
Exista in prezent atatea atentionari si avertismente cu privire la pericolele expunerii la soare, incat este greu de stiut cum anume e mai bine sa ne protejam pielea de efectul nociv al razelor solare. In ciuda acestor temeri generale, multi sunt cei care agreeaza baile de soare, mai cu seama in timpul vacantelor. Daca va luati precautiile necesare si evitati expunerea excesiva, nu aveti de ce sa va refuzati cateva momente de plaja. Trebuie sa aveti insa grija atunci cand va expuneti la soare. Incidenta crescuta a cazurilor de cancer de piele este alarmanta, iar perioadele lungi sau frecvente de bai solare au ca efect si imbatranirea accelerata a pielii. Tenul celor care s-au expus excesiv la soare capata o textura groasa, ca de cauciuc, bronzul se decoloreaza pana la o nuanta galbuie, iar aspectul general al pielii devine neatragator.
Cum va bronzati in siguranta
Inainte de a va expune la soare: pentru a va bucura de plaja in bune conditii trebuie sa tineti seama, in primul rand, de tipul dumneavoastra de ten. Daca aveti parul blond sau roscat, probabil ca pielea va este deschisa la culoare si deci tolereaza soarele mai putin decat un ten masliniu. Prin urmare, nu petreceti mult timp la soare. Cu o saptamana inainte de a merge la plaja, trebuie sa incepeti sa va pregatiti pielea in acest sens. De doua ori in decursul celor sapte zile, aplicati pe corp un produs exfoliant, pentru a indeparta celulele moarte. Folositi zilnic o lotiune hidratanta pentru corp, cu adaos de ulei esential in dilutie de 2%, pentru a va hrani si proteja pielea. Alegeti intre paciuli, palmarosa, floare de portocal amar, levantica si tamaie. In timpul expunerii la soare: alegeti o lotiune de protectie solara adecvata tenului dumneavoastra, tinand seama de intensitatea razelor de soare din zona in care va veti afla. Evitati sa faceti plaja intre orele 12 si 15, cand soarele arde cel mai tare. Beti multa apa, purtati o palarioara si, mai presus de orice, nu stati mult timp la soare, mai ales in primele zile. Dupa expunerea la soare: racoriti-va pielea cu un dus indelungat si rece. Aplicati apoi din belsug o lotiune intens hidratanta pentru corp, cu un adaos de 1% ulei esential cu efect racoritor si regenerant, precum cele de musetel roman, musetel german, iasomie, levantica, floare de portocal amar, seminte de morcov, trandafir de Brazilia sau rosa absoluta.
Perierea pielii si gomajul corporal
Perierea si gomajul corporal sunt doua metode de exfoliere extrem de importante pentru ingrijirea pielii. Prin exfoliere se indeparteaza murdaria si celulele moarte de pe intreaga suprafata a corpului, in urma ei pielea ramanand sanatoasa, luminoasa si plina de energie. Capacitatea ei de absorbtie creste, astfel ca lotiunile hidratante ce contin uleiuri esentiale si alte substante nutritive vor patrunde mai usor in piele.
Pentru periere, cel mai bine este sa folositi o perie din par natural, uscata, sau o manusa abraziva. Efectuati miscari scurte, energice, intotdeauna in directia inimii, pentru a incuraja circulatia limfei. Este preferabil sa va periati pielea inainte de un masaj aromaterapeutic sau de aplicarea lotiunii pentru corp. In cadrul unei proceduri de drenaj limfatic aromaterapeutic, pacientului i se va cere sa faca aceasta periere a pielii zilnic. Gomaj corporal revitalizant. Gomajul corporal deriva dintr-un procedeu traditional la care sunt supuse in India viitoarele mirese. Fetele sunt frictionate din cap pana-n picioare cu un amestec de cereale fin macinate, dupa care sunt masate cu uleiuri aromatice. Acest gomaj poate fi facut inainte de masajul aromaterapeutic, iar pielea dumneavoastra va deveni luminoasa si tonifiata. Fiindca produsul de gomaj se va imprastia pe jos, este preferabil sa puneti sub picioare un prosop vechi.
Ce va trebuie
O mana plina de faina de ovaz fin macinata • O mana plina de migdale pisate • Un bol • O lingurita de coaja de portocala uscata si fin maruntita • O lingurita de macese granulate • 5 picaturi de ulei esential de iasomie sau de rosa absoluta • Apa calda • Un prosop • O perie moale sau un prosop mic.
Cum procedati
Puneti faina de ovaz si migdalele pisate in bol, apoi adaugati coaja de portocala si granulele de macese, amestecand. Adaugati uleiul de iasomie sau de rosa absoluta, plus suficienta apa cat sa obtineti un amestec fin, usor sfaramicios. Stand pe un prosop, luati putin amestec in causul palmei si frecati-l, cu miscari circulare, pe intreaga suprafata a corpului. Amestecul se usuca usor, astfel ca mare parte se va risipi pe jos. Cand ati terminat, folositi o perie moale sau un prosopel pentru a indeparta urmele de amestec ramase pe corp.