
Alimente care dezintoxica
Dr. Annie Sasco este inca uimita de misterele prezente in harta raspandirii cancerului pe glob, intocmita de WHO: Dupa toti acesti ani de munca inca nu suntem absolut siguri asupra motivelor, spune ea. Insa, haideti sa privim ciudatul caz al Braziliei. Nivelul sau de dezvoltare este inca scazut, insa proportia sa de cazuri de cancer la san este la fel de ridicata ca aceea a celor mai inalt industrializate tari occidentale. Unii dintre noi se intreaba daca acest fenomen nu este cumva rezultatul consumului lor de carne – aproape de trei ori pe zi – si al recurgerii pe scara larga, pana de curand, la administrarea a tot felul de hormoni pentru a accelera dezvoltarea animalelor din ferme.
Este clar ca in fiecare tara exista o legatura directa intre frecventa aparitiei cazurilor de cancer si consumul de carne, mezeluri si produse lactate. Teorie valabila si invers, si anume cu cat regimul alimentar al unei tari este mai bogat in legume si zarzavaturi (mazare, fasole, linte), cu atat mai scazut este si pericolul de a face cancer.

Desi studiile facute pe animale si monitorizarile epidemiologice facute pe oameni nu constituie o dovada, ele furnizeaza, totusi, puternice si sugestive probe in acest sens. Ele sugereaza ca, prin alterarea echilibrului din regimul nostru alimentar, am creat in corpul nostru conditiile optime pentru dezvoltarea cancerului. Daca acceptam faptul ca dezvoltarea acestuia este stimulata intr-o masura foarte mare de toxinele existente in mediul inconjurator, atunci, pentru a combate acest flagel, trebuie sa incepem prin a dezintoxica mai intai tocmai ceea ce mancam.
In fata acestei coplesitoare insumari de probe evidente, iata cateva recomandari simple pentru a incetini raspandirea cancerului.
1. Mancati cu multa cumpatare alimentele pe baza de zahar si faina alba; inlocuiti zaharul cu nectarul de agave (sau alta sursa naturala) pentru indulcire, faina din amestec de cereale cu bocul intreg si paine facuta cu maia traditionala (plamadeala fermentata).
2. Evitati toate grasimile vegetale hidrogenate – grasimile transformate – (care se regasesc si in croisante si produse de patiserie care nu sunt pregatite cu unt) si toate grasimile animale incarcate cu acizi grasi de tip omega-6. Uleiul de masline este o excelenta grasime vegetala care nu stimuleaza inflamatia. Nici untul (deci nu margarina!) si nici branza care este bine echilibrata in acizi grasi de tip omega-3 nu pot contribui la stimularea inflamatiei.
Acizii grasi de tip omega-3 se gasesc in produsele organice provenite de la animale hranite cu iarba sau de la animale care au avut si seminte de in in nutretul lor. Ar trebui sa le dam sistematic voie acestor lipide sa ne ajute corpul sa lupte impotriva bolii. Facand acest lucru vom ajuta, de asemenea, la refacerea unor regimuri alimentare cu mult mai sanatoase la animalele care sunt parte din propriul nostru lant trofic. Ca beneficiu colateral, vom ajuta la reducerea dependentei de campurile de porumb si soia de care avem nevoie pentru a hrani animalele. Porumbul si soia folosesc mai multa apa, fertilizatori si pesticide care contamineaza mediul inconjurator in aceeasi masa ca si majoritatea celorlalte culturi.
In final, pentru a incheia un program de dezintoxicare avem nevoie sa ne protejam noi insine impotriva celui de-al doilea fenomen vatamator, legat direct de raspandirea cancerului in occident: acumularea de substante chimice carcinogene in mediul inconjurator din imediata noastra vecinatate.
ATENTIE:
Carnea si ouale provenite de la animale hranite organic nu sunt in mod necesar echilibrate in acizi grasi omega-3. Daca animalele au fost hranite organic, doar cu porumb si soia (in loc de iarba, frunze sau larve naturale), carnea si ouale lor raman foarte bogate in acizi grasi omega-6, pro-inflamatori. Pentru a asigura un echilibru potrivit al proportiilor de acizi grasi, foarte necesar pastrarii sanatatii, animalele trebuie sa fie hranite cu iarba sau nutretul lor trebuie sa fie suplimentat cu alimente preparate din in (sau seminte de in, ceea ce este acelasi lucru).