
Candida albicans
Candida Albicans este o ciuperca ce se regaseste in corpurile oamenilor, insa in mod normal, aceasta se afla in stare controlata. Candida albicans este o ciuperca, gasita cu precadere in tractul gastrointestinal, unde coexista cu diverse alte bacterii. Micozele sunt, in general, cele mai frecvente infectii genitale la femei, la barbati fiind mai rare. Candida albicans este la originea manifestarilor de la nivelul mucoaselor (strat de celule care captuseste organele cavitare ce se deschid la exterior) si a pielii. Mai rar, Candida albicans determina aparitia septicemiei (trecerea ciupercii in sange) sau leziuni viscerale.
Exista o flora prezenta permanent in tubul digestiv, in vagin, pe piele, fara a cauza vreo problema. Aceasta flora este formata din microorganisme cu rol de protectie (Lactobacilus) cat si din microorganisme potential patogene (Candida). Cele cu rol de protectie mentin o aciditate vaginala in asa fel incat bacteriile potential patogene sa nu se poata dezvolta. Daca organismul este sanatos, prezenta bacteriilor posibil patogene este tinuta sub control. In anumite conditii echilibrul din organism este rupt, ele multiplicandu-se excesiv si provocand infectii. De aceea trebuie facuta distictie intre prezenta Candidei care este normala si Candida in exces ceea ce inseamna stare patogena - Candidoza.
Ciuperca Candida Albicans se trateaza in mod normal cu tratamente medicamentoase antifungice. Insa, nu toate aceste tratamente medicamentoase antifungice sunt eficiente. In cele mai multe cazuri, chiar si dupa urmarea unor astfel de tratamente medicamentoase antifungice, ciuperca Candida Albicans poate sa revina. Aceasta infectie a Candidei Albicans se numeste infectie sistemica, si consta in revenirea afectiunii, prin urmare, aceasta trebuie sa fie tratata ori de cate ori este nevoie.
Diagnosticul in cazul candidei se pune in special pe baza aspectului clinic de catre medicul dermatolog, dar, de asemenea prin examen micologic direct, cultura pe medii speciale, iar la nevoie se poate face fungigrama (testarea sensibilitatii la antifungice). Examenul de laborator nu poate fi interpretat in afara contextului clinic intrucat Candida reprezinta un saprofit, colonizarea mucoasei bucale, vulvo-vaginale sau peniene si a anumitor zone ale pielii fiind fercvent intalnita in mod normal.
Dintre factorii de risc care ar putea favoriza aparitia candidozei se numara: folosirea contraceptivelor orale; folosirea steroizilor; folosirea medicamentelor pentru ulcer; antibioticele administrate frecvent; un regim alimentar bogat in zaharuri; sarcina si diabetul.
Deoarece Candida se hraneste cu zaharuri, o puteti invinge doar prin mentinerea unei diete scazute in carbohidrati si prin evitarea completa a tuturor alimentelor indulcite, miere, sucuri de fructe, fructe proaspete su uscate. De asemenea, se recomanda evitarea laptelui si a produselor lactate (cu exceptia untului organic), datorita continutului lor ridicat de lactuloza si reziduuri de antibiotice.
In plus, eliminati toate alimentele care contin drojdie sau au fost fermentate/murate, pentru ca ele incurajeaza dezvoltarea Candidei. Ne referim aici la tot ce contine extract de drojdie, paine, bauturi alcoolice, branza, ceai negru si otet.
Stilul de viata, igiena, stresul, obiceiurile sexuale, chiar si hainele pe care le porti pot agrava infectia cu Candida. Dar si dezechilibrele hormonale (in timpul menstruatiei), antibioticele si alte medicamente prescrise, steroizii si contraceptivele.