Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


controlul durerii canceroase

 
Controlul durerii canceroase

Controlul durerii canceroase

Generalitati 

In unele tipuri si stadii ale cancerului durerile pot fi foarte severe. Cu toate acestea, faptul ca o persoana are cancer nu inseamna ca va fi nevoita sa traiasca cu dureri. Majoritatea persoanelor care au cancer sunt capabile sa isi controleze in mod eficient durerea.
Durerea din cancer poate fi ameliorata, aproape intotdeauna, daca:

- intre pacient si echipa medicala exista o colaborare foarte buna privind realizarea unei strategii terapeutice pentru combaterea durerii

- pacientul invata diferite metode de ameliorare a durerii, inclusiv terapia medicamentoasa si alte metode terapeutice, cum ar fi relaxarea si biofeedback-ul

- pacientul reuseste sa realizeze o strategie terapeutica prin care poate controla eficient durerea.

Durerea din cancer poate fi controlata. Cea mai buna strategie terapeutica pentru controlul durerii este cea realizata de pacient in colaborare cu echipa medicala si care ofera pacientului suficienta flexibilitate pentru nevoile sale. Pacientul este cel care decide in privinta dozelor terapeutice, in functie de intensitatea durerii si starea sa generala.

Se recomanda administrarea medicatiei antialgice conform recomandarilor medicale. Nu se recomanda intarzierea administrarii medicamentelor antialgice pentru ca durerea sa nu devina severa. Medicamentele antialgice au eficienta maxima daca se utilizeaza inca de la debutul durerii, inainte ca aceasta sa devina severa.

Riscul de aparitie a dependentei fata de medicamentele antialgice, ca de exemplu morfina, este foarte mic. Ingrijorarea pacientului privind aparitia dependentei de medicamente nu ar trebui sa-l impiedice sa-si administreze medicatia respectiva.

O parte din strategia terapeutica privind ameliorarea durerii este si tratarea unor afectiuni, ca de exemplu depresia, anxietatea sau tulburari ale somnului care pot accentua durerea.

Teorii referitoare la controlul durerii in cancer

Uneori persoanele incearca sa traiasca cu durerea cauzata de cancer deoarece acestea cred in mituri.

Teoria 1: Durerea este doar o parte din cancer.
Adevarul: Aproape intotdeauna durerea poate fi ameliorata daca pacientul colaboreaza cu echipa medicala in scopul elaborarii unei strategii terapeutice corespunzatoare.

Teoria 2: Cel mai bine ar fi ca intervalul dintre dozele de medicamente antialgice sa fie cat mai mare cu putinta.
Adevarul: Ameliorarea durerii trebuie realizata prin administrarea medicatiei la debutul durerii, fara a se astepta ca durerea sa devina insuportabila. Daca durerea devine severa este necesara administrarea unor doze mari de antialgice pentru ameliorarea acesteia.

Teoria 3: Medicamentele antialgice au aceeasi eficienta la toate persoanele.
Adevarul:Pentru fiecare pacient este necesar un anumit tip de tratament, o anumita cale de administrare (de exemplu, administrare orala sau transdermica prin intermediul unui plasture) si doze corespunzatoare. Tratamentul se ajusteaza in functie de starea generala a pacientului, de prezenta altor afectiuni si de tipul, stadiul si localizarea tumorii precum si de pragul dureros al fiecarui pacient.

Teoria 4: Medicul curant este prea ocupat si nu ar trebui deranjat de fiecare data de pacient cu problemele sale legate de durere.
Adevarul: Durerea poate fi un semnal precoce al proliferarii tumorale, al infectiei sau poate fi cauzata de efectele secundare ale tratamentului. Analizarea durerii si a raspunsului la tratamentul administrat reprezinta o parte importanta a planului terapeutic individual. De asemenea, acesta joaca un rol important in starea generala buna a pacientului. Medicul specialist trebuie sa fie informat despre simptomele pacientului, astfel incat sa le poata trata eficient

Teoria 5: Este jenant sa te plangi mereu din cauza durerii, iar doctorul si familia nu va respecta pacientul daca acesta nu da dovada de tarie
Adevarul: Doua persoane diagnosticate cu cancer nu se vor simti identic. Nu se recomanda compararea acestora. Se recomanda ca fiecare pacient sa discute cu medicul sau despre durerea pe care o acuza, acest lucru neinsemnand ca persoana respectiva este bolnava sau slabita; aceasta inseamna ca pacientul este sincer cu medicul sau si astfel furnizeaza medicului informatii importante legate de sanatatea sa.

Teoria 6: In cazul administrarii de narcotice (opioide), ca de exemplu morfina, pentru controlul durerii, pacientul va deveni dependent de acestea si isi va administra abuziv medicamente pentru controlul durerii.
Adevarul: Opioidele sunt cele mai puternice medicamente cu efect analgezic, iar atunci cand sunt folosite pentru tratarea durerii din cancer cauzeaza dependenta in cazuri foarte rare. Organismul este obisnuit zilnic cu o anumita cantitate de medicamente pentru controlul durerii, dar medicul poate reduce treptat dozele de medicatie antialgica mai ales atunci cand cauza care determina durerea a fost eliminata.

Teoria 7: In cazul in care pacientul isi administreaza medicatie antialgica puternica fara ca acesta sa necesite o astfel de medicatie, medicamentele antialgice ar putea sa nu fie eficiente in tratarea durerilor severe.
Adevarul: Se recomanda ca durerea sa fie tratata de la debut, inainte ca aceasta sa devina severa. Cu toate acestea, uneori este necesara cresterea treptata a dozelor de medicamente antialgice, doar in cazuri foarte rare cand sunt prezente si alte probleme. 

Tratament medicamentos

Medicatia antialgica se recomanda in tratarea formelor usoare, moderate si severe de durere, precum si in tratarea durerii cu anumite caractere, ca de exemplu arsura si parestezia.

Formele usoare de durere pot fi tratate cu medicamente fara prescriptie medicala, ca de exemplu acetaminofen sau antiinflamatorii nesteroidiene.

Formele moderate si severe de durere pot fi tratate prin adaugarea medicamentelor antialgice cu efect puternic alaturi de medicatia prescrisa sau neprescrisa de medic, cum ar fi AINS sau acetaminofenul. Morfina este cel mai frecvent opioid prescris pentru controlul durerii din cancer. Alte opioide includ codeina, hidrocodona, hidromorfona, fentanyl, oxicodona si metadona.

Arsurile, paresteziile sau alte simptome ale afectarii structurilor nervoase pot fi tratate cu medicamente antidepresive sau anticonvulsivante.

Antidepresivele includ amitriptilina, nortriptilina si desipramina.

Anticonvulsivantele includ carbamazepina, levetiracetam, oxcarbazepina si gabapentin.

Optiuni de medicamente

Administrarea opioidelor, cum ar fi morfina si hidrocodona, amelioreaza eficient durerea. Unele persoane sunt speriate in legatura cu administrarea acestor medicamente, deoarece acestea se tem pentru ca s-ar putea sa devina dependente de ele.

Daca persoana respectiva nu a avut probleme legate de dependenta la medicamente dupa administrarea acestora in trecut, este improbabil ca aceasta sa devina dependenta de medicatia antialgica la o noua administrare.

Organismul este obisnuit zilnic cu o anumita cantitate de medicamente pentru controlul durerii, dar medicul poate reduce treptat dozele de medicatie antialgica mai ales atunci cand cauza care determina durerea a fost eliminata.

Cresterea dozelor de opioide pentru a ameliora durerea nu conduce la aparitia dependentei.

Majoritatea medicamentelor pentru controlul durerii din cancer pot fi administrate pe cale orala, sub forma de comprimate sau sirop. De asemenea, administrarea medicatiei se poate face si sub forma de plasturi, creme sau unguente aplicate local la nivelul tegumentelor, supozitoare, solutii orale sau pe cale injectabila intradermic, intravenos sau la nivelul maduvei spinarii.

De regula, pacientul reuseste sa controleze durerea de cele mai multe ori, dar uneori durerea poate aparea fulgerator in afara activitatilor zilnice sau fara motive clare, aceasta se numeste durere rebela. Medicul specialist recomanda in aceste cazuri medicatie cu actiune rapida, de obicei morfina pentru tratarea durerii rebele ce apare brusc.

Bifosfanatii sunt medicamente utilizate pentru controlul durerii osoase in cadrul metastazelor osoase si de asemenea sunt administrate pentru prevenirea osteoporozei. Bifosfanatii sunt reprezentati de clodronat, pamidronat si acid zoledronic. 

Importanta controlului durerii in cancer

Daca nu este tratata prompt si eficient, durerea din cancer, poate afecta calitatea vietii. Daca durerea din cancer nu este tratata, poate cauza urmatoarele:

- depresie

- ineficienta terapiei

- oboseala

- retragere sociala

- stare de stres

- insomnie

- ingrijorare

- suparare

- inapetenta

- singuratate.

Controlul durerii din cancer determina ca pacientul sa:
- fie activ;
- doarma;
- aiba o activitate sexuala normala;
- faca fata mai bine afectiunii si tratamentului;
- se bucura de compania familiei si a prietenilor;
- aiba apetit normal.

Durerea nu este simptom care apare accidental in cadrul bolii canceroase. Aceasta face parte din boala canceroasa si controlul durerii ar trebui sa fie o parte integranta a tratamentului antineoplazic. Se recomanda realizarea unei strategii terapeutice pentru tratarea durerii, inca de la primele acuze privind durerea din cancer, impreuna cu medicul specialist, asistenta medicala si farmacistul. 

Managementul medicamentelor antialgice

Se recomanda folosirea unui registru in care sa fie notat fiecare episod dureros si metoda terapeutica utilizata pentru ameliorarea durerii. In acest registru trebuie notata zilnic intensitatea durerii si medicamentele utilizate, precum si eficienta lor alaturi de alte metode terapeutice utilizate pentru ameliorarea durerii. Trebuie sa se acorde o mare atentie modului in care sunt descrise particularitatile durerii, astfel incat acestea sa poata fi aduse la cunostinta medicului.

Este vorba de o senzatie de arsura? Palpitatie? Are caracter constant? Cat dureaza?

Acest registru, in care sunt notate momentul aparitiei durerii, durata episodului dureros, metodele terapeutice folosite pentru ameliorarea durerii, dozele de medicamente si eficienta acestora si eventualele intrebari sau nelamuriri ale pacientului legate de episodul dureros, trebuie prezentat medicului curant la consultul medical periodic.

Registrul de evidenta a durerii
In acesta se noteaza intensitatea durerii zilnic sau daca este necesar de mai multe ori pe zi si episoadele de agravare sau ameliorare a durerii. De asemenea, se noteaza metoda terapeutica prin care durerea s-a ameliorat si cat de eficienta este aceasta. In general, medicii folosesc o scala de la "0 la 10" pentru a masura intensitatea durerii. Pe aceasta scala "0" reprezinta lipsa durerii iar "10" reprezinta cea mai severa durere. Folosind aceasta scala, pacientul comunica mult mai usor cu medicul.

Inregistrarea medicatiei
Este foarte usor ca pacientul sa confunde medicamentele, atat cele eliberate pe baza prescriptiei medicale cat si cele fara, mai ales atunci cand se instaleaza un episod dureros si pacientul incearca sa-si administreze cel mai eficient medicament pentru tratarea durerii. Pacientul poate avea retete pentru medicamente antialgice de la mai multi medici. Pacientul trebuie sa noteze toate aceste medicamente in registru pentru a fi mai eficient in administrarea medicamentelor precum si pentru a veni in ajutorul medicului atunci cand acesta stabileste medicamentele eficiente si eventualele ajustari ale terapiei.

Se recomanda controlul rapid al episoadelor dureroase, inca de la debutul acestora, inainte ca acestea sa se agraveze. Administrarea medicamentelor antialgice se realizeaza astfel:

- administrarea medicamentelor la orele indicate;

- nu se recomanda omiterea administrarii unei doze si intarzierea administrarii pana la agravarea durerii;

- se interzice administrarea medicatiei de la alt pacient. Medicamentele actioneaza diferit pentru fiecare pacient, astfel incat cea mai buna alegere terapeutica in cazul unui pacient poate fi daunatoare pentru altul;

- se recomanda administrarea medicamentelor cu actiune rapida in cazul unui episod dureros paroxistic;

- se recomanda administrarea medicamentelor prescrise de medicul curant. In cazul in care pacientul isi administreaza medicamente antialgice prescrise de mai multi medici, el trebuie sa se asigura ca acestia comunica intre ei despre planul terapeutic.

Medicatia antialgica poate determina efecte secundare. De exemplu, opiaceele pot cauza somnolenta, constipatie, greata si varsaturi. Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), inclusiv aspirina, pot determina afectare digestiva, inclusiv hemoragii digestive.

Inainte de inceperea tratamentului cu anumite medicamente, pacientul trebuie sa consulte medicul sau despre efectele secundare ale acestora.
Unele efecte secundare pot fi ameliorate, astfel:

- Greata si varsaturile: se recomanda o dieta usoara, alcatuita din supe, lichide in cazul in care apare greata. Trebuie urmarite cu atentie si tratate simptomele precoce ale deshidratarii. Persoanele in varsta se pot deshidrata foarte usor in urma varsaturilor,

- Constipatia: se recomanda consumul adecvat de lichide. Adultii trebuie sa consume zilnic aproximativ 8 pana la 10 pahare de apa, bautari fara cofeina sau sucuri de fructe. De asemenea, in dieta trebuie introduse alimentele bogate in fibre, legumele si fructele

Alte tratamente 

Atunci cand medicatia antialgica nu reuseste sa amelioreze durerea din cancer sau are efecte secundare multiple, se pot utiliza alte metode terapeutice, cum ar fi radiotarepia si blocarea nervoasa. Aceste metode terapeutice au ca scop mai mult ameliorarea durerii decat tratarea bolii care cauzeaza durerea.

Radioterapia este utilizata cu scopul de a distruge proliferarea tumorii maligne care comprima structurile nervoase, oasele sau maduva spinarii. Radioterapia administrata depinde de tipul tumorii maligne, de zona afectata si de tipul de radioterapie efectuat anterior. Distrugerea proliferarii tumorii maligne inlatura presiunea (comprimarea) exercitata de tumora asupra organelor si structurilor nervoase reducand in acest fel si durerea.

Blocarea nervoasa este utilizata pentru controlul durerii care nu raspunde la alte metode terapeutice. Aceasta terapie este utilizata de obicei doar in cazurile in care alte metode terapeutice sunt tolerate cu dificultate de catre pacient, ineficiente sau neadecvate. In cazul unei tumori localizate intr-o zona de dimensiuni mici, ca de exemplu la nivelul coastei sau la nivelul unui organ intern, cum ar fi pancreasul, distrugerea structurilor nervoase care deservesc zonele respective nu numai ca amelioreaza durerea dar de asemenea reduce si dozele de medicamente necesare pentru tratarea durerii. De asemenea sunt reduse si efectele secundare datorate medicatiei antialgice. 

Terapia complementara

In prezent, exista alternative la terapia medicamentoasa reprezentate de terapiile complementare. Prin utilizarea acestor terapii complementare, pacientul poate reduce dozele medicamentelor antialgice. Cu toate acestea, majoritatea terapiilor complementare nu au fost testate in cadrul unor studii clinice riguroase privind siguranta si eficienta, pentru a fi aprobate de Agentia Nationala a Medicamentului. Se recomanda consultul medical pentru stabilirea terapiei complementare eficiente pentru fiecare pacient in parte.

Dintre aceste terapii fac parte:

Terapia comportamentala

- biofeedback-ul este o metoda prin care se incearca controlul in mod constient a unor functii ale organismului care in mod normal se realizeaza inconstient: temperatura cutanata, tonusul muscular, ritmul cardiac sau tensiunea arteriala

- terapia comportamental-cognitiva este o abordare menita sa ajute oamenii afectati de un spectru larg de dificultati psihologice. Principiul de baza al terapiei s-ar putea rezuma astfel: ceea ce gandesc oamenii influenteaza modul in care se simt din punct de vedere emotional si ceea ce fac

- exercitiile de relaxare, terapia prin muzica si credinta reduc tensiunea, ajuta la relaxare si reduc stresul

- imaginatia stimulata, care mai este numita si vizualizare, este adesea recomandata pentru a se descoperi un ajutor interior, un ghid spiritual, sau eu suprem. In acest scop pacientul este ajutat de un instructor, de casete audio sau video sau alte materiale informative

- hipnoza reprezinta o stare de focalizare a atentiei, care permite pacientului sa se detaseze de mediul inconjurator.

Terapiile fizice

- terapii ce folosesc mediile calde sau reci pentru a ameliora contractura musculara, reducand astfel durerea;

- hidroterapia foloseste apa, sub orice forma, pentru a trata unele afectiuni sau pentru a mentine starea de sanatate;

- masajul ajuta la reducerea tensiunii musculare si a durerii, imbunatatind circulatia si favorizand relaxarea;

- stimularea electrica nervoasa transcutanata utilizeaza curentul electric care este transmis la nivelul tegumentelor prin intermediul unor electrozi cu scopul de a ameliora durerea.

Alte metode terapeutice

- aromoterapia este o metoda care utilizeaza aroma produselor pe baza de uleiuri (uleiuri esentiale) extrase din flori, frunze, tulpini, scoarta de copac, coaja unor fructe sau radacini. Aceste uleiuri sunt amestecate cu alte substante (ca de exemplu, ulei, alcool sau diverse lotiuni) si aplicate la nivelul tegumentului, pulverizate in aer sau folosite pentru infuzie;

- terapia complementara denumita "Healing Touch" cumuleaza mai multe tehnici recunoscute in domeniu (atingere delicata sau lucrul deasupra corpului), avand ca scop reducerea stresului, relaxarea, diminuarea durerii, recuperarea post-operatorie, rezolvarea problemelor emotionale, diminuarea simptomelor provocate de cancer, boli cronice;

- meditatia este o metoda prin care pacientul isi induce o stare de pierdere partiala a constientei, de obicei concentrandu-se asupra unor idei care ii induc o stare de calm si de claritate a viziunilor despre viata;

- yoga reprezinta un program de meditatie care include exercitii ce imbunatatesc flexibilitatea si respiratia, scad stresul si mentin starea de sanatate. 

Informatii suplimentare despre controlul durerii din cancer

Controlul durerii din cancer depinde de pacient, de afectiunea acestuia si de starea sa de spirit. Comunicarea cu echipa medicala determina un control mai eficient al durerii din cancer. Pentru pacientii cu cancer este normal un sentiment de neliniste sau chiar depresie in legatura cu starea lor de sanatate. Durerea poate determina sentimente de descurajare, neajutorare si deznadejde.

Se recomanda consultul echipei medicale privind durerea din cancer si sentimentele traite de bolnav. Pacientul se poate adresa, pentru ajutor in aceasta privinta, la organizatiile pentru lupta impotriva cancerului. De asemenea, pacientul poate comunica cu alte persoane afectate de cancer, care ii pot da sfaturi utile privind controlul durerii si trecerea peste unele momente dificile.

  Sursa: www.sfatulmedicului.ro

 


>> citeste mai multTe-ar mai putea interesa :

• Celule cu defecte genetice
Celule cu defecte genetice Celule cu defecte genetice Se presupune ca zilnic apar in organismul uman circa milion de celule cu defecte genetice, in majoritatea lor neviabile, altele fiind distruse de sistemul imunoprotector. Cind insa se mentine un anumit numar de celule (un grup celular critic) capabile de proliferare
 
• Potentialul malign
Potentialul malign Potentialul malign Potentialul malign este comun tuturor eucariotelor si se dezlantuie cu atit mai agresiv, cu cit celulele sint mai aproape de stadiul nediferentierii. In acest sens, notam ca, de pilda, in urma transplantarii de tesut de broasca tinara la una batrina se constata aparitia de ma
 
• Aparitia celulei canceroase
Aparitia celulei canceroase Aparitia celulei canceroase Faptul ca celula canceroasa duce o viata anaeroba, primitiva, nu poseda structurile si functiile caracteristice tesutului normal de origine, creste autonom si anarhic nu inseamna reintoarcerea la stadii primitive embrionare. Corpurile vii sunt indisolubil legate de t
 
• Alimentatia anticancer
   Alimentatia anticancer   Alimentatia anticancer  Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale si ierburile aromate contin substante active care pot p
 
• Formele clinice la cancerul bronhopulmonar
Formele clinice la cancerul bronhopulmonar 		Formele clinice la cancerul bronhopulmonar Forme clinice: se cunosc urmatoarele forme mai importante: forma apicala (sindromul Pancoast-Tobias), cu bombarea fosei superclaviculare, dureri insuportabile si semne neurologice;  forma hilara (centrala), periferica, pseudopneumonica, mediastina
 
Vezi toate stirile din categoria Ce stii despre cancer

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara