Cu toate ca ne usureaza viata, dar ne pot imbolnavi la fel de usor! Ambalajele in care protejam mancarea si bauturile ne pot provoca mult rau, daca nu le folosim cum trebuie. Expuse la unele temperaturi ridicate sau chiar lasate in lumina puternica, ambalajele elibereaza substante periculoase care trec in alimente si bauturi. Iar de aici, in organismul nostru unde ne afecteaza sanatatea. Vorbim aici de sticle, caserole, cutii de conserve sau PET-uri, lucruri pe care in mod normal le folosim sa ne protejam alimentele, dar care le pot si otravi, datorita compusilor chimici prezenti in compozitia lor.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare afirma: Alimentele sunt foarte agresive cu ambalajele in care sunt puse si tind sa scoata din ele substante uneori periculoase pentru sanatate.
Ambalajele cele mai nocive sunt recipientele din plastic, cum le spunem generic. In aceasta categorie intra PET-urile, ambalajele din policarbonat cum ar fi : cutiile de ketch-up, biberoanele si sticle; din polistiren: paharele de plastic, cutiile de la iaurturi si ambalajele pentru oua sau polipropilena : biberoanele, cutiile de unt, margarina si iaurtul. Adica sticlele de suc, caserolele de unica folosinta sau paharele de iaurt. Toate acestea contin ftalati si Bisfenol A, care pot cauza aparitia unor dereglari hormonale sau chiar cancer.
Evitati sa beti, oricat v-ar fi de sete, dintr-o sticla de plastic pe care ati uitat-o in masina, in soare. Lumina si caldura fac ca lichidul din interior sa extraga substantele toxice din ambalaj.
La fel de periculos este si aluminiul. Deobicei se utilizeaza in realizarea cutiilor de lapte pasteurizat sau il regasim in foliile folosite la prepararea alimentelor la cuptor. Temperaturile elevate fac ca ionii de aluminiu sa treaca in mancare. Dozele mari de aluminiu pot provoca boli ca Parkinson sau Alzheimer.
Inainte de a fi pus pe piata, ambalajele sunt testat in laborator. Aici, recipientele sunt tinute in contact cu substante cu proprietati asemanatoare alimentelor. Daca dupa 10 zile aceste substante nu se modifica, atunci ambalajul este autorizat. Cu toate acestea specialistii sustin insa ca nici ambalajele autorizate nu sunt suta la suta sigure. Lumina, caldura, presiunea sau umiditatea favorizeaza migrarea compusilor toxici din ambalaje in mancare. Si niciodata nu putem fi siguri prin cate a trecut produsul, pana sa ajunga in frigiderul nostru. Atat in procesul de fabricatie, cat si pe parcursul depozitarii, in contact cu produsul alimentar, se pot produce migrari de componenti.
Prin urmare, cele mai sigure ambalaje raman cele din sticla sau hartie.