
Ciuperci care stimuleaza sistemul imunitar
In Japonia, ciupercile shiitake, maitake, kawaratake si enokitake sunt un fel de mancare omniprezent. In prezent, pot fi intalnite si in meniurile oferite in cantinele de spital, locuri in care sunt servite cu precadere pacientilor ce efectueaza tratamente chimioterapeutice. Aceste ciuperci contin o molecula, numita lentinian, ce, alaturi de alte polizaharide continute in cantitati ridicate in tesuturile lor, au capacitatea de a stimula in mod direct sistemul imunitar. Frecventa cazurilor de cancer de stomac, de exemplu, este cu 50% mai scazut in randurile taranilor din Japonia care consuma in mari cantitati aceste ciuperci, in comparatie cu cei care nu o fac.
Potrivit rezultatelor reiesite din studiile universitare japoneze, numarul si activitatea celulelor imunitare cresc semnificativ la pacientii carora li se administreaza extrase din aceste ciuperci, iar activitatea celulelor imunitare se amplifica pana si in insusi interiorul tumorilor. Cercetatorii de la Universitatea din Kyushu, Japonia, au aratat ca atunci cand aceste ciuperci sunt administrate pe timpul sau dupa tratamentul chimio-terapeutic, pacientii cu cancer de colon traiesc mai mult. Aceasta se intampla, probabil, datorita faptului ca activitatea sistemului lor imunitar incetineste dezvoltarea tumorii.
In laboratorul lui Beliveau au fost testate mai multe varietati de ciuperci, pentru determinarea masurii in care acestea au efecte benefice in combaterea celulelor de cancer de san. Ciupercile asiatice nu sunt singurele care au efecte benefice in acest sens. Unele, ca ciuperca stridie, pot opri aproape complet dezvoltarea cancerului din culturile experimentale de celule canceroase.