Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


structura si functiile aparatului respirator

 

Omul traieste pe fundul unui imens ocean de aer-atmosfera-adanc de cel putin 100 de kilometri. Pe suprafata pielii omului, care masoara aproximativ 1,5 m2, atmosfera exercita o presiune de 15 000 kg. Aceasta presiune nu ne turteste insa si nici macar nu o simtim, deoarece gazele din aer care au patruns in sange si in tesuturi fac in asa fel ca in corpul omenesc sa existe aceeasi presiune cu cea din exterior.
Aerul este un amestec de gaze: azot 79%, oxigen 20%, gaze nobile (argon, heliu, neon) 1%, bioxid de carbon 0,03% si urme de amoniac. Din acest amestec, organismul utilizeaza numai oxigenul, de care are nevoie in procesele vitale. Ca sa poata sa foloseasca oxigenul din atmosfera sa-l introduca in organism si sa elimine gazele rezultate din arderi, omul dispune de aparatul respirator, format din caile aeriene superioare (nasul, faringele si laringele) si cele aeriene inferioare (traheea, bronhiile si alveolele pulmonare).
Primul organ prin care trece aerul inspirat este nasul. Cavitatile nasului, captusite cu o membrana mucoasa bogata in vase de sange, joaca rolul unui radiator. In drumul de la nari pana la amigdale, aerul poate sa le incalzeasca cu 30°. Numeroasele glande mucoase, comunicarea nasului cu ochii (scurgerea lacrimilor in nas) si alte mecanisme asigura permanenta umezire a aerului. Nasul constituie si un filtru eficace: perii de la intrarea narilor, firisoarele fine de pe suprafata mucoasei, precum si mucusul secretat retin particulele de praf si microbii, purificand nasul. Mucoasa cailor aeriene pana la alveole este acoperita cu cili, niste firisoare fine dispuse ca un covor, care au o miscare vibratila continua de la interior spre exterior, in ritm de 12 miscari pe secunda, asemanandu-se cu un ac de grau, batut de vant. Acest covor de cili deplaseaza corpurile straine fine si le elimina cu o forta nemaipomenita: 1 cm8 de cili vibratili ridica in fiecare minut 6 g, putand sa urneasca chiar o greutate de 360 g. Se intelege importanta deosebita a acestor sisteme de curatire, daca ne gandim ca in fiecare minut omul inspira cateva milioane de particule de praf. Numai briza care bate dinspre mare este lipsita de praf. In schimb, chiar pe varful muntilor, la fiecare inspiratie patrund 10000 de particule, iar in aerul din oras, numarul acestora creste la 5 miliarde. In prezent, un locuitor din mediul urban introduce in aparatul lui respirator, in cursul vietii, 50 kg praf, cantitate care este de zeci de ori mai mare in profesiunile in care inhalarea pulberilor este accentuata (mineri, maturatori, cioplitori in piatra, fochisti, muncitori la sablaj, muncitori cu ciment). In masura in care o data cu praful patrund in nas si microbi, firisoarele si mucusul (care este antiseptic) retin si omoara germenii, nasul constituind cea mai buna bariera naturala impotriva infectiilor, sterilizand considerabil aerul care se duce spre plamani. Nasul regleaza reflex reactia aparatului respirator fata de aerul atmosferic.
Din nas, aerul trece prin faringe, aflat in regiunea in care caile respiratorii se despart de cele digestive, acolo unde cavitatea nazala comunica cu cavitatea bucala. Intre faringe si trahee, la capatul superior al acesteia din urma se afla un aparat format din cartilaje, oscioare si muschi, laringele care se astupa cu un capacel cand inghitim si se deschide cand respiram. Gratie unor coarde fine, dispuse in calea aerului, laringele este si organul vocii.
Sub laringe se afla un tub lung de circa 15 cm, format din inele cartilaginoase, denumit trahee. In partea inferioara, cam in dreptul inimii, traheea se bifurca in cele doua bronhii, care la randul lor se ramifica, aidoma unui arbore, in aproape 25 de milioane de ramurele din ce in ce mai inguste, pana la diametrul de 0,5 mm. Aceste canale sunt captusite cu o membrana (mucoasa) care are in grosimea ei glande care secreta mucus. Mucoasa este acoperita cu cilii despre care am amintit, iar peretele canalelor contine fibre musculare, care permit sa se modifice calibrul acestor conducte. Fiecare ramurica se desparte ca perii unei pensule in 12-20 de ramuri terminale, la capatul carora se afla alveolele pulmonare, niste camarute dispuse pe ramurile terminale ca boabele de struguri pe un ciorchine. Canalele aeriene din ce in ce mai inguste (bronhii, bronhiole) si alveolele formeaza tesatura fina a plamanului, care este un organ ca un burete, un schelet de fibre elastice plin cu aer si vase de sange asezat in cusca toracica. Atat plamanul drept (format din trei lobi), cat si cel stang (format din doi lobi) sunt inveliti intr-o dubla foita subtire, pleura. In mod normal, aceste foite sunt aderente, una dintre ele invelind plamanii, iar cealalta captusind toracele. Ele fac ca plamanii sa fie solidari in miscari cu toracele si diafragmul. Prin dilatarea toracelui si coborirea diafragmului plamanii se umfla ca o armonica si aerul atmosferic patrunde in alveolele destinse (inspiratie), iar prin ingustarea toracelui si ridicarea boltei diafragmului, aerul este dat afara din plamani (expiratie).
O data cu caile aeriene se ramifica si marile artere, care aduc de la inima la plamani sangele continand bioxidul de carbon, si venele, care duc de la plamani spre inima sange cu oxigen. Vasele de sange se despart, de asemenea, in milioane de ramurele si, impreuna cu ramurile terminale ale arborelui respirator, se desfac in vase capilare sanguine, care imbraca cele aproximativ 400 de milioane de alveole ca tesatura plasei cu care se fac targuielile. Globula rosie din sange se plimba in jurul unei alveole timp de o secunda, in care pe de o parte ea fixeaza oxigenul din aerul atmosferic aflat in alveola, spre a-l duce tesuturilor, iar pe de alta parte descarca CO2 (rezultat al arderilor din organism) in aerul din alveola, care urmeza sa fie eliminat in aerul atmosferic prin expiratie.
Intr-o inspiratie profunda, cele 400 de milioane de alveole ajung pana la 400 m2 , suprafata prin care se fac schimburile gazoase intre atmosfera si organism. De obicei, plamanii sunt umpluti cu circa 3 litri de aer, la care se mai adauga 0,5 litri la o inspiratie obisnuita. Aceasta inseamna ca in mod normal 1/6 din aerul plamanilor se primeneste. Omul in repaus ventileaza prin plamani aproximativ 8 litri de aer pe minut, iar cel care alearga, 50 litri pe minut. In 24 de ore, omul ventileaza cam 20.000 litri de aer, cifra care variaza cu activitatea si cu tipul constitutional.
In sistemul nervos central si anume in bulb, se afla centrul nervos care comanda si regleaza miscarile respiratiei prin nervii ce se distribuie in musculatura toracelui, motorul miscarilor respiratorii. Prin vointa putem sa acceleram sau sa incetinim miscarile respiratorii; in realitate, insa, centrul respirator este excitat automat de o serie de factori, printre care cei chimici (O si CO2) sunt cei mai importanti. Introducand numai oxigen in sangele unui animal, miscarile respiratorii inceteaza; animalul nu poate sa mai respire, deoarece centrul lui respirator nu mai trimite comenzi spre musculatura toracelui.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex simptomatic cunoscut sub numele de sindrom esofagian. Disfagia este dificultatea pe care bolnavul o are la inghitire. Durerea ia un caracter de constrictie si este localizata retrosternal sau in di
 
• Dezobstruarea cailor aeriene
Dezobstruarea cailor aeriene Dezobstruarea cailor aeriene Dezobstruarea cailor aeriene: obstruarea cailor aeriene poate aparea la orice nivel (orofaringe, laringe, trahee, bronhii, bronhiole), constituind cauza cea mai frecventa de asfixie. Iata de ce dezobstruarea este primul gest terapeutic. In primele momente vor fi ind
 
• Bolile Mediastinului
Bolile Mediastinului Bolile Mediastinului Mediastinul este spatiul cuprins intre stern, coloana vertebrala si fetele interne ale plamanilor. El contine inima si marile vase toracice, traheea si bronhiile, esofagul, canalul limfatic, nervii pneumogastric, frenic si lantul simpatic, ganglioni etc. Totalitatea simptom
 
• Bolile pleurei
Bolile pleurei Bolile pleurei Cele mai cunoscute sunt pleurezia uscata sau pleurita si pleureziile cu lichid. Pleurita (pleurezia uscata) - este o inflamatie a seroasei pleurale, fara revarsat lichidian, avand ca substrat anatomopatologic depunerea de fibrina pe suprafata pleurei. Se intalneste in tuberculoza
 
• Tuberculoza miliara
Tuberculoza miliara   Tuberculoza miliara  Tuberculoza miliara sau granulia este o tuberculoza acuta, caracterizata printr-o diseminare pe cale sanguina a bacilului Koch, in plamani si aproape in toate organele. Apare mai frecvent in continuarea primoinfectiei, de obiei la copii si tineri, dar exista si o
 
Vezi toate stirile din categoria Bolile aparatului respirator

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara