
HEMOPTIZIA
Hemoragia aparatului respirator, de la simpla sputa colorata in rosu pana la o gura de sange sau cantitati mai mari care pun viata in primejdie, poate sa aiba mai multe cauze: ruperea unui vas de sange intr-o zona pulmonara supusa distrugerii (in tuberculoza, supuratii bronsice, pulmonare, cancer), fragilitatea vaselor sanguine, tulburari mecanice in unele boli de inima, ruperea unor dilatatii venoase in ciroza ficatului, boli parazitare pulmonare, unele afectiuni pulmonare acute, traumatisme toracice. Adesea se ia drept hemoptizie o hemoragie nazala aspirata, o hemoragie gingivala, faringiana sau gastrica, in orice caz, pana la venirea medicului, bolnavul va fi asezat in repaus absolut la pat, in pozitie semisezand. El va sta cu capul in jos (fara perna) numai in hemoptiziile mari. Idealul este ca tratamentul sa fie aplicat chiar la locul unde bolnavul a avut hemoptizia. Se recomanda sa se evite transportarea bolnavului, indiferent de mijloacele de transport aflate la indemana. Este mai bine ca bolnavul sa stea linistit pana primeste asistenta medicala (fie ea chiar intarziata) decat sa alerge sau sa fie transportat de urgenta la un serviciu medical. Aceasta se va face totusi daca medicul apreciaza ca este nevoie de internare de urgenta. Se linisteste anturajul bolnavului si se retine o singura persoana indemanatica si calma, care poate sa fie de ajutor si care poate fi rapid initiata de medic in manoperele necesare. Se recomanda bolnavului repaus vocal absolut si abtinere, cat mai mult cu putinta, de la efortul de tuse.
Se pot lua picaturi contra tusei (Calmotusin, de cateva ori cate 25-30 de picaturi pe zi) sau tablete de Godenal,Tusan, evitandu-se medicamentele expectorante. Este bun si un calmant ca Fenobarbital, Romergan, Diazepam. Se vor administra 20- 30 de picaturi de Clorocalcin. Printre procedeele hemostatice simple mentionam punga cu gheata sau comprese reci pe torace, pe testicule sau pe buzele mari ale vulvei (pentru declansarea unor reflexe vasoconstrictoare). Bolnavul poate sa suga bucatele de gheata. Bineinteles ca tratamentul medicamentos este aplicat de medic, care hotaraste si cat trebuie sa stea bolnavul in repaus si cand isi poate relua alimentatia, care cel putin 1- 2 zile va consta dintr-un regim de lichide si semilichide reci.
PNEUMOTORAXUL SPONTAN
Patrunderea brusca a aerului in cavitatea pleurala poate sa aiba loc fie prin perforarea pleurei care inveleste plamanul, deschizandu-se astfel o comunicare intre cavitatea pleurala si alveole (spargerea unei caverne superficiale, a unui chist, a unei bule de emfizem), fie prin perforarea pleurei care captuseste toracele (traumatism prin arma de foc sau arma alba, fractura de coasta). Este un accident grav, manifestat prin junghi puternic, dispnee mare si fenomene de sufocare. Daca nu se intervine rapid, bolnavul poate sa-si piarda viata. Pana la venirea medicului, care singur poate sa intervina cu folos, bolnavul va fi asezat intr-un loc linistit si va fi miscat cat mai putin cu putinta.