
O parte dintre femei, dezvolta fibroame uterine la varste mai fragede sau uneori mai inaintate. Majoritatea apelau la medici pentru a li se extirpa uterul. Daca extirpau uterul, sansele de a deveni mame erau din ce in ce mai scazute. Intre timp, s-a descoperit o metoda revolutionara care le da sansa femeilor sa scape de bisturiu si sa faca copii. Noul tratament este pe baza de embolizare uterina si reprezinta o solutie unica in lume, nechirurgicala, de vindecare a fibroamelor din zona inghinala cu un ajutorul unui cateter (un tub subtire din plastic). Prin acest cateter se injecteaza un lichid de contrast si apoi particule biocompatibile, care astupa vasele de sange eficiente pentru alimentarea fibroamelor. Aceste fibroame daca sunt fara hrana, se resorb, total sau partial. In timp, uterul poate ajunge la dimensiunile normale, iar toate simptomele provocate de fibrom dispar.
In lume, aceasta metoda se foloseste din anul1995. Embolizarea uterina a fost inventata de medicului francez Jacques Ravina. Din 2000, metoda a depasit stadiul experimental si s-a practicat pe scara larga, mai ales in Statele Unite.La nivel mondial, peste 20000 de femei au beneficiat de aceasta tehnica. In America exista clinici speciale de vindecare a fibromului uterin, in cadrul carora terapia medicamentoasasi embolizarea uterina reprezinta proceduri de prima intentie, chirurgia fiind indicata numai in cazuri speciale.
In Romania exista doar un singur spital unde se utilizeaza aceasta metoda. Laboratorul de Angiografie si terapie Endo-Vasculara, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti este singurul existent. Dr. radiolog interventionist Rares Nechifor relateaza: Din anul 2002, am aplicat si noi embolizarea uterina. La inceput, modest, cateva cazuri, apoi din ce in ce mai multe. Sirezultatele nu au intarziat sa apara. In doi ani, am reusit sa construim o colaborare solida cu Clinica de Ginecologie a Spitalului Universitar, de pe urma careia au beneficiat peste 150 de paciente. La aceasta embolizare au contribuit rezultatele bune obtinute, dar si presiunea din ce in ce mai mare a pacientelor care vin si solicita in mod expres embolizarea ca solutie terapeutica.
Pentru aceste interventii sunt esentiale trei lucruri: echipamente speciale, medici priceputi si o sectie de ginecologie in cadrul spitalului. Ehipamentul radiologic necesat poarta numele de angiograf si are rolul de a modifica nivelul vaselor de sange. Acest aparat este esential pentru desfundarea vaselor de sange ingustate dar si pentru infundarea arterelor care alimenteaza tumorile cu sange. Acesta angiograf costa 1,5 milioane de dolari. In prezent exista 15-20 de medici care sunt specializati in radiologie interventionala si terapie endovasculara.