
Ce face vanadiul?
Vanadiul, ca si cobaltul, face ca numarul de globule rosii din sange sa creasca - mult prea mult. Defapt, policitemia (o boala de sange rara) este,in principal, expresia toxicitatii vanadiului. Nu se stie cum se petrece acest lucru, dar cand numaratoarea globulelor rosii da rezultate de peste 4,7 milioane/mmc fie la barbati, fie la femei, Sincometrul detecteaza intotdeauna cobalt sau vanadiu in maduva osoasa hematogena (n.r. care produce celulele sangvine). Vanadiul isi manifesta toxicitatea si fata de alte organe: ficatul, precum si organele afectate de tumori.
La nivelul ficatului, toxicitatea vanadiului are efect opus toxicitatii cobaltului. Acum, productia de albumina este prea scazuta, in timp de albumina creste prea mult. Intruca, globumina este mai putin eficienta decat albumina in atragerea apei osmotice, apa poate iesi din sistemul circulator si se poate infiltra, pur si simplu, in tesutul inconjurator. Se numeste endem si poate deveni fatal.
Vanadiul reprezinta, de asemenea, cauza unor frecvente mutatii ce apar in cazul tumorilor - la nivelul genei p53. Acest lucru se intampla prin combinarea sa cu un acid nucleic si formarea complecsilor de vanadiu. E nevoie de o gena p53 sanatoasa pentru ca actiunea de supresor tumoral al genei sa se manifeste, adica producerea unei substante care impiedica formarea tumorilor. Prin indepartarea vanadiului care impiedica formarea tumorilor. Prin indepartarea vanadiului din lucrarile dentare (atat metalice, cat si din material plastic), complecsii de vanadiu dispar, iar mutatiile genei p53 dispar si ele.
Totusi, cum este posibil ca un pacient fara nici o plomba sa dezvolte tumori? Am vazut copii bolnavi de cancer a caror dantura era intacta. Pe de alta parte, tumorile lor contineau foarte multi complecsi de vanadiu! Si, pe masura ce boala intra in stadiul terminal, efectele toxice aditionale ale vanadiului deveneau usor de depistat: nivelele de albumina mult prea scazutre, dar prea ridicate pentru globulina, precum si un numar exceptional de mare de globule rosii in sange.
La copii, vanadiul provine din:
1) expunere cronica la gazele de esapament (sursa ce le invadeaza in mod continuu locuinta),
2) scurgeri de gaze in gospadarie
3) scurgeri de lichide de racire (combustibilii fosili sunt deseori, cred eu constituenti ai lichidului de racire). Toate acestea reprezinta surse importante de vanadiu si pentru adulti.
Vanadiul dispare din organism, chiar si din organele vitale, la o saptamana dupa asigurarea aerului proaspat si inlaturarea metalului din gura. Aceste masuri simple pot ameliora stadiul terminal al bolii unui pacient.