Fructele de padure
Capsunile, zmeura, afinele, murele si merisorul contin acid elagic si un mare numar de polifenoli. Ei stimuleaza mecanismele de eliminare a substantelor carcinogene si produc fenomenul de inhibare a angiogenezei. Antocianidinele si proantocianidinele continute stimuleaza, de asemenea, apoptoza in celulele canceroase. Recomandari de folosire: La micul dejun amestecati fructe cu lapte de soia si amestec de cereale care, in contrast cu cerealele standard create pentru micul dejun, ca fulgii de porumb, nu ridica nivelul de zahar din sange, de insulina si de IGF (cele mai bune cereale pentru consum sunt muesli sau combinatiile de ovaz, tarate, seminte de in, secara, orz, secara alba, etc.). In salatele de fructe sau in gustarile dintre mese, fructele de padure asigura o aroma dulce si proaspata, care nu produce o crestere spectaculoasa a nivelului glicemie din sange. Prin congelare, nu se aduc stricaciuni moleculelor anticancerigene continute de fructele de padure, asa ca, iarna, fructele de padure congelate le pot inlocui cu succes pe cele proaspete.
Citricele
Portocalele, mandarinele, lamaile si grefurile contin flavonoizi antiinflamatori. Ei stimuleaza si porcesul de dezintoxicare si eliminare de substante carcinogene dus la capat de catre ficat. S-a demonstrat, chiar, ca flavonoidele aflate in coaja tangerinelor (o alta denumire a citricelor din specia mandarinelor.) si anume tangeritinul si nobiletinul, penetreaza celulele canceroase cerebrale si le scad semnificativ capacitatea de invadare a tesuturilor din vecinatate (in situatia in care doriti sa folositi coaja mandarinelor trebuie sa fiti siguri ca acestea sunt de provenienta organica). Recomandari de folosire: coaja rasa a citricelor poate fi presarata in garniturile de salata sau cerealele de la micul dejun. Coaja lor poate fi oparita in ceai sau apa clocotita.
Sucul de rodie
Sucul de rodie a fost folosit in medicina persana inca de acum mii de ani. Proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante au fost deja pe deplin confirmate, ca si capacitatea sa de a reduce in mod substantial dezvoltarea cancerului de prostata (printre altele), chiar si in cele mai agresive forme de manifestare ale acestuia. La oameni, consumul zilnic de suc de rodie incetineste raspandirea unui cancer de prostat deja stabilit cu 67%. Recomandari de folosire: Un pahar pe zi de suc de rodie, la micul dejun.
Vinul rosu
Vinul rosu contine multi polifenoli, printre care se numara si faimosul resveratrol. Acesti polifenoli sunt obtinuti dupa procesul de fermentatie a vinului; de aici si faptul ca ei prezinta o mai mare concentratie de vin, decat in sucul de struguri. De vreme ce provin din coaja si semintele strugurilor rosii, ei nu sunt nici pe departe atat de multi in vinul alb. Metodele folosite pentru a conserva vinul il protejeaza de oxigen, ceea ce inseamna ca resveratrolul nu este expus la oxidarea rapida, asa cum se intampla in cazul mustului sau al stafidelor, care si-au pierdut majoritatea polifenolilor avuti. Resveratrolul actioneaza asupra unor gene (numite sirtuine) care sunt cunoscute ca protectoare ale celulelor sanatoase impotriva imbatranirii. Poate, de asemenea sa incetineasca cele trei stadii de dezvoltare ale cancerului – initierea, stimularea si progresia – prin blocarea actiunii factorului NF-KappaB.83,84Recomandari de folosire: Aceste rezultate sunt observate in cazul concentratiilor similare acelora obtinute dupa consumul unui pahar de vin rosu pe zi (mai mult de un pahar pe zi nu e recomandabil, deoarece poate conduce la o crestere a riscului de cancer). Vinul din Burgundia (Pinot Noir) unde este un climat umed, este deosebit de bogat in resveratrol.
Ciocolata neagra
Ciocolata neagra (cu mai mult de 70% cacao) contine o serie de antioxidanti, proantocianidine si multi polifenoli (o tableta de ciocolata contine de doua ori mai multi polifenoli decat un pahar de vin rosu si aproape la fel de multi ca o ceasca de ceai verde oparit cum se cuvine). Aceste molecule incetinesc cresterea celulelor canceroase si limiteaza procesul de angiogeneza. Consumul a 20 de grame de ciocolata pe zi (aproximativ a cincea parte dintr-o ciocolata intreaga) reprezinta ingerarea unui numar acceptabil de calorii. Satisfactia pe care o ofera este adesea mai mare decat cea produsa de o bomboana sau de un desert si poate sa astampere cu mult mai mare eficienta foamea cuiva. Valoarea sa glicemica (cu alte cuvinte capacitatea sa de a mari nivelul de zahar din sange si a provoca cresteri vatamatoare de insulina si IGF) este moderata, in mod evident este mai scazuta decat cea cauzata de paine alba.
Atentionare: Amestecarea produselor lactate cu ciocolata anuleaza efectele benefice ale moleculelor de cacao. Evitati ciocolata cu lapte. Recomandari de folosire: Cateva tablete de ciocolata neagra in loc de desert, la sfarsitul unei mese (asociata cu ceai verde). La fel de bine se poate topi ciocolata neagra la bain Marie, apoi turnati-o peste niste pere sau alte combinatii de fructe. De asemenea, este delicioasa atunci cand se serveste impreuna cu ghimbir ras sau coaja rasa de mandarina.