Cauzele cancerului colorectal sunt plurifactoriale, mai frecvente dupa o anumita varsta, ca urmare a scaderii treptate a capacitatii de rezistenta a organismului fata de agentii agresivi, externi sau interni.
Dintre cauzele externe, cei mai periculosi sunt factorii fizici cancerigeni cum sunt radiatiile ionizante, produsii poluanti din combustiile industriale, din transporturi sau din industria chimica, toate aparute ca rezultat al progresului tehnic si al civilizatiei. In plus, stresul cronic intensifica aparitia tumorilor canceroase.
La extinderea cancerului de colon mai pot contribui unii factori hormonali, imunologici, psihoemotionali, conflicte psiho-morale, stres si focarele de infectie din organism.
Dupa anul 1982 s-a constatat ca o varietate a bacteriei Escherichia coli, notata O-157:H-7 poate provoca boli grave gastro-intestinale. Aceasta varietate se fixeaza pe mucoasa intestinala, secreta o shigatoxina asemanatoare cu toxina bacteriei Shigella disenteriae. Toxina patogena patrunde prin mucoasa colonului si trece in circulatia sangvina atacand tuburile urinifere din rinichi, capilarele renale si intestinale, celulele pancreatice si chiar neuronii.
Un rol favorizant al aparitiei cancerului de colon il au unele afectiuni din zonele limitrofe: rectocolita ulceroasa hemoragica, polipoza intestinala, diverticuloza rectosigmoidiana.
Cancerul de colon poate sa apara pe o leziune preexistenta, pe un focar de iritatie cronica sau pe orice tumora benigna. De aici rezulta necesitatea tratarii bolilor cronice, a infectiilor si a intoxicatiilor.
Toti acesti factori favorizanti ai cancerului diminueaza capacitatea de aparare a organismului si provoaca unele modificari la nivelul celulelor din colon si din organele invecinate.
Rezectia, esentiala in cazul afectarii colonului
Tratamentul cancerului localizat la nivelul colonului se face, in principal, pe cale chirurgicala prin rezectia segmentului intestinal bolnav, precum si a unei zone adiacente cu ganglioni limfatici afectati. Prin aceasta interventie, operatia chirurgicala are atat un caracter curativ, cat si un caracter profilactic, prevenind adesea aparitia metastazelor sau a recidivelor. In cazuri avansate se fac operatii paleative, in special anus contra naturii, iar in cazurile inoperabile se face un tratament simptomatic cu preparate antispastice sau opiacee.
Chimioterapia se poate aplica in completarea tratamentului chirurgical pentru a distruge celulele canceroase remanente si a opri metastazarea.
Raspandirea bolii in functie de obiceiurile alimentare
Rolul determinant al factorului alimentar in cancerele de intestine si stomac poate fi dedus din frecventa bolii in diferite zone geografice. Sunt mai numeroase in tarile nordice si muntoase (Islanda, Norvegia, Chile) cu o alimentatie saraca in legume si fructe proaspete si mai bogate in carne, cu precadere afumata. In schimb frecventa este mai redusa in tarile tropicale (Thailanda, Java, Columbia, Ecuador), unde se consuma permanent fructe proaspete, bogate in enzime si vitamine naturale. In Japonia exista o alimentatie unilaterala puternic condimentata, bazata pe consumul excesiv de orez decorticat, sarac in enzime, vitamine, minerale si oligoelemente.
O alta dovada a efectului negativ produs de alimentatia gresita este ilustrata de frecventa mare a cancerelor de colon la populatia din Tirol, unde se consuma, traditional, multa slanina afumata sau prajita pana la rumenire si udata din belsug cu rachiuri tari. La aceleasi concluzii au ajuns si nutritionistii americani care coreleaza frecventa cancerului cu consumul de grasimi animale si carne de porc, constatat la negrii din SUA si la polonezii din Europa.