
Doctorii vor avea in curand la indemana un dispozitiv portabil capabil sa detecteze diferite forme de cancer, dar si alte boli cauzate de bacterii.
Cercetatorii de la Newcastle University au venit cu ideea folosirii unui disc minuscul, cu diametru mai mic decat a zecea parte dintr-un milimetru, a carui suprafata este acoperita cu diferite tipare de ADN sau proteine care fac ca markere specifice sa se lipeasca de suprafata acestuia.
Discurile sunt facute sa vibreze electronic in doua moduri. Cand un marker specific cancerului se lipeste de suprafata discului, greutatea inegala duce la o schimbare a frecventei pentru unul dintre modurile de vibrare.
Pentru detectarea cantitatilor mici ale acestor markere, este masurata diferenta dintre frecventele celor doua moduri de vibrare. Teoretic, acest dispozitiv permite detectarea unei singure molecule, care se lipeste de suprafata discului.
Suntem increzatori ca aceasta noua tehnologie are potentialul sa imbunatateasca tratamentele viitoare ce vizeaza vindecarea acestor forme de cancer, a declarat profesorul Calum McNeil, seful proiectului.
Diagnosticarea la timp si monitorizarea eficienta a cancerelor este recunoscuta ca fiind printre factorii cheie care duc catre un rezultat pozitiv. In plus, tehnologia ar putea furniza specialistilor indicii despre cea mai potrivita terapie, mai ales ca aceste dispozitive vor putea fi usor conectate la reteaua spitalului, Internet sau la telefonul mobil, a mai spus McNeil.
Ideea pentru aceste discuri vibrante a venit in urma dezvoltarii de micro-giroscoape, ce sunt acum implementate intr-o multitudine de dispozitive, echipamente de navigatie si air-bag-uri la masini, ce detecteaza miscarea.
Componenta de baza a acestor micro-giroscoape consta intr-un disc vibrant a carui forma trebuie sa fie perfecta pentru a da rezultate corecte. Profesorul McNeil si-a dat seama ca un disc aproape perfect ar putea fi transformat intr-un dispozitiv de cantarire extrem de precis.
Sursa:http://news.softpedia.com/news/Dispozitivul-portabil-capabil-sa-detecteze-diferite-forme-de-cancer-ro-15681.shtml