Continutul de acizi grasi tip omega-3 in peste si fructe de mare
Clasificarea efectelor benefice produse de consumul anumitor alimente asupra unora dintre formele specifice de cancer.
Consumul anumitor alimente are ca efect inhibarea dezvoltarii celulelor canceroase in unele forme de cancer. In laboratorul dr. Beliveau, s-a reusit testarea extraselor naturale din diferite alimente, in vederea stabilirii efectelor benefice ale acestora in lupta impotriva mai multor forme diferite de cancer. Pe baza rezultatelor obtinute, cercetatorii au schitat o lista de alimente recomandate in mod special in cazul abordarii unui regim alimentar ce vizeaza clar un anumit tip de cancer. Observati ca usturoiul, ceapa si prazul (plante apartinand familiei alliacee) se inscriu pe cele mai inalte cote in randul celor mai eficiente alimente pentru toate tipurile de cancer inscrise mai jos.
Tabelul 8. Cantitatile de EPA + DHA in peste si uleiuri de peste, precum si cantitatea de peste recomandat pentru consum
Date preluate de la Laboratorul de Date de Nutritie al Departamentului pentru Agricultura al SUA 104.
Cantitatile de peste date mai sus sunt estimate cu o foarte mare aproximare, deoarece continutul de ulei poate sa varieze in mod semnificativ, cu mai mult de 300%, in functie de specia, anotimpul si regimul alimentar al pestelui, precum si de metodele de ambalare si preparare culinara.
Cantitatea de ulei de ficat de cod inscrisa in tabel poate asigura aproximativ in intregime cantitatea de vitamina A si D recomandata a se regasi in regimul alimentar. Unele specii nu sunt disponibile in mod curent in Statele Unite.
DHA: Abreviere pentru tipul de acid gras omega-3 denumit Docosa Hexaenoic Acid – in limba engleza in original – n.trad.
Cocteilul de legume folosit in experimentul pe soareci in laboratorul lui Richard Beliveau
100 g de usturoi
100 g de varza de Bruselles
100 g de sfecla
100 g de merisor
100 g de praz
100 g de spanac
100 g de fasole mare
100 g de gref
10 ml (2 lingurite) de pudra de sofran de India, amestecata cu 10 mil (2 lingurite) de ulei de seminte de in.
2,4 g de polifenoli de ceai verde, care corespunde la aproximativ sase cesti de ceai verde sau 2 g de frunze de ceai.
2 lingurite de piper negru.
In total, 900 de g de fructe si legume care produc 270 ml (putin peste o cana) de cocteil de legume si fructe crude. Soarecii sunt hraniti cu 100 de microlitri pe zi in plus fata de mancare lor obisnuita, ceea ce constituie aproximativ 240 ml (o cana) de cocteil de vegetale, daca ar fi sa fie folosit pentru consum de catre o persoana. Cantitatea de piper inscrisa pare sa nu fie neaparat indispensabila. O singura apucare zdravana de piper intre degete este suficienta pentru a imbunatati absorbtia sofranului de India. Atentionam asupra faptului ca acest cocteil nu a fost testat pe oameni si nu poate fi inca recomandat ca adjuvant in tratamentul formelor de cancer uman.