
Cinci aliati anticancer
Un regim alimentar sanatos este un element-cheie in prevenirea acestei boli si din acest punct de vedere putem conta pe 5 aliati seriosi.
Varza si suratele ei - companioni detoxifianti aduce urmatoarele binefaceri:Principalul lor atu este bogatia in compusi sulfurosi si, in special, in glucozinolati. In timpul digestiei, acestia se transforma in izotiocianati, molecule ce activeaza sistemul de detoxifiere si accelereaza eliminarea substantelor cancerigene, impiedicandu-le sa provoace "daune" materialului genetic al celulelor.
Recomandari: De cel putin doua ori pe saptamana. Nu puse la fiert direct in apa clocotita, deoarece compusii sulfurosi se pierd in apa, si nici fierte prea mult, pentru a pastra enzimele care permit transformarea glucozinolatilor.
Ceaiul verde - antioxidantul-rege aduce urmatoarele binefaceri: Frunzele sale sunt foarte bogate in catehine (o treime din greutatea lor), molecule cu o mare putere antioxidanta. Acestea blocheaza angiogeneza, adica formarea retelei sangvine necesare dezvoltarii celulelor precanceroase si faciliteaza apoptoza (moartea celulara programata) acestora din urma.
Recomandari: Studiile au aratat o reducere cu 50% a riscului de cancer la marii bautori de ceai. Dar si doar doua cesti de ceai pe zi prezinta binefaceri. Preferati ceaiul verde japonez si infuzati-l suficient de mult pentru o buna propagare a catehinelor si pentru o reducere a efectelor stimulante ale teinei (importanta, daca ceaiul este baut seara).
Curcuma - vedeta anti-inflamatorilor aduce urmatoarele binefaceri: Contine curcumina, una din moleculele cele mai antiinflamatorii din regnul vegetal. Or, inflamatia joaca un rol important in aparitia a numeroase afectiuni. Impiedicand producerea de molecule inflamatorii de catre celulele precanceroase, curcumina previne transformarea acestora in cancer.
Recomandari: Un varf de cutit de curcuma in fiecare zi este doza optima. Dar si incorporarea ei regulata in diverse feluri de mancare este suficienta! Curcuma e bine sa fie consumata impreuna cu o materie grasa, precum uleiul, pentru a usura absorbtia ei intestinala si trebuie asociata cu piperul, a carui piperina potenteaza efectele.
Rosia - prietena prostatei aduce urmatoarele binefaceri:: Incidenta cancerului de prostata este mai redusa in tarile mari consumatoare de rosii (Italia, Spania, Mexic). Aceasta protectie se datoreaza cantitatii mari de licopen, un pigment antioxidant si antiinflamator, care ii confera culoarea rosie.
Recomandari: Mancati rosii pe saturate, atat vara, cat si in celelalte anotimpuri. Si nu evitati sosul de rosii: prin fierbere, continutul in licopen creste, iar asimilarea acestuia se face mai usor in combinatie cu o materie grasa precum uleiul.
Usturoiul - atuul digestiei aduce urmatoarele binefaceri: Legumele din familia aliaceelor (usturoiul, ceapa, prazul) contin compusi sulfurosi care accelereaza eliminarea substantelor cancerigene. Consumul regulat de usturoi reduce riscul aparitiei cancerului, mai ales al celui digestiv (de stomac, de intestin, de colon).
Recomandari: 14 catei de usturoi crud pe saptamana. Adaugati-l in salate sau in mancaruri la sfarsitul fiertului, pentru ca una din enzimele sale benefice pentru sanatate se dezactiveaza prin caldura.
Cacao (flavonoide), vinul rosu (resveratrol), soia (isoflavone, fito-estrogeni), ghimbirul (gingerol), algele (fucoxantine), citricele (mono-terpene si flavonoide, vitamina C), semintele de in (lignare) etc.