Cancerul a devenit boala secolului XX
In fata lumii moderne se dezvaluie in cifre o noua ordonare a importantei bolilor decat aceea cunoscuta cu cateva decenii in urma. Dupa datele inregistrate in lumea intreaga, din cele cinci mari cauze de deces, cancerul detine astazi locul al doilea, fiind depasit doar de bolile aparatului circulator. Este aceasta o trasatura a starii de sanatate a lumii contemporane, tot asa cum, cu secole in urma, situatia sanitara era caracterizata prin importanta marilor flagele ca holera sau ciuma? Evident, faptele nu suporta o asemenea comparatie. Omenirea nu se mai afla la discretia bolilor cu cauze nestiute si impotriva carora nu exista mijloace de aparare. Cresterea numarului de imbolnaviri prin cancer (cam 5 milioane de oameni anual) este o rezultanta a schimbarii structurii populatiei, a multiplicarii prezentei unor factori nocivi si, de asemenea, o rezultanta a progreselor medicinei, a eforturilor ei pentru apararea sanatatii. Intradevar, cauzele care au pus in evidenta cresterea imbolnavirilor prin cancer sunt:
1) scaderea mortalitatii generale, datorita activitatii medicale profilactice si terapeutice;
2) cresterea duratei medii de viata (imbolnavirile prin cancer sunt mai frecvente la persoanele trecute de 35-40 de ani);
3) imbunatatirea mijloacelor medicale pentru descoperirea bolilor;
4) sporirea reala a incidentei (frecventei) unor localizari ale cancerului.
In aceste conditii, combaterea cancerului nu este numai o problema a medicinei, ci una a intregii activitati constiente a oamenilor, necesitand o activitate militanta din partea populatiei. Combaterea eficace a cancerului este legata de pastrarea constienta a sanatatii, de evitarea cauzelor de imbolnavire. De cele mai multe ori, cancerul nu apare din senin, ci pe un fond tulbure, dupa o perioada indelungata de actiune a unor factori iritativi. In cele mai frecvente localizari, o proasta igiena individuala, o atitudine nepasatoare fata de micile tulburari cronice, sunt tot atatea erori care favorizeaza aparitia si evolutia bolii canceroase.
Ideea care sta la baza intregii lupte anticanceroase este ideea profilaxiei. Descoperit la vreme, cancerul poate deveni o boala vindecabila. Aceasta idee a fost afirmata inca de acum doua milenii de catre medicul roman Galenus: Daca este vindecabil spunea el atunci diagnosticul cancerului trebuie sa fie precoce.