Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Dezastrul din Ungaria: in calea valului toxic

 
Dezastrul din Ungaria: in calea valului toxic

Dezastrul din Ungaria: In calea valului toxic, pescarii se dau cu parapanta

La intrarea Dunarii in Romania, printre pescari pluteste un val toxic de ingrijorare ca poluarea ar putea ucide pescuitul pe o perioada nedeterminata. AMENINTARE

Viitorul pescuitului pe Clisura Dunarii sta sub semnul apei rosii ECARU

Valul toxic care a ajuns pe Dunare in urma accidentului din Ungaria se indreapta domol spre Romania. Deocamdata, e mai de graba vizibil pe ecranele televizoarelor decât cu ochiul liber. Totusi, desi autoritatile asigura ca nu vom avea niciun fel de probleme -pata rosie se va dilua pans va ajunge la Bazias, spun specialistii -, in localitatile din Clisura Dunarii, pescarii stau cu inima stransa: te pomenesti ca anunta vreun costum de pe la Capitala ca nu mai au voie sa pescuiasca in apele fluviului Si se vor trezi ca trebuie sa gaseasca alta metoda sa-si castige traiul.

Doar ca si cu metodele astea alternative ar fi cateva probleme minore: locurile de munca de aici nu sunt chiar la fel de multe ca pestii din balta. Pescarii se tem ca, daca pescuitul va fi interzis dupa dezastrul ecologic, vor fi nevoiti sa emigreze, ca tot romanul.


Cu ochii pe valurile Dunarii

De cand s-a produs accidentul din Ungaria, localnicii din Bazias se uita cu ceva mai multa atentie pe luciul apei, dupa vreun peste mort, dupa vreun semn ca apa rosie se intinde dinspre sarbi pe Dunare. Ei ar fi oricum primii romani care ar afla daca e vreo picatura de Dunare poluata. Dar deocamdata nimeni nu a intrat in panica. 

Vineri, cu doua zile inainte de data anuntata pentru intrarea "apei rosii" in Romania, la Bazias, pe Dunare, se vedea barca angajatilor de la Apele Romane care analizau PH-ul apei din patru in patru ore, iar, la mal, Radu Aciobanitei, unul dintre pescarii cu "sediul" in localitate, isi numara pestii din barca. Cativa salai, mai multi carasi. E si o stiuca maricica. O captura simpatica Si care il face pe Radu sa zambeasca chiar si in aceasta zi, cu vesti deloc vesele, despre o eventuala poluare. "Ce sa fac? Daca nu ne mai lasa pe balta, asta e, stau acasa", zice posomorat pescarul.

Abia ce s-a mai oprit Si vantul care a batut nebuneste timp de o saptamana, de nu a putut intinde nimeni macar o data pe apa. Radu a fost nevoit sa stea la mal doua zile. Timp berechet pentru dezbateri despre poluare, pentru o bere, pentru plimbari cu ATV-ul sau pentru zborul cu parapanta - noul hobby al pescarilor din Bazias, unul usor in contratimp cu spiritul deloc zbuciumat al pescuitului.

DILEME LA PESCUIT

Fiind aici, cu Dunarea, ce altceva poti face?

Radu Aciobanitei tace, cu un aer contemplativ, undeva pe malul garlei. Nu prea se inghesuie sa-si dea cu parerea. Nici despre apa rosie, nici despre vreun subiect de alta natura. Spune doar ca, daca vine valul toxic pe Dunare e foarte rau.

Destul de pesimist, omul n-are mari sperante ca n-o sa se simta efectele accidentului de la unguri. Oricum ne-ndauneaza si pe noi, reduce povestea, cu un aer trist, pescarul. Ca poate moare pestele, ca s-ar putea inchide si pescuitul. Totul e posibil....

Trei viziuni despre poluare

E drept, nu e prima data cand, pe langs pesti, pe Dunare plutesc si vesti alarmante. De fapt, printre pescarii stransi in baraca de pe mal - mai tineri sau mai varstnici - exista trei versiuni despre experienta poluarii pe Dunare.

Unu: Niciodata n-a mai fost asa ceva, dupa cum afirma cei mai tineri, putin cam grabiti in explicatii.

Doi: acum trei ani, isi aminteste Radu, venise tot asa o alarma ca s-ar putea opri pescuitul pe o perioada nedeterminata, in urma unei scurgeri de motorina de la sarbi .Da’ n-o venit. Tot asa o luat masuratori, au venit oamenii, tot, dar n-o venit. Asa ca, nu stiu ce sa cred, spune Radu).

Azi trei: Asa grav a mai fost doar cand era razboi la sarbi si au bombardat americanii rafinariile, de s-a innegrit apa! A plans Dunarea! - experienta relatata de la inaltimea birourilor din Primaria Socol.

 Pe apa, deocamdata, e curat. Radu s-a convins cu ochii lui inca de dimineata.

Ne omoara vanturile

Pescuieste de opt ani in apele tulburi de la Bazias, face parte dintr-o asociatie de pescari cu vreo suta de membri. Cu un ton ezitant, mai mult printre dinti, Radu zice ca o sa se conformeze la ce vor dicta autoritatile. Dar numai daca ne anunta, altfel, nu! Daca ne anunta cineva ca nu mai putem iesi la pescuit, n-o sa iesim. Doar nu-s nebun!.

 Ce stie pescarul despre accidentul care a intors pe dos Europa se traduce prin fraze simple: "Stiu doar de la televizor ca pe la unguri nu-stiu-ce a explodat nu-stiu-ce. Da’ ce-o fi, cum arata, ce ii, nu stiu". E mal rosu, e ceva care inroseste apa, pui mana pe el, te arzi, chestii d-astea.

 Radu prefera sa pastreze un spirit realist in chestiunea asta. Oricum, mare lucru nu are cum sa faca: Daca vine apa rosie, n-avem ce face. Nu-s ungurii de vina, necaz e si pentru ei, Si pentru noi. Ca, daca ne opreste de la pescuit, taxele trebuie sa le platim oricum. Ne loveste tare de tot". Treaba asta cu pescuitul e oricum de pe-o zi pe alta. E dupa cum bate vantul. La propriu. Pe noi mai degraba ne omoara vanturile astea, ca nu poti iesi pe apa cu zilele. Ca de poluare nu stim noi, zice pescarul. De greu, e greu oricum, cu sau fara pete rosii toxice, se vaita el. Ca nu se imbogateste nimeni din pescuit, adauga Radu. Asta e supravietuire. Ca aici in zona, fiind aici cu Dunarea, ce altceva potii sa faci?, conchide pescarul.

Despre fericire si o parapanta

Pescarul Dani, colegul ceva mai solid al lui Radu, curata niste carasi pe care-i arunca apoi vesel la matele aciuate in baraca. A avut o zi buna. Are barca plina de stiuci mari care zvacnesc cat le cerceteaza mandru. Dani e destul de transant cand vine vorba despre posibilitatile financiare din zona. Singura chestie pe care potii s-o faci daca opreste pescuitul in zona e sa-ti pui palma-n fund si s-o tai afara, aproape ca striga pescarul.

 Intre colegii de pescuit se isca o mica dezbatere: vor iei sau nu la peste, indiferent de amenintare? Concluzia vine tot de la Dani: La cat de mediatizat e totul, nu poti sa iei din peste daca se imbolnaveste. Ca nu ti-l cumpara nimeni. Ce-ai sa faci cu pestele? Stai cu el!.

 Dani explica de ce e totusi o chestiune grava: are doi copii acasa, altceva nu stie sa faca. Noi suntem fericiti daca pescuim. Va fi cel mai rau pentru noi. Asta ne mai lipsea. Si asa ne opreste cateva luni in fiecare an sa mai pescuim - lunile de pro hibitie, se enerveaza pescarul.

S-a enervat si cand a auzit de apa rosie la televizor. A simtit ce simte omul de la fabrica cand i se spune ca ar putea sa fie dat afara de la lucru. In ciuda perspectivelor sumbre si a tonului posomorat, cateva minute mai tarziu, Radu Aciobanitei tine sa demonstreze ca pescarii din Bazias au totusi spiritul tanar si buzunarele destul de largi atunci cand au chef.

 Descrie ca si-au luat ATV-uri si arata cum, intr-un dulap din baraca, tin la loc de cinste o parapanta. Cadou din Germania. Cu ea, de vreo trei saptamani, isi completeaza zilele cand vantul nu-i lasa sa pescuiasca. Ideea a venit tot privind pe malul sarbesc cum stau vecinii in aer cu parapanta. Stateau nemiscati, asa, se uitau la noi. Si am zis cu baietii: «Da’ ce, ma, noi de ce nu putem sa facem la fel?». Cum ei pot si noi, nu?, zice pescarul. Asa ca a invatat singur sa manuiasca parapanta. E frumos sus. Urat a fost doar prima data. Aproape ca si-a rupt picioarele intr-o padurice, la aterizare.

Noi suntem fericiti daca ne lasa sa pescuim. Va fi cel mai rau pentru noi daca e poluare. Asta ne mai lipsea. Si asa ne opreste cateva luni in fiecare an sa mai pescuim, in lunile de prohibitie.

DANI, pescar din Bazias

LA PRIMARIE

Ce putem noi sa facem?

La Primaria comunei Socol, unde este arondat si satul Bazias, vineri inca se mai asteptau semne de "la centru" in legatura cu posibilul val de poluare care ar afecta zona.

 Valentin Ghita, primarul localitatii, a aflat de viitura din presa, nu pe cale oficiala. Oficial nu ne-a anuntat nimeni, pe linia prefecturii sau altceva. Doar din mass-media, ce am vazut la televizor. In cazul in care vine apa rosie, primaria, concret, poate doar sa-i anunte pe cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Resita Si sa astepte. Suntem legati de maini in astfel de cazuri. In functie de ce decid cei de la ISU, vom face front comun. Desi, la o chestie chimica, ce putem noi face? Va dati seama..., a explicat primarul.

 Optimist, edilul nu s-a aratat prea ingrijorat de viitorul pescuitului din Bazias. Noi avem cinci pescari. Cei mai multi is de fapt din Moldova Noua. Localnici is doar doi, dar si aia nu se prea tin de lucru. Nu mai e nici pescuitul chiar asa o activitate aici. Nu se mai traieste din peste de mult. Sub nicio forma n-ar fi o lovitura economica aici cu poluarea asta. Pescaria e o activitate care a decazut complet la noi. Cum ar veni, nu e reprezentativ nimic!, a spus Valentin Ghiata.

VIITURA S-A DILUAT

Borbely: Nu exista pericol de contaminare

http://www.evz.ro/typo3/sysext/rtehtmlarea/res/accessibilityicons/img/mail.gifAntoaneta Etves

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, ca pe sectorul romanesc al Dunarii nu exista un pericol iminent de poluare. Nu exista pericol de contaminare. Viitura poluanta s-a diluat in Dunare si, conform calculelor facute de specialisti, la intrarea ei in Romania, apa va avea un nivel al PH-ului in limite normale Si va fi comestibila. Oricum, toate autoritatile sunt pregatite, prelevam probe de apa din Dunare din patru in patru ore, iar maine (azi - n.r.) este posibil sa avem si o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, a declarat Laszlo Borbely.

Unda poluanta din Ungaria ar urma sa intre azi in Romania pe la Bazias.

Monitorizare in mai multe judete

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, medicii veterinari si specialistii din cadrul directiilor Sanitar-Veterinate si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita Si Galati monitorizeaza parametrii fizico-chimici ai apei in cadrul laboratoarelor DSVSA.

 Totodata, va fi asigurata monitorizarea permanenta a oricaror posibile afectari ale statusului de sanatate a pestilor, pasarilor si animalelor din localitatile de pe parcursul Dunari.

Expertii UE ajung azi in Ungaria

Un grup de cinci experti europeni, specializati in decontaminare, urmeaza sa soseasca astazi in Ungaria, la solicitarea autoritatilor de la Budapesta. Expertii din Germania, Austria, Belgia, Franta si Suedia se vor deplasa in vestul tarii, in regiunea Ajka, acolo unde s-a produs catastrofa ecologica de saptamana trecuta, cu scopul de a evalua situatia si a identifica solutii pe termen scurt si mediu pentru decontaminarea zonei afectate.

 Specialistii europeni vor evalua, in special, impactul pe care reziduurile chimice il au asupra solului si al apei.

 Sursa:http://www.evz.ro/detalii/stiri/dezastrul-din-ungaria-in-calea-apei-rosii-pescarii-se-dau-cu-parapanta-908605.html

Reziduurile deversate in Dunare reprezinta un mare pericol pentru toate tarile ce au deschidere catre fluviu. Din pacate cele 50 de tone de arsenic, mercur si crom sunt toxice ecosistemului si implicit omului. Aceasta catastrofa este pe termen lung, iar efectele se vor vedea in timp. Bolile ce se pot dezvolta din cauza toxicitatii cu mercur (Hg), Arsenic (As) si Crom (Cr) sunt devastatoare. Cancerul este una din maladiile ce se dezvolta usor intr-un organism intoxicat cu metale grele.

Din fericire, exista si metode de combatere si prevenire a acestei intoxicatii cu metale grele. Zeolitul este primul element ce poate ajuta organismul pentru a elimina toxinele, metalele grele si pentru stimularea sistemului imunitar. Prin structura sa unica, Zeolitul capteaza ionii metalici de mercur, plumb,arsenic, crom, strontiu, formand o structura stabila care este eliminata din organism prin cai naturale in mai putin de 7 ore de la administrare. Cititi mai multe informatii despre efectele benefice ale Zeolitului pe www.zeolite.ro .

Folositi Zeolit pudra pentru detoxifierea organismului si pentru preventia impotriva intoxicarii cu metale grele.

 

 


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Celule cu defecte genetice
Celule cu defecte genetice Celule cu defecte genetice Se presupune ca zilnic apar in organismul uman circa milion de celule cu defecte genetice, in majoritatea lor neviabile, altele fiind distruse de sistemul imunoprotector. Cind insa se mentine un anumit numar de celule (un grup celular critic) capabile de proliferare
 
• Potentialul malign
Potentialul malign Potentialul malign Potentialul malign este comun tuturor eucariotelor si se dezlantuie cu atit mai agresiv, cu cit celulele sint mai aproape de stadiul nediferentierii. In acest sens, notam ca, de pilda, in urma transplantarii de tesut de broasca tinara la una batrina se constata aparitia de ma
 
• Aparitia celulei canceroase
Aparitia celulei canceroase Aparitia celulei canceroase Faptul ca celula canceroasa duce o viata anaeroba, primitiva, nu poseda structurile si functiile caracteristice tesutului normal de origine, creste autonom si anarhic nu inseamna reintoarcerea la stadii primitive embrionare. Corpurile vii sunt indisolubil legate de t
 
• Alimentatia anticancer
   Alimentatia anticancer   Alimentatia anticancer  Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale si ierburile aromate contin substante active care pot p
 
• Formele clinice la cancerul bronhopulmonar
Formele clinice la cancerul bronhopulmonar 		Formele clinice la cancerul bronhopulmonar Forme clinice: se cunosc urmatoarele forme mai importante: forma apicala (sindromul Pancoast-Tobias), cu bombarea fosei superclaviculare, dureri insuportabile si semne neurologice;  forma hilara (centrala), periferica, pseudopneumonica, mediastina
 
Vezi toate stirile din categoria Ce stii despre cancer

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara