Amigdalina
Potrivit unor seri de cercetari cancerul apare la persoanele cu deficit de amigdalina sau letril (vitamina B17), fiind asemanator, din acest punct de vedere, bolilor precum scorbutul (deficit de vitamina C), sau pelagra (deficit de vitamina B3). Vitamina B17 este o vitamina mai putin cunoscuta la ora actuala, insa ea a fost descoperita cu mai bine de 5.000 de ani in urma, fiind folosita de egipteni si de locuitorii Chinei Antice, care au numit-o amigdalina deoarece era extrasa din migdalele amare. Elixirurile facute pe baza amigdalinei erau consumate in special pentru mentinerea sanatatii, fiind cunoscute efectele ei detoxifiante. Amigdalina a fost folosita ulterior de greci si romani in scopuri terapeutice, iar in zilele noastre, unele triburi de indieni isi prepara diverse bauturi din samburi de fructe care contin amigdalina. Ca structura chimica, vitamina B17 este o combinatie de doua molecule de glucoza, una de benzaldehida si una de acid cianhidric, iar in retetele medicale, amigdalina este cunoscuta sub numele de nitrilozida. Vitamina poate fi folosita si in scop terapeutic, nu doar profilactic.
Cum poate ajuta vitamina B17? Potrivit medicilor, carenta de vitamina B17 poate duce la depresie si insomnie, anorexie, oboseala si uscarea pielii. In schimb, excesul de vitamina B17 poate duce la intoxicatii. Astfel, se recomanda folosirea acesteia in doze optime de 50-100 mg pe zi in cazul copiilor, 50-200 mg pentru adulti si 1-2 grame zilnic in cazul bolnavilor de cancer. In natura, vitamina B17 se gaseste in samburii de caise, cirese, migdale, piersici, prune, in semintele merelor, perelor si gutuilor, in legume precum mazarea, fasolea, conopida, varza, broccoli, spanacul, ceapa sau vinetele. De asemenea, vitamina mai poate fi gasita in stare naturala in cereale, in scoarta de malin sau in frunzele de gutui, prun, cais, cires, visin si piersic. Samburii de caise contin cea mai mare cantitate de amigdalina. Doza recomandata este de maximum 8 samburi pe zi, deoarece, in cantitate mai mare pot deveni toxici pentru organism. Si o ultima precizare: consumul de antibiotice, alcoolul, cafeaua, precum si alimentele procesate, nesanatoase reduc foarte mult actiunea amigdalinei in organism.