
Medicamente eliberate pe baza prescriptiei medicale
Adesea medicamentele prescrise sunt eficiente in controlul durerii. Medicamentele antialgice trebuie administrate conform sfatului medical; daca durerea persista este necesar consultul medicului.
Medicamentele prescrise pot fi utilizate singure sau in asociere cu medicamentele eliberate fara prescriptie medicala pentru ameliorarea durerii.
Exemple de medicamente prescrise:- medicamente antiinflamatoare: ce de exemplu corticosteroizii (Prednison si Dexametazona)
- opioidele: cum ar fi Hidrocodona, Oxicodona, Morfina, Metadona si Fentanil
- bifosfanatii sau calcitonina: medicatia utilizata in tratarea durerilor osoase
- alte medicamente, ca de exemplu antidepresive sau anticonvulsivante
- chimioterapia, utilizata pentru a micsora dimensiunile tumorii care cauzeaza durere; tipul de chimioterapie administrata depinde de tipul de cancer, de zona afectata si de utilizarea anterioara a medicatiei chimioterapice.Unii pacienti sunt ingrijorati de posibilitatea aparitiei dependentei la medicatia antialgica sau de aparitia rezistentei la aceasta medicatie. Aceste temeri pot determina pacientul sa intrerupa medicatia sau pot determina membrii familiei sa incurajeze pacientul sa nu-si administreze medicatia in continuare. Pacientul trebuie asigurat de personalul medical ca medicatia antialgica determina foarte rar dependenta, atunci cand este administrata in controlul durerii din cancer. Pentru linistirea pacientului, se recomanda ca acesta sa discute cu medicul despre temerile sale, inclusiv dependenta de medicamente si planul terapeutic de control al durerii.Medicatia antialgica are eficienta maxima atunci cand este utilizata in momentul aparitiei durerii, in dozele prescrise de medic. In cazul in care pacientul stie ca durerea i se va agrava la un moment dat, ca de exemplu in timpul unei activitati fizice, acesta poate sa isi administreze medicamentele antialgice inainte de inceperea activitatii fizice. Dozele de medicamente pot fi crescute pentru a mentine eficienta acestora.
Medicamentele utilizate in tratamentul durerii canceroase pot fi foarte costisitoare. Daca problemele financiare impiedica pacientul sa-si administreze medicatia antialgica la intervalele recomandate, atunci acesta ar trebui sa discute acest lucru cu medicul curant. Medicul poate recomanda in aceste cazuri, apelarea la sprijin financiar din partea organizatiilor implicate in lupta impotriva cancerului, care ajuta pacientii sa-si procure medicamente costisitoare. De cele mai multe ori insa, medicamentele mai ieftine sunt cel putin la fel de eficiente ca si cele foarte scumpe.