
Diagnosticarea din timp este eficienta in cazul tuturor afectiunilor, dar cand vine vorba de cancer, aceasta poate insemna diferenta dintre viata si moarte. Din acest motiv, multe dintre eforturile comunitatii stiintifice se concentreaza pe acest domeniu si, chiar daca unele metode de diagnosticare sunt ceva mai neconventionale, in final, conteaza doar rezultatul.
O echipa de cercetatori a anuntat ca un rol deosebit de important in diagnosticarea cancerului pulmonar si mamar ar putea sa il aiba cel mai bun prieten al omului, cainele.
Acest lucru se datoreaza capacitatilor olfactive extraordinare ale patrupedului, care ii permit sa detecteze aceste forme de cancer in respiratia pacientilor.
Studiul a fost realizat pe 86 de pacienti bolnavi de cancer (55 cu cancer pulmonar, iar 31 cu cancer mamar) si 83 de subiecti sanatosi.
Cainii au avut la dispozitie tuburi speciale cu mostre din aerul exhalat de catre pacientii cu cancer si cei fara si au fost dresati sa indice prezenta bolii asezandu-se pe jos in dreptul mostrei luate de la un pacient cu cancer si ignorandu-le pe cele ale subiectilor sanatosi.
In urma studiului, cercetatorii au concluzionat ca acuratetea rezultatelor s-a situat intre 88 si 97 de procente si ca un caine special antrenat ar putea detecta si primele etape ale evolutiei cancerului pulmonar si mamar.
O alta echipa de cercetatori, de aceasta data de la Newcastle University, a venit de curand cu ideea folosirii unui disc minuscul, cu diametru mai mic decat a zecea parte dintr-un milimetru, a carui suprafata este acoperita cu diferite tipare de ADN sau proteine care fac ca markere specifice sa se lipeasca de suprafata acestuia.
Discurile sunt facute sa vibreze electronic in doua moduri. Cand un marker specific cancerului se lipeste de suprafata discului, greutatea inegala duce la o schimbare a frecventei pentru unul dintre modurile de vibrare.
Pentru detectarea cantitatilor mici ale acestor markere, este masurata diferenta dintre frecventele celor doua moduri de vibrare. Teoretic, acest dispozitiv permite detectarea unei singure molecule, care se lipeste de suprafata discului.
Intr-un viitor nu foarte indepartat, s-ar putea ca fiecare oncolog sa aiba in cabinet un astfel de dispozitiv si, bineinteles, un caine.
Sursa:http://news.softpedia.com/news/Cainii-simt-cancerul-de-la-o-posta-ro-15934.shtml