
Leucemia acuta limfoblastica
Este foarte rar intalnita la adult, fiind forma cea mai frecventa leucoza acuta la copil.
Tabloul clinic seamana cu cel intalnit in leucemiile acute mieloblastice. Exista insa si unele diferentieri:
- debutul prin dureri osoase si articulare este mai frecvent in forma limfoblastica;
- prezenta de simptome de hipertensiune intracraniana (infiltratii meningeale);
- remisiuni mai frecvente si rezistenta mai redusa la terapie decat in forma mieloblastica;
Tabloul sanguin se caracterizeaza prin numar variabil de leucocite (pana la cateva sute de mii), iar in formula predomina limfocitii (panla 99 %), cu foarte multe elemente tinere: limfoblastii, prolimfociti. Anemia si trombopenia sunt de asemenea prezente.
Leucemia limfatica cronica (limfadenoza cronica)
Boala este mai frecventa decat mieloza cronica, mai frecventa la barbat (2/1), dupa 45 ani, in 10 % imbracand forma aleucemica.
Debutul este insidios, uneori diagnosticul fiind stabilit printr-un examen hematologic intamplator. Bolnavii se plang de o senzatie vaga de rau general, cu stare de astenie. Simptomul cardinal il reprezinta adenopatia, uneori unicul semn de boala, evolutia fiind asimptomatica de multi ani. Adenopatiile sunt generalizate, mai rar localizate numai la ganglionii externi sau la cei profunzi. Ganglionii sunt mobili, nedurerosi, neaderenti, cu consistenta moale sau ferma, nu ulcereaza. Hipertrofia ganglionara este simetrica. Marirea lor exagerata duce la fenomene de compresiune asupra tesuturilor din jur (ex. fenomene de compresiune mediastinala, fenomene de abdomen acut etc.). Splina este marita (3/4 din cazuri), fara a ajunge la dimensiunile celei din leucemia mieloida cronica. 1/4 din bolnavi au si hepatomegalie.
Tabloul sanguin arata o leucocitoza mai moderata decat in leucemia mieloida cronica (50.000-200.000/mmc). In formula leucocitara predomina limfocite mici in proportie de 90-99 %, limfocite identice cu limfocitele mici din sangele normal. Pe lama se remarca frecvent prezenta umbrelor nucleare.
Limfoblastii sunt rari si apar in stadiile terminale, indicand un prognostic grav. Limfocitii mari se intalnesc mai frecvent la copii.
Anemia discreta ca si trombopenia discreta se intalnesc frecvent. Uneori se constituie o anemie hemolitica autoimuna.
Mielograma arata o bogata infiltratie limfocitara, determinata de metaplazia limfoida care inlocuieste in grad apreciabil tesutul medular.
Evolutia bolii, mai ales la subiectii in varsta, este lenta. Moartea poate surveni fara legatura aparenta cu leucemia. Complicatia cea mai frecventa care duce la moarte este infectia bacteriana.