale recomandate in mod deosebit pentru tenul normal: musetelul german, rosa otto, rosa absoluta, floare de portocal amar, levantica, geranium, palmarosa si trandafirul de Brazilia. Apa de flori (numita si hidrosol) este produsul secundar obtinut la distilarea uleiurilor esentiale si, alaturi de acestea din urma, este utila in ingrijirile cosmetice. Pentru tenul normal puteti folosi apa de trandafiri, apa de musetel, apa de flori de portocal, apa de albastrele si apa de flori de tei.
Tenul uscat si sensibil
Pielea uscata este rezultatul unei productii insuficiente de sebum – lubrifiantul natural al pielii, sintetizat de glandele sebacee. Adesea, tenul uscat este si deshidratat, insa intre cele doua situatii exista deosebiri clare. Pielea deshidratata este lipsita, in general, de umiditate (chiar si pielea grasa poate fi deshidratata). Insuficienta sebumului din pielea uscata ii reduce acesteia capacitatea de a retine apa, asa incat tenul uscat este adesea si deshidratat. Pielea uscata are adesea un aspect delicat, subtire, fragil, cu pori foarte mici. Este puternic afectata de radiatia solara, de vant si de ploaie, ridandu-se usor. Pielea sensibila este neobisnuit de fragila si de delicata, avand nevoie, la fel ca si cea uscata, de hidratare accentuata si de o protectie considerabila.
Tenul uscat, sensibil si aromaterapia
Cele mai bune uleiuri esentiale pentru pielea uscata sunt musetelul german, musetelul roman, rosa otto, rosa absoluta, geranium, levantica, floare de portocal amar, iasomie si santal. Pentru tenul sensibil, folositi rosa otto, rosa absoluta, melisa, floare de portocal amar, helichrysum (sau imortela galbena), musetelul german si musetelul roman. Daca aveti tenul sensibil, utilizati o concentratie foarte redusa de ulei esential, 1 sau chiar 0,5%, si daca apar reactii adverse, renuntati la uleiul respectiv. Pentru pielea uscata si pentru cea sensibila, puteti folosi apa de musetel, de trandafiri, de flori de portocal, de geranium si de melisa. Pielea sensibila se inroseste si se irita usor; de aceea trebuie sa folositi numai cosmetice pe baza de plante. De asemenea, este predispusa la reactii provocate de alcoolul si substantele chimice prezente in multe produse de ingrijire disponibile in comert si, in consecinta, este bine sa le evitati si pe acestea. Atat tenul uscat, cat si cel sensibil necesita mai multa atentie decat pielea normala. Trebuie hidratate de mai multe ori pe zi, folosind mai degraba o crema de baza usoara, decat o lotiune puternic hidratanta. Produsele de demachiere si tonicele trebuie sa fie de asemenea blande, apa de flori constituind o excelenta lotiune tonica. Mastile delicate, hidratante, care includ miere, ar trebui aplicate saptamanal.
Tenul matur
Pielea matura ne va caracteriza pe toti la un moment dat in viata. Si apropo de aceste lucru, trebuie sa remarcam un aspect interesant al tipurilor de ten: ele se schimba in decursul timpului, in functie de factorii de mediu, de regimul alimentar si de alte elemente ale stilului de viata. De aceea, este necesar ca, din cand in cand, sa ne reevaluam tipul de ten; astfel, vom putea constata ca pielea noastra, anterior normala si frumoasa, a devenit uscata sau sensibila, ori pur si simplu s-a maturizat. Imbatranirea este insa o evolutie fireasca si, cu ajutorul unor ingrijiri corespunzatoare, tenul matur isi poate pastra aspectul placut.
Pe masura ce inaintam in varsta, functiile vitale isi incetinesc ritmul, celulele nu se mai regenereaza la fel de repede, iar elasticitatea pielii scade. Pielea matura este caracterizata de riduri si laba gastei (ridurile acelea fine din jurul ochilor), de vene vizibile si de pete mai inchise sau mai deschise la culoare; ea isi pierde tonusul din tinerete, structura osoasa a fetei devine mai evidenta, iar liniile de demarcatie dintre muschii faciali ies in relief. Aceste procese decurg de obicei treptat, cu variatii largi de la un individ la altul. Tratamentele si ingrijirile cosmetice regulate si de buna calitate pot incetini si ele ritmul in care pielea imbatraneste. Limitati expunerea la soare, reevaluati-va regimul alimentar, incercand sa-l imbunatatiti, eliminati pe cat posibil stresul si sursele de poluare, si astfel veti izbuti sa amanati instalarea semnelor de imbatranire. Tratamentele faciale regulate cu anumite uleiuri esentiale bine alese pot contribui la pastrarea unui ten sanatos. Masajul facial ajuta la tonifierea muschilor lasati, redand pielii un oarecare tonus. Mastile hidratante care includ aloe vera, extracte de alge, miere cu propolis si alte elemente nutritive sunt, de asemenea, benefice. Importante raman totodata curatirea, tonifierea si hidratarea tenului de doua ori pe zi.
Tenul matur si aromaterapia
Uleiurile esentiale cu efecte benefice asupra pielii mature includ semintele de morcov, tamaia, santalul, mirul, paciuli, rosa otto, rosa absoluta, musetelul roman, musetelul german si palmarosa. Semintele de morcov sunt mai cu seama eficiente in revitalizarea tenului, iar tamaia ajuta la atenuarea ridurilor. Dintre apele de flori puteti folosi apa de trandafiri, de musetel, de flori de tei si de radacina de angelica.
Tenul gras si cel mixt
Tenul gras este o problema pentru multi adolescenti, atragand dupa el acneea si punctele negre. Adolescentii au pielea grasa deoarece organismul lor trece prin transformari ample dupa pubertate, in special la nivelul sistemului endocrin, de care depinde productia de sebum. La aceasta varsta vulnerabila, putini sunt totusi cei care se simt usurati afland ca tenul gras la tinerete inseamna ca pielea va imbatrani mai lent decat cea uscata sau cea normala. Si adulti pot avea insa tenul gras. Acesta este caracterizat de un aspect ferm, aparent neglijat, eventual cu acnee si in mod cert cu puncte negre, pete si cicatrici. Pielea este grasa la atingere si luceste, parand uneori aspra si groasa, iar porii sunt mari.
Tenul gras mixt si aromaterapia
Printre uleiurile esentiale eficiente in cazul tenului gras se numara geranium, levantica, lemnul de cedru, palmarosa, niaouli, boabele de ienupar, arborele de ceai, ylang-ylang, chiparosul, grepfrutul, bergamota si mirtul. Dintre apele de flori puteti folosi apa de verbina, de hamamelis, de flori de portocal si de albastrele. Tenul mixt, constituit dintr-o portiune grasa, in forma literei T, pe frunte, nas si barbie, restul pielii fiind uscata, este cel mai des intalnit tip de ten. Aromaterapia are in acest caz rolul de a echilibra si a reduce productia de sebum. Cele doua tipuri de ten necesita uleiuri esentiale si tratamente cosmetice diferite, astfel ca este necesara o gama variata de produse de ingrijire. Este important sa rezistati tentatiei de a folosi produse de curatat dure pe pielea grasa. Desi indeparteaza temporar murdaria si excesul de sebum, ele contin, de obicei, alcool sau alte substante chimice care elimina sebumul in intregime, incurajand astfel productia acestuia si creand un cerc vicios. Cel mai indicat mod de tratare a tenului gras este curatirea frecventa, blanda, aplicarea lotiunilor tonice si a unei lotiuni hidratante delicate. Uleiurile esentiale sunt astfel alese incat sa echilibreze si sa reduca productia de sebum, si totodata sa exercite o actiune antiseptica si cicatrizanta. Sunt, de asemenea, recomandate tratamente saptamanale de curatare profunda a tenului. Acestea includ masti faciale cu argila verde, care extrag din piele murdaria si excesul de sebum, si baile de abur care deschid porii si impiedica formarea petelor.