
Utilizarea judicioasa a uleiurilor esentiale in ingrijirile cosmetice contribuie la intinerirea si infrumusetarea tenului. Am putea numi aceasta practica aromaterapie cosmetica – o modalitate de-a imbunatati si a mentine starea de sanatate a pielii. Respectand insa abordarea de tip holistic a aromaterapiei, este de dorit sa nu ne limitam atentia exclusiv la pielea fetei.Ceea ce mancam si ceea ce bem, felul in care ne curatam pielea si starea generala de sanatate a organismului – toate acestea se reflecta pe chipul si pe tenul nostru. Extinzand acea abordare holistica la ingrijirea pielii, ne vom putea prezenta in fata lumii in cea mai buna lumina posibila.
Stilul de viata
Unele persoane pot manca tot ce vor, pastrandu-si totusi un ten frumos, dar numarul lor este foarte mic. Insa cei mai multi dintre noi trebuie sa bem multa apa de izvor, sa inlocuim ceaiul negru si cafeaua cu ceaiuri din plante si sa mancam din belsug fructe, legume si cereale integrale. Eliminarea sau reducerea cantitatilor de sare, alcool, alimente prajite, carne rosie si zahar va permite pielii sa-si pastreze aspectul tineresc.
Aerul curat si exercitiul fizic, evitarea fumatului (inclusiv a celui pasiv) si reducerea stresului completeaza masurile necesare pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa. Odata ce tenul este bine ingrijit din interior, vom face un pas mai departe, sa vedem modul in care putem folosi uleiurile esentiale pentru a avea un ten mai curat si mai tanar, pentru a trata anumite tulburari dermatologice si a ne ingriji pielea, in general.
Uleiurile esentiale au fost utilizate de secole in scopuri cosmetice, indeosebi de catre anticii egipteni, care utilizau printre altele tamaia si lemnul de cedru in procedurile de imbalsamare. Studii stiintifice au aratat ca anumite uleiuri esentiale, precum cel de trandafir, de tamaie, floare de portocal amar si levantica stimuleaza regenerarea tesuturilor si sanatatea celulelor epidermei. Altele au un efect de intinerire asupra pielii, redandu-i vitalitatea si reglementand activitatea capilarelor. Prin urmare, putem spune ca uleiurile esentiale constituie un atu pretios in ingrijirile cosmetice.
Ce este pielea?
Pielea este cel mai vast organ al corpului, iar functiile sale, pe langa protejarea organismului, includ reglarea temperaturii corporale si sintetizarea vitaminei D. pielea este formata din mai multe straturi, fiecare dintre ele avand caracteristici specifice.
Straturile pielii
• Primul strat, cel de la exterior, este numit epiderma sau, in termeni stiintifici, stratum corneum. Acesta este cel pe care il vedem cand ne uitam la suprafata pielii. Epiderma este formata din celule noarte, cu aspect aplatizat.
• Cel de-al doilea strat se numeste derma si este considerabil mai gros decat epiderma. Contine vase de sange si de limfa, foliculi ai firelor de par, terminatii ale nervilor senzitivi si glande sebacee si sudoripare. La nivelul dermei se formeaza noi celule ale pielii, vii, care urca treptat spre suprafata epidermei.
• Cel de-al treilea strat este cel subcutanat. Aici exista tesutul adipos care sustine pielea si muschi minusculi ce ii mentin tonicitatea.