
Cea mai buna dovada a legaturii existente intre schimbarile facute in stilul de viata si oprirea dezvoltarii celulelor canceroase este aceea ca, in cazul barbatilor bolnavi de cancer de prostata participantii la studiul respectiv, cu cat acestia au manifestat o mai mare daruire in maniera cu care au asimilat sfaturile doctorului Ornish si le-au aplicat in viata de zi cu zi, cu atat celulele propriului sange au fost cu mult mai active in lupta impotriva celulelor canceroase!
Cu cat programul de revigorare a sanatatii fizice si psihice este urmat cu mai multa strictete, cu atat sangele pacientilor este mai capabil de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase din prostata.
Pe scurt, statisticile referitoare la supravietuirea in cazuri de cancer nu disting intre persoane satisfacute de acceptarea pasiva a verdictului medical si persoane care isi mobilizeaza propriile mecanisme naturale de aparare. In plaja de valori a aceleiasi medii se gasesc laolalta si cei care continua sa fumeze, si cei care continua sa se expuna la alte substante cancerigene, care adopta acelasi regim alimentar tipic occidental – un adevarat fertilizator pentru cancer, asa cum vom vedea ulterior, ca si cei care continua sa isi saboteze mecanismele imunitare de aparare cu prea mult stres si o proasta gestionare a emotiilor, ori care isi lasa de izbeliste trupul, privandu-l de orice activitate fizica. In aceeasi medie se gasesc, insa, si cei care traiesc mult mai mult. Acest lucru se intampla mai mult ca sigur deoarece, alaturi de beneficiile tratamentelor conventionale pe care le primesc, ei si-au galvanizat intr-un fel mecanismele naturale de aparare ale corpului lor si le-au izolat impotriva actiunii nocive a factorilor externi. Ei au gasit armonia necesara, intr-un cvartet simplu: dezintoxicarea de substante carcinogene, un regim alimentar anticancerigen, o activitate fizica adecvata si cautarea linistii sufletesti.
Nu exista nici o abordare naturista capabila sa vindece cancerul, insa nu exista nici o fatalitate neaparat inerenta acestuia. Ca si Stephen Jay Gould, putem contempla in perspectiva datele statistice si ne putem concentra atentia asupra partii din partea dreapta, prelungita, a curbei de supravietuire. Nu exista o cale mai buna de a atinge acest obiectiv, decat aceea de a invata sa ne folosim resursele propriului nostru corp, in scopul de a trai o viata mai implinita, mai lunga.
Nu toata lumea urmeaza acest drum in urma unei decizii constiente. Uneori, boala insasi ne duce acolo. In limba chineza, notiunea de criza este redata inscris prin alaturarea a doua caractere: cel corespunzator ideii de pericol si cel ai ideii de ocazie. Cancerul este atat de amenintator, incat este orbitor ca efect; este mai greu pentru noi sa sesizam potentialul sau creativ. In ceea ce priveste, in multe feluri boala mi-a schimbat viata in mai bine, iar asta intr-un mod pe care nu mi l-as fi putut imagina cu nici un chip in momentele in care credeam cu convingere ca sunt condamnat la pierire.
Totul a inceput la scurt timp dupa stabilirea diagnosticului