
Pana in prezent nu s-a identificat nici un tratament specific pentru vindecarea ficatului gras. Daca aceasta afectiune este provocata de consumul de alcool, se va renunta la acesta. In cazul in care motivul il constituie obezitatea, se va initia un program de slabit prin care se va diminua greutatea corporala si se va preveni ingrasarea. De asemeni, se vor evita anumite alimente, cum ar fi: painea, orezul alb, cerealele si zaharul concentrat. Persoanele diagnosticate cu ficat gras ar trebui sa manance alimente bogate in fibre, cu cat mai putine grasimi saturate si cu putine calorii. In plus, caloriile acestor alimente nu trebuie sa depaseasca 30% din totalul caloriilor zilnice.
Painea si cerealele
Se poate consuma: paine din cereale integrale, biscuiti din grau integral, quinoa, orez brun, grau bulgur, fasole boabe. De evitat painea alba.
Carne, legume si fructe
In cazul anumitor persoane ar putea fi suficient administrarea carnii de pui fara piele, carnea de vita macra de vitel sau iepure slaba sau peste slab. De evitat, carnea rosie, bacon, carnea de porc, cremvustii, mezelurile, pestele gras cum ar fi tonul si somonul. Ar trebui sa se limiteze cantitatea de produse administrate cum ar fi lapte, branza, unt, margarina si smantana. Galbenusul de ou ar trebui evitat, iar albusul de ou consumat de cel mult doua ori pe saptamana. Se pot consuma fructele si legumele proaspete.
Proteine
Carnea slaba, fasolea, soia si fructele de mare au in compozitie proteine fara grasimi si pot fi administrate de catre persoanele care au ficatul gras.
Desert
Persoanele cu ficat gras ar trebui sa manance fructe proaspete la desert, in loc de prajituri, gogosi si alte produse achizitionate din patiserie. Persoanele cu diabet, ar trebui sa urmeze regimul alimentar specific afectiunii. Diabeticii vor controla putin mai greu problema ficatului gras, trebuie sa acorde o atentie speciala acestei probleme si vor adminstra doar alimente cu un continut diminuat de glucide.
Supe si bauturi
Persoanele care sufera de ficat gras trebuie sa consume supa de legume (cartofi, broccoli, ardei, morcov). Nu este indicata supa de varza. In plus, supa de pui nu este recomandata si nici supa de peste, ciuperci, de carne de vita. Alcoolul si bauturile carbogazoase ar trebui complet evitate. Este permis doar consumul ocazional, eventual, nu si cel regulat.
Utilizand aceste indicii, se pot pregati diverse meniuri pentru dieta persoanelor care sufera de ficat gras. Pentru prepararea hranei se va evita folosirea de grasimi (mai ales cele saturate) sau prea mult ulei, dar si prajelile. Este recomandata utilizarea uleiului de masline. Nu se vor depasi caloriile permise zilnic, iar activitatea fizica nu trebuie sa lipseasca.
Exemplu de meniu
Mic dejun: fulgi de ovaz cu lapte, o ceasca cu ceai;
Gustare: omleta cu albusuri de ou, o ceasca cu ceai de macese;
Pranz: supa de legume, carne de pui sau vita slaba, un cartof copt, fructe;
Gustare: branza telemea, ceai cu lapte;
Cina: peste fiert, piure de legume, ceai cu lapte;
Gustare: iaurt degresat.